Articol webPR

Procesul de fabricare sau cum se transforma apa si cerealele in bere 

de G.G.     HotNews.ro
Luni, 16 noiembrie 2009, 19:40 Life | Prin oraş

Bere
Bere / Foto: Asociatia Berarii Europei
Inca din vremea anticilor, procesul de fabricare al berii se bazeaza pe un principiu foarte simplu: fermentarea naturala a zaharurilor si extractia cerealelor maltificate cu ajutorul apei fierbinti. In zilele noastre, procesul este un pic mai complex, desfasurat sub controlul strict al standardelor de calitate. 

Procesul de fabricare al berii este astazi complet automatizat si se desfasoara in sistem complet inchis. Toate recipientele folosite in proces sunt din inox, iar comenzile catre linia de productie pleaca dintr-un sistem complicat de computere. Acestea semnaleaza imediat orice eventualaabatere de la norme. 

Procesul in sine porneste cu macinarea maltului printr-o moara cu valturi care prin amestecut cu apa, rezulta plamada. In cazanul de plamadire – zaharificare, plamada este supusa unui proces de incalzire, la temperaturi bine definite, in intervale de timp exacte, astfel incat amidonul din malt este transformat in zaharuri usor metabolizate de drojdie.

In cazanul de filtrare se realizeaza separarea fazei lichide de cojile ramase din boabele
Malt
Malt / Foto: ABE
maltului. Echipamentul respectiv este alcatuit dintr-un sistem de site care filtreaza plamada. In functie de tipul de bere produs, plamada intra sau  nu in cazanul de filtrare. 

Mai departe, mustul limpede de malt este colectat in cazanul de fierbere. Aici este adaugat hameiul. Acest cazan are si rolul de a steriliza lichidul, prin insamantarea drojdiei. Produsul este imediat racit, temperatura sa fiind coborata la circa 10 grade. 

Drojdia adaugata  in cazanul de fierbere are si ea povestea ei. Celula pura de drojdie este pastrata in conditii sterile si multiplica pana se ajunge la cantitatea necesara unei sarje de bere. Dupa fermentare, drojdia se recupereaza din fermentator si se pastreaza in conditii speciale de sterilitate si temperatura. Ea se va refolosi pentru o noua transa de bere. Conditiile microbiene si viabilitatea celulelor se verifica zilnic.

In functie de conditiile de dezvoltare, drojdiile pot produce fermentatie alcoolica sau pot acumula biomasa. Astfel, prin fermentarea in conditii anaerobe, sub actiunea complexului zimazic al celulei de drojdiei in stare activa, glucidele fermentescibile sunt metabolizate prin reactii de oxidoreducere, in produsi principali – alcool etilic si CO2 – , produsi secundari – alcooli superiori, acizi, aldehide – si o cantitate mica de energie .

Fiecarui tip de bere ii corespunde o alta drojdie, oferind astfel bauturii proprietati specifice.

Plamada
Plamada / Foto: ABE
Fermentarea plamadei, urmatorul pas al procesului de peroductie, se realizeaza in niste vase imense, complet inchise. Aici mustul se transforma in bere, procesul durand intre 14 si 21 de zile. Fiecare fermetator este prevazut cu 3 zone de racire prin care se regleaza, in mod automat, temperatura.

Dupa fermentare, sistemul extrage drojdia depusa in fermentator. 

Drumul lichidului catre forma sa finala tece prin faza de filtrare. Aceasta se face cu ajutorul unui filtru cu sute de placi, in care berea este pompata cu presiune. Placile retin, astfel, particulele nedorite de drojdie sau resturi proteice aglutinate. Intreg procesul este permanent controlat, permitand trecerea berii numai daca aceasta corespunde nivelului stabilit de puritate.
Imbuteliere
Imbuteliere / Foto: ABE

De aici berea pleaca in tancurile de linistire. Ea este depozitata in aceste recipiente uriase unde are loc procesul de linistire si maturare.

Dupa efectuarea analizelor obligatorii, berea ia drumul imbutelierii. Printr-un sistem complicat de conducte, berea ajunge la liniile de imbuteliere la sticla, cutie sau butoi. 

Berea care iese pe portile fabricii trebuie sa respecte cu strictete retetele si traditiile, chiar daca procesul este complet computerizat. Consumati-o, asadar, cu incredere insa si cu responsabilitate. Dincolo de gustul sau placut veti descoperi ca poate aduce beneficii sanatatii.


Citeste mai multe despre   























10131 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    tare articol! (Marţi, 17 noiembrie 2009, 13:15)

    airamerica [utilizator]

    Nu-mi inteleg finalul: ce inseamna moderatie? O sarja de 6-8 pe seara e ok?
    • 0 (0 voturi)    
      sigur (Marţi, 17 noiembrie 2009, 14:08)

      Toni [anonim] i-a raspuns lui airamerica

      Este suficient, dar la doze de 0.33 :), nu la pet de 2,5 L
    • 0 (0 voturi)    
      nu zice nicaieri 'moderatie' (Marţi, 17 noiembrie 2009, 14:12)

      x [anonim] i-a raspuns lui airamerica

      Omu' zice: "consumati-o cu responsabilitate". Adica cu simt de raspundere. Si cu incredere. Pan' la fund!
  • 0 (0 voturi)    
    berea (Marţi, 17 noiembrie 2009, 13:44)

    Arkan [anonim]

    Berea romaneasca in general e obtinuta din malt caramelizat, daunator sanatatii. ursus, timisoreana etc sunt facute astfel. De aia va doare capul a doua zi, spre diferenta de heineken sau carlsberg, la care e malt obtinut din hamei.
    • 0 (0 voturi)    
      mat (Marţi, 17 noiembrie 2009, 16:35)

      mihaicj [utilizator] i-a raspuns lui Arkan

      poate vrei sa zici malt din orz, nu din hamei
  • 0 (0 voturi)    
    Inteligenta. (Marţi, 17 noiembrie 2009, 13:52)

    AlinN [anonim]

    Sincer, nu ma asteptam ca in situatie de criza romanul sa lase ceea ce parea o noua iubire (berea) si sa consume in continuare alimente de calitate. Cred ca industriile berii, junk-food-ului, bomboanelor mutagene, si-au luat lovituri fulgeratoare si neasteptate si mai cred ca este bine ca se intampla asa.
    Chiar comentau americanii intr-un articol ca se asteptau si ei ca romanii sa-si inece saracia in bere.
  • +2 (2 voturi)    
    setica (Marţi, 17 noiembrie 2009, 14:53)

    skart [anonim]

    ce sete cumplita poate sa-ti faca un asemenea articol...
    • 0 (0 voturi)    
      si mai (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:48)

      airamerica [utilizator] i-a raspuns lui skart

      Si mai am 73 de minute pana ma intalnesc cu iubita mea blonda si incepem meciul....
  • 0 (0 voturi)    
    Bericica (Marţi, 17 noiembrie 2009, 22:08)

    HESS [anonim]

    Traiasca berea.Pacat ca nu se mai face bere adevarata.Nu uit cum pe vremea lui ceasca tata ma trimitea cu sticlele sa cumpar bere BISTRITANA.
    Au trecut de atunci vreo 26 de ani poate mai mult,dar nu pot sa uit gustul adevarat al acestei beri.
    Dumineca dupa o fripturica si un cartof piure un pahar de bericica bistritana.Langa Cluj erau campuri de hamei.Bunica facea bere de casa din aceasta planta.
    Acum la repezeala nici nu cred ca o lasa sa dospeasca cat trebuie.Si de multe ori cand o deschizi da pe din afara.Sa nu mai zic de durerea de stomac dupa mult timp de baut berea asta facuta la repezeala..
    • 0 (0 voturi)    
      E iami berea (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 9:40)

      Ileana [anonim] i-a raspuns lui HESS

      Ba eu zic ca-i de foarte buna calitate. Am avut ocazia sa gust beri traditionale din multe tari si cea produsa in romania e ... iami...
      • 0 (0 voturi)    
        bere sa fie! (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 16:48)

        airamerica [utilizator] i-a raspuns lui Ileana

        Bere sa fie, multa, rece si mai ales ieftina.... calitatea nu ma intereseaza, e pentru domnisoare
        • 0 (0 voturi)    
          buna buna (Marţi, 24 noiembrie 2009, 14:21)

          Domnisoara [anonim] i-a raspuns lui airamerica

          Ai dreptate mai.
  • 0 (0 voturi)    
    moderatie (Joi, 19 noiembrie 2009, 7:12)

    Petru Neagu [anonim]

    Beau cate o bere aproximativ in fiecare zi. Asta ma face alcoolic? Tot zilnic am grija sa nu-mi lipseasca o salata si macar doua fructe. Asta ma face bulimos? La urma urmei fiecare din noi tre sa -si gaseasca propriul echilibru in functie de organism si sa consume cu moderatie.
  • 0 (0 voturi)    
    Legatura (Miercuri, 25 noiembrie 2009, 9:01)

    Alin [anonim]

    Io ma tot intreb ce legaturi or fi intre tema articolului si ad-ul servit de Google: Geoana Presedinte... hmmm... de dezbatut la o bere :D


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri