In cadrul unui eveniment desfasurat saptamana trecuta, la Casa Capsa, Alexandru Ciucu a aratat pe viu cum se executa un costum barbatesc la comanda. In cadrul demonstratiei, designerul - devenit anul acesta partener al Casei Regale - a vorbit despre inventatorul costumelor din zilele noastre (Giorgio Armani) si a marturisit ca, desi creeaza costume pentru barbati, a inceput prin a taia un sacou de dama.

"Intentionam sa scoatem un costum, dar nu o sa incerc sa va pacalesc, nu se poate coase un costum de la cap la coada in doua ore. In spatele unui sacou, unui costum intreg, stau cam 100 de ore de munca. Sacou, pantalon, desigur, daca le-ar face un singur om", a recunoscut Alexandru Ciucu, care a prezentat apoi etapele prin care trece executarea unui costum, pentru demonstratie fiind ales un manechin aflat in Casa Capsa.

Designerul a aratat cum se face sablonarea (punerea tiparului, desenarea lui cu creta) si taierea (pieptul, manecile, spatele, gulerul, captuseala, intariturile de pe piept, pungile de buzunar - "taiem in dublu intotdeauna, ca sa fim siguri ca toate piesele sunt simetrice: pieptul din stanga cu pieptul din drepta, la fel manecile"), pentru realizarea propriu-zisa ajutand, pe parcusul a doua ora, o echipa de maestri ai atelierului "Alexandru Ciucu".

Nu au lipsit nici secretele: "Buzunarul de la piept si capacul de la buzunar sunt ca o semnatura, au o usoara asimetrie, n-o s-o regasiti la toate sacourile. Capacele in general sunt paralele. Avem si alt gen de semnatura. In mod normal, un client, atunci cand vine sa isi faca un costum la comanda, vrea sa iasa cumva in evidenta. Si atunci noi ii propunem aceste variante. De asemenea, un costum de-al nostru va purta inauntru eticheta cusuta cu numele celui care are costumul, care l-a comandat, un fel de monograma, la camasi se poarta monogramele, aici se poarta etichetele."

Designerul a vorbit si despre inventatorul tipului de costum purtat in zilele noastre. "Domnul Armani, pentru care am un mare respect, nu e doar un creator de moda. El e un vizionar. El a inventat costumul, sacoul in mod special, asa cum il vedem: pe corp, fara foarte multe intarituri. Inainte de anii '70, erau acele costume, acele sacouri trapez. Barbatii ziceai ca sunt luptatori. La un moment dat, Giorgio Armani, care a fost vitrinier la un magazin renumit din centrul orasului Milano, s-a gandit asa: "eu cred ca unui barbat poate sa ii stea si mai bine decat atat". A studiat, bineinteles, apoi a incercat sa faca un costum altfel decat genul bodyguard. Si a reusit. A creat acest stil de costum care sa urmareasca linia corpului cat mai bine. Lui ii datoram lui costumele de astazi".

Alexandru Ciucu detine singurul atelier de costume masculine premium din Romania. Pasiunea pentru ceea ce face i s-a transmis din familie: bunica lui a fost croitoreasa, iar tatal sau a croit, si el, costume masculine.

Anul acesta, designerul a devenit oficial partener al Casei Regale din Romania, ocupandu-se de tinutele Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei. De asemenea, Alexandru Ciucu a lansat colectia VANITY.HIM de Ceremonie si SmartBusiness 2009.

De-a lungul vremii, printre clientii designerului s-au mai numarat Gheorghe Dinica, Ilie Nastase, Vlad Mirita, Horatiu Malaele, Dorel Visan, Stefan Banica jr., Andrei Gheorghe, Andi Moisescu, Dan Negru si altii.

Vezi aici site-ul designerului Alexandru Ciucu si pagina lui de facebook.