In Parisul secolului XXI, femeile nu au voie sa poarte pantaloni. Este strict interzis ca reprezentantele sexului frumos sa se imbrace ca barbatii, iar legea spune clar ca "pantalonii" sunt obiectul vestimentar la care se face referire. Este vorba despre un act normativ introdus in 1800 si care nici pana astazi nu a fost inlaturat, informeaza Telegraph. Decretul uitat a fost redescoperit de Evelyne Pisier, profesor in drept, care a atentionat ca toate femeile care lucreaza in politie incalca legea: poarta pantaloni.

"Trendul" din capitala modei a fost stabilit in urma cu mai bine de 200 de ani, de seful politiei. De atunci, au existat numeroase incercari de a abroga dispozitia oficiala. Toate sortite esecului. Legea de la 1800 stipuleaza ca orice locuitoare a capitalei franceze care vrea sa se imbrace ca un barbat "trebuie sa se prezinte la principala sectie de politie din Paris, pentru a obtine autorizatie".

In 1892, autoritatile au facut un mic compromis si au stabilit o exceptie: pantalonii erau permisi "atata timp cat femeia tine in maini haturile unui cal". In 1909, legea a mai primit un amendament, care le permitea femeilor sa inlocuiasca fustele cu pantaloni, cu conditia sa se afle pe bicicleta.

In 1969, consiliul municipal i-a cerut sefului politiei din Paris sa anuleze decretul. Raspunsul a fost un refuz categoric. Cea mai recenta incercare de a elimina aceasta regula a venit in 2003, cand un parlamentar din partidul lui Nicolas Sarkozy i-a scris pe aceasta tema ministrului responsabil cu egalitatea dintre sexe. Si de aceasta data, raspunsul a fost negativ.

Presa din Hexagon a adus subiectul in discutie dupa ce Evelyne Pisier, profesoara de drept, a facut cunoscut ineditul decret in cartea sa "Le Droit des Femmes". Evelyne Pisier arata in carte ca, in conditiile in care uniforma cu pantaloni este obligatorie pentru femeile care lucreaza in politie, in Paris, toate politistele incalca legea.