Sambata (7 noiembrie) si duminica (8 noiembrie), Clubul Taranului Roman va gazdui concertele trupelor The Vienna Klezmer Band, respectiv Klezmaholics, informeaza organizatorii. Evenimentele vor incepe la ora 20:00 si fac parte din Jazz Meets Klezmer, primul festival de muzica traditionala evreiasca din Bucuresti, desfasurat in perioada 3-8 noiembrie.

Muzica klezmer este, de multa vreme, muzica traditionala a evreilor din estul Europei. In mai multe tari europene, ea renaste dupa o perioada de tacere. La momentul actual, klezmer-ul este redescoperit de catre generatiile mai tinere si este combinat cu genuri muzicale actuale, contopindu-se intr-un "aliaj" impresionant de forme muzicale diferite.

Intrarea: 10 lei. Biletele sunt puse in vanzare la Clubul Taranului.

The Vienna Klezmer Band (Austria) - un sef de orchestra din Viena, o cantareata evreica din Cernauti, un acordeonist din Kiev, care este si un virtuoz al naiului, un basist din Ungaria si un percutionist din Stammesdorf s-au intalnit pentru a forma aceasta grupa.

Trupa interpreteaza muzica klezmer, muzica populara evreiasca, care s-a amestecat in diferitele tari cu traditiile muzicale locale. Klezmer-ul este combinat, in functie de program, cu jazz, muzica clasica, blues sau tangou - atat instrumental cat si vocal.

Cateva materiale video cu trupa puteti gasi aici.

Klezmaholics (Polonia) - a luat nastere in 2006, infiintat de catre Piotr si Mikolai, duo care prezenta initial arta cantecului evreiesc. Curand, acest duo a devenit cvintet. Prima distinctie au obtinut-o la Festivalul International de Muzica Folk Mikołajki Folkowe 2007 din Lublin, iar primul CD a fost inregistrat in cadrul proiectului Jewish Songbook, proiect finantat de catre Ministerul Polonez al Culturii.

La ora actuala Klezmaholics-ii lucreaza la proiectul Jazz Midrash, ce contine cantece traditionale evreiesti, psalmi si un numar de compozitii noi. Textele catorva dintre cantece sunt scrise in dialogul midrash-ul traditional, dar trateaza teme de actualitate.