Articol webPR

Personalitatea berii

de G.G.     HotNews.ro
Vineri, 4 decembrie 2009, 10:54 Life | Prin oraş

Tipuri de bere
Tipuri de bere
Foto: Asociatia Berarii Romaniei
Amaruie, spumoasa, rece, blonda sau bruna, cu alcool sau fara, in lume exista 20.000 de tipuri de bere, imbuteliate in 180 de feluri. Cu toate acestea, berea se imparte in doua mari caregorii Lager si Ale.

Berile de tip "Ale" sunt berile "proaspete", obtinute prin fermentare rapida. Ele sunt fabricate, in mod traditional, la temperaturi ridicate, care pot ajunge pana la 15 – 20 grade Celsius. Drojdia se ridica, astfel, la suprafata si da berii un aspect tulbure.

"Lager-urile" se prepara prin fermentatie mai lenta, la temperaturi ceva mai scazute, intre 5 si 9 grade Celsius. Ele isi capata gustul final dupa o minima "imbatranire" la rece. Sunt mai deschise la culoare, mai slab alcoolizate si mai spumoase.

Unicitatea gustului fiecarei beri provine din combinatia de soiuri de hamei folosita. Exista sute de soiuri, de unde si incredibila diversitate a berilor, de la cele 3000 de tipuri belgiene la cele peste 5000 doar din statele centrale ale SUA.
Dozator de bere
Dozator de bere/ Foto: ABR

Berarii germani din Dusseldorf si din alte cateva orase din nordul tarii produc berea “alt”. Este o bere neagra sau purpurie, care face parte din categoria berilor „Ale”.

In nordul Frantei este produsa “bier de garde”, bere care a fost initial obtinuta numai in gospodarii, dupa retete pastrate secrete mult timp. Aceasta bere are un termen de valabilitate mult mai mare si poate fi recunoscuta usor datorita ambalajului – este imbuteliata in ambalaj de sticla, cu dop.

Lambic” sunt berile unice intalnite in Belgia. Acestea sunt produse printr-un procedeu de fermentare spontana, infuzia de malt fiind lasata descoperita, fermentarea in sine intamplandu-se cu ajutorul drojdiilor salbatice din aer. Gustul berii Lambic se rafineaza, de obicei, prin adaugarea aromelor de fructe.

Berile “trappiest”  sunt cele fabricate in abatiile din Belgia sau Olanda.

Cask conditioned Ale” este un stil de bere exclusiv anglican, nepasteurizata si care se comercializeaza la draft. Astfel de beri se produc, insa, si in Belgia, Franta sau Germania.

Tipuri de bere
Pahare de bere / Foto: ABR
Berea cea mai raspandita in Europa este, insa, berea “Pilsner”.  Berea Pilsner a fost produsa pentru prima data in 1840, in Cehia si se diferentia prin aspectul mai deschis (bere blonda), limpezime si aroma. Berarii din oraselul ceh Pilsen au fost primii care au avut viziunea de a crea o noua bere, pe care au denumit-o “berea de aur”.

Savurati un pahar la o temperatura de 8 pana la 13 grade si veti descoperi cu placere profilul ei complex.

Asadar, spuma, culoarea, limpiditatea, plinatatea, echilibrul aromelor sunt atribute care definesc fiecare stil de bere.


Citeste mai multe despre   



















4233 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    Aaaah, god damn!!! (Vineri, 4 decembrie 2009, 15:22)

    MechaniX [utilizator]

    Frate, sunt la munca si imi ploua in gura...

    M-ati ucis cu articolul asta...
    • +4 (4 voturi)    
      Deh ... (Vineri, 4 decembrie 2009, 15:46)

      Bibicu [anonim] i-a raspuns lui MechaniX

      ... asa iti trebuie daca muncesti in loc sa iti iei o ora libera si sa mergi pana la cea mai apropiata crasma ....
      Eu asta am facut si acum am venit la birou cu o adiere de Ursus in respiratie ...
      • +4 (4 voturi)    
        dap.. (Vineri, 4 decembrie 2009, 16:26)

        ares [anonim] i-a raspuns lui Bibicu

        mai ieri urmaream pe un post tv un documentar legat de bere, azi m-a oprit un baiat cu un chestionar legat...tot de bere, acum am citit acest articol..despre bere, si am langa mine, binenteles o bere. Asa ca...vorba romanului HAI NOROC
  • +3 (3 voturi)    
    !!!!!!!!!!! (Vineri, 4 decembrie 2009, 19:06)

    Marius ITA [anonim]

    Orice s-ar zice despre bere, eu di mosi-stramosi stiu ca berea trebuie sa aiba 3 atribute esentiale:
    1. sa fie multa
    2. sa fie rece
    3. sa fie gratis
    • +1 (1 vot)    
      Re: !!! (Luni, 14 decembrie 2009, 20:12)

      Mihai Springer [anonim] i-a raspuns lui Marius ITA

      Comentariul este atribuit lui Fanus Neagu, care spunea despre vin:
      - sa fie alb,
      - sa fie mult,
      - sa fie rece,
      - sa fie gratis

      despre mosi stramosii nostri, care sa fi consumat bere... nu prea stiu
  • +3 (3 voturi)    
    Si totusi berea nu e buna! (Vineri, 4 decembrie 2009, 19:13)

    Liviu [anonim]

    In Romania, in multe fabrici chiar cu renume, berea se face in graba, sarindu-se peste etape, adaugandu-se aditivi care grabesc procesul de fermentare, limpezire etc. Mai mult chiar cred ca de la o vreme sunt introduse substante care creeaza dependenta. Parerea mea este ca decat o bere sintetica, mai bine un vin natural. Vara un sprit rece e sanatate curata, iarna un vin rosu alaturi de o mancare specifica sezonului e demential.
    Nu vedeti Coca-Cola cum inceaca sa ne bage in cap ca bautura lor merge cu orice? Acelasi lucru il fac si producatorii de bere.
    Sfatul meu: consumati berea cu absoluta moderatie ca nu va garanteaza nimeni efectele!!!
  • +1 (1 vot)    
    Sofocle, berea si marketingul (Luni, 7 decembrie 2009, 20:48)

    bearer [anonim]

    Cel mai periculos ingredient al berii, in afara de aditivi, este alcoolul. Sa asociezi berea cu ideea de dieta sanatoasa este una din cele mai perfide inventii de marketing!


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă