Damian Draghici, artistul supranumit Viteza Luminii datorita capacitatii de a canta de trei ori mai repede ca un naist obisnuit, a anuntat ca renunta la proiectul Damian & Brothers. Ultimul concert in aceasta formula va avea loc pe 17 decembrie, la Sala Palatului din Capitala, scrie artistul pe pagina sa de facebook.

Pe 25 iunie 2009, Damian & Brothers a lansat Ro-Maniac, primul albumul in Romania.

Damian Draghici este un artist cunoscut pentru stilul sau eclectic, o combinatie de muzica electronica, jazz, rock, trance, gypsy, clasic si post hip-hop. A lansat 17 albume si detine un premiu Grammy.

Nascut in Bucuresti, intr-o familie cu o mostenire muzicala distinsa, ce dateaza de cinci generatii, Damian a inceput sa cante la diverse instrumente inca de la varsta de trei ani. La zece ani s-a decis sa cante la nai, iar la cincisprezece ani era deja un copil minune cunoscut in tara, cantand si inregistrand cu Orchestra Simfonica Radio.

Nemultumit de viata din regimul comunist, Damian a parasit tara si a mers zile si nopti prin muntii din Iugoslavia si pe langa punctele de control ostile ale granitei cu Grecia. Acolo, a cantat pe strada pana cand a reusit sa obtina un angajament de a canta la clape intr-un club de noapte.

Dupa ani de munca in care s-a zbatut, Draghici a obtinut un contract de inregistrare cu Sony, care l-a facut cunoscut in Europa si l-a adus in atentia prestigiosului colegiu de muzica Berklee din Boston. Acolo i s-a oferit o bursa si a studiat cu un profesor de saxofon, terminand patru ani de studiu intr-unul singur si absolvind Magna Cum Laude, sectia interpretare de jazz.

“Daca toate acestea nu mi s-ar fi intamplat, nu as fi acum cine sunt ca persoana, ca muzician si ca individ”, spune Damian. “Toate experientele mele sunt exprimate in muzica mea.”

Damian a indreptat atentie intregii lumi catre vechiul nai romanesc. Tehnica sa unica - triple-tongue staccato - ii permite sa cante de trei ori mai repede decat un naist obisnuit, dobandindu-si astfel si porecla de “Viteza Luminii". Totodata este singurul naist capabil sa cante la acest instrument diatonic in Sol Major cromatic in toate cele doisprezece tonalitati.

Formatia Damian & Brothers este este alcatuita din 18 muzicieni. Nelu Furtuna, Luis Jambalagiu’, Florian cu chitara, Sile al lu’ Dorel, Valentina Bocanegra, Mariana Bidon, Elvis Ursu, Sile chitaristu’, Trandafir Vijelie, Aurica cu basu’, Leonard al lu’ Cascarache, Nicu cu clarinetu’, Gicu cu chitara, Romeo Namol, Mihais' cu darabana, Mielut` Surdu’, Gagiu’ cu tobele sunt cei 17 muzicanti care împreuna cu Damian Draghici alcatuiesc Filarmonika Rromanes.

Vezi aici site-ul Damian & Brothers.