Cornel Ivanciuc, “nascut in 1406 in Apsa de Mijloc”, ne ingrozeste cu vinzarea Maramuresului bucata cu bucata.

Sfirsitul lumii a inceput in Maramures

De cind s-au intors de la lucru din Occident, maramuresenilor nu le mai plac casele mostenite din mosi-stramosi. Casele nu mai fac fata standardelor cu care proprietarii lor s-au deprins in Italia, Franta sau Anglia. Sunt joase, trebuie sa te apleci ca in fata unui imparat cind le treci pragul, ca sa nu-ti lovesti capul, sunt intunecate, adesea insalubre si multe au lut pe jos.

Curind, a aparut cea mai infecta specie a tranzitiei, macelarii de case vechi, care le cumpara pentru lemnul de stejar patinat de-a lungul vremurilor, la gramada cu portile monumentale sau acareturile din curte. Le iau la metru si le taie pentru lambriuri si parchet. Comori unice in lume, casele sunt transformate una dupa alta in material de constructie, pretaluite la 80 RON metrul. Abatoarele de case au inflorit la Viseu si acum incep sa apara si pe Valea Izei.

Din fericire, 2009 a fost un an prost pentru macelari, dupa ce in 2008 au casapit zeci de locuinte traditionale. In cel mai fericit caz, casele sunt cumparate de nemti, italieni, francezi si spanioli. Mutate din satele traditionale ele se pierd intr-un peisaj strain, care le anuleaza identitatea".

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Eugen Istodor.