In perioada 3-8 noiembrie, Clubul Taranului va gazdui primul festival de muzica klezmer, intitulat Jazz Meets Klezmer, informeaza organizatorii. La eveniment vor participa trupe din Austria, Cehia, Polonia, Ungaria si Romania.

Muzica klezmer este, de multa vreme, muzica traditionala a evreilor din estul Europei. In mai multe tari europene, ea renaste dupa o perioada de tacere. La momentul actual, klezmer-ul este redescoperit de catre generatiile mai tinere si este combinat cu genuri muzicale actuale, contopindu-se intr-un "aliaj" impresionant de forme muzicale diferite.

Programul festivalului

  • 3 noiembrie - Hakeshet Klezmer Band, Romania, 20.00
  • 4 noiembrie - Di Naye Kapelye, Ungaria, 20.00
  • 5 noiembrie - Klec, Cehia, 20.00
  • 6 noiembrie - The Klezmer Connection, Austria, 20.00
  • 7 noiembrie - Vienna Klezmer Band, Austria, 20.00
  • 8 noiembrie - Klezmaholics, Polonia, 20.00

Intrarea: 10 lei. Biletele sunt puse in vanzare la Clubul Taranului. Detalii despre eveniment si despre repertoriul trupelor gasiti aici.

Hakeshet Klezmer Band (Romania) este prima formatie de muzica evreiasca din Romania care a fost infiintata in anul 2005. Formatia este alcatuita din doi violonisti, un cantaret la clarinet, altul la contrabas, un trombonist, un pianist, un acordeonist si tobosari. Line-up: Gabi Ardelean, Ari Nagy Sandor, Boros Konrad Peter, Nicolae Nistor-Levi, Ion Pintea, Ilie Pop, Andrei Seidler si solista Kovari Katalin Eszter.

Di Naye Kapelye (Ungaria) a fost fondata in 1994. Membrul fondator Bob Cohen a strans un grup international de muzicieni dedicati cautarii radacinilor muzicii idis in regiunea carpatina. Insa acestia nu s-au dus sa le caute prin muzee.

Fragmente prinse in inregistrari mai vechi au fost invatate de la lautari tigani si confirmate de evreii care inca mai traiesc aici. Di Naye Kapelye se simte acasa interpretandu-si muzica in cluburi de muzica alternativa, pe la nunti evreiesti si familiile vechi evreiesti din Ungaria.

Detalii despre trupa gasiti aici.

Klec (Cehia) a fost fondata in 1979 la Praga, in Republica Ceha. "Klec“ este cuvantul pentru "cusca“ in limba ceha, si se pronunta KLET.

Muzicienii: Martin Smid, Jiri Vana, Jan Svamberg, Jakub Schmid, Stefan Culik, Adam Gebert interpreteaza melodii klezmer, muzica tiganeasca si piese din propriul repertoriu, cateva cantece in idis si multe in ceha, totul completat cu instrumente atipice pentru klezmer, ca de exemplu corn, flaut si trompeta.

Detalii despre trupa gasiti aici.

The Klezmer Connection (Austria) - patru barbati imbracati in negru, cu palarii traditionale, si o femeie in rosu si portocaliu: un contrast scenic reusit. In persoana lui Georg Winkler, "Klezmorim"-ii au un clarinetist care si-a gasit in muzica clasica profesia, iar in cea idis pasiunea.

Bernie Rothauer (chitara, percutie) reprezinta deja un nume in Salzburg; Hubert Kellerer (acordeon) este cel mai ”tanar” in trupa care s-a constituit acum trei ani, si totusi el convinge printr-o siguranta rutinata. Marion Ellmer este vocea, iar Peter Aradi tine isonul la contrabas.

Desi nici unul dintre cei cinci nu este de provenienta evreiasca, cu totii au inteles demult cum sa trezeasca forta enorma de expresie a muzicii idis: imaginile muzicale oscileaza intre melancolia cea mai adanca si exuberanta bucuriei de viata, intre voluptatea eruptiva si impietrirea brusca.

Vienna Klezmer Band (Austria) - un sef de orchestra din Viena, o cantareata evreica din Cernauti, un acordeonist din Kiev, care este si un virtuoz al naiului, un basist din Ungaria si un percutionist din Stammesdorf s-au intalnit pentru a forma aceasta grupa.

Trupa interpreteaza muzica klezmer, muzica populara evreiasca, care s-a amestecat in diferitele tari cu traditiile muzicale locale. Klezmer-ul este combinat, in functie de program, cu jazz, muzica clasica, blues sau tangou - atat instrumental cat si vocal.

Detalii despre trupa gasiti aici.

Klezmaholics (Polonia) - a luat nastere in 2006, infiintat de catre Piotr si Mikolai, duo care prezenta initial arta cantecului evreiesc. Curand, acest duo a devenit cvintet. Prima distinctie au obtinut-o la Festivalul International de Muzica Folk Mikołajki Folkowe 2007 din Lublin, iar primul CD a fost inregistrat in cadrul proiectului Jewish Songbook, proiect finantat de catre Ministerul Polonez al Culturii.

La ora actuala Klezmaholics-ii lucreaza la proiectul Jazz Midrash, ce contine cantece traditionale evreiesti, psalmi si un numar de compozitii noi. Textele catorva dintre cantece sunt scrise in dialogul midrash-ul traditional, dar trateaza teme de actualitate.