O tanara totalmente aritmica, dar insistenta in miscarile ei anarhice; o doamna entuziasta, posedata de jocul deloc greu de la Pe ape; doi baiat si o fata care se tin pe dupa umeri, camaradereste, pe Floare de Iris; un Cristi cu parul nins. Impreuna - un madrigal aducator de zapada. Caci Craciunul petrecut alaturi Iris, pe 14 decembrie, la TNB, avea sa aduca si prima ninsoare adevarata din aceasta iarna. O seara ca "o iubire alba, fara de sfarsit", compusa din fragmente de viata: indemnul pseudomasochist "dati-ne palme!", lumina oferita de brichete si celulare, degustarea unui ultim "mic dejun al lui Bon", un Vals printre Ingerii goi, insotit de promisiunea ca "am sa te fac nemuritor, am sa te fac sa zbori", un Vis pierdut in memoria "celui mai bun prieten al formatiei Iris, dupa cum ii placea sa i se spuna: nea Gigi Dinica". O seara cat 32 de ani, petrecuti "pe aceleasi taramuri fierbinti", fara a privi "in urma, la amintiri cu triste ploi", ani ce pot fi redati printr-o singura imagine: "eu si cu tine, sarutul etern".

Teatrul National Bucuresti, 14 decembrie, ora 19:00. Agitatie, mici neintelegeri, doua cupluri care cearta pe doua locuri si elucidarea misterului: perechea "nerabdatoare" gresise data, avand bilete pentru ziua de pe 21 decembrie, la al doilea concert Iris de Craciun.

O voce din culise ne aminteste de Cosorul lui Moceanu, explicandu-ne cum va fi structurat concertul: partea intai, pauza, partea a doua.

Doua personaje isi fac intrarea in scena - un copil si un batran dezamagit de viata traita - pentru cateva dialoguri metafizice. In urma lor, o scena cu mai multe cosuri fumegande (un decor sugerand o zi de Craciun) se apropie incet de primele randuri de spectatori, aducandu-i cu ea pe Irisi.

Zapada artificiala care cade inaintea solistului nu poate insa rezista, caci dupa imbratisarea telurica (Pamantul il cuprind), Cristi ne duce "pe aceleasi taramuri fierbinti" (Calatorul). "Ma uit iar spre soare, ma vede el oare?"

Urmeaza Sa nu crezi nimic, Somn bizar, Da, da, eu stiu, pentru ca un nou episod al scenetei de la inceputul serii sa se consume.

"Dati-ne palme!", cere Cristi Minculescu pe piesa Vino pentru totdeauna, pentru a devine insistent pe Hei, tu! - "Haideti, ca e frig!" Il asculta toata lumea, inclusiv una dintre spectatoarele din primele randuri, care starneste zambete in jur printr-o bataie total nesincronizata cu restul lumii. Rasplata nu intarzie sa apara: "va oferim o floare de Nu ma uita".

Surpriza serii va fi insa Madrigal, piesa cantata foarte rar de Iris in ultimii ani, dar potrivita cu o seara de iarna, "cand frigul din noi e mai tare". "Te caut cu iarna", continua Cristi, descriind "o iubire alba, fara de sfarsit" (O iubire fara sfarsit).

Sfarsitul pauzei ne aduce Ingerii goi, pentru ca indoiala sa fie ulterior daruita "la doi" (Vino cu mine). Exista insa si certitudini: vocea lui Cristi inca mai poate atinge note inalte, dupa cum o demonstreaza pe Ultimul mic dejun al lui Bon.

"Avem nevoie de voi pentru un moment special, sa fiti alaturi de noi, mai ales cu lumina de la voi, de la brichete, celulare, pentru a cinsti memoria unor oameni de cultura, romani exceptionali. Din pacate, acum vreo 34 de zile a plecat dintre noi si cel mai bun prieten al formatiei Iris, dupa cum ii placea sa i se spuna: nea Gigi Dinica". (Vis pierdut)

"Viata-ncepe iar", hotaraste Cristi pe Tot zbor, transmitand din nou optimism, prin Appassionata si Matase alba. Usor melancolic pe Noaptea ("Noaptea incerc sa ma ascund/ Noaptea prin amintire fug"), apoi din nou cu gandul la eternitate (Vals - "eu si cu tine, sarutul etern"; Seray - "am sa te fac nemuritor, am sa te fac sa zbori"), in timp ce bradul coborat pe scena este impodobit de cei doi actori ai scenetei, ale carei secvente sunt strecurate printre cantece.

O doamna entuziasta pluteste extatic la Pe ape, iar Iris ne ofera din nou totul si ne asigura ca "N-o sa privim in urma la amintiri cu triste ploi [...] Tot ce-am facut e doar pentru voi" (Iris Maxima).

Bisul aduce Strada ta, dar mai ales "o singura floare" (Floare de Iris), primita in picioare, intr-un moment solemn, de toti cei prezenti la TNB.

"Prieteni, ne cerem scuze pentru intarzierea de 10 luni si 14 zile, din martie si pana acum", mai spune Cristi, terminand seara cu un strigat energic: "Bravo, bai!"

Setlist Iris de Craciun

  1. Pamantul il cuprind
  2. Calatorul
  3. Sa nu crezi nimic
  4. Somn bizar
  5. Da, da, eu stiu
  6. Vino pentru totdeauna
  7. Hei, tu!
  8. Nu ma uita
  9. Madrigal
  10. O iubire fara sfarsit
  11. Iris aeterna (pauza)
  12. Ingerii goi
  13. Vino cu mine
  14. Ultimul mic dejun al lui Bon
  15. Vis pierdut
  16. Tot zbor
  17. Appassionata
  18. Matase alba
  19. Noaptea
  20. Vals
  21. Seray
  22. Pe ape
  23. Iris Maxima
  24. Floare de Iris (bis)
  25. Strada ta (bis)