Sticle de bere
Sticle de bere / Foto: Asociatia Berarii Romaniei

Pornind de la cele patru ingrediente – apa, malt, hamei si drojdie, in lume exista peste 20.000 de tipuri de bere, fabricate dupa 180 de metode. Lumea berii ne fascineaza cu gusturi si arome diferite, pe langa berile traditionale, ale si lager, existand si berile speciale pentru bautori pretentiosi - cask conditioned ale, lambic, stout si porter sau treppiest.

Cask inseamna butoi, iar denumirea provine de la termenul spaniol cascara, care inseamna coaja de copac. Conform Wikipedia, Cask conditioned ale este singura bere care, oricand si oriunde ar fi servita, este proaspata. Pentru ca procesul sau de fabricare nu include pasteurizarea si filtrarea, acest tip de bere are o viata foarte scurta. Odata deschis butoiul cu licoarea cremoasa, in maxim trei zile lichidul isi pierde in totalitate "bulele".

Cask conditionated ale se serveste numai draft si este usor de recunoscut datorita aspectului – este o bere tulbure – dar si datorita gustului – este o bere cremoasa, mai putin carbonatata si cu arome complexe. Se spune despre ea ca este una dintre cele mai bune beri si ca este mai greu de obtinut.

Berea lambic a luat nastere cu 500 de ani in urma, in mijlocul claselor muncitoare belgiene. Ele isi doreau o bautura slaba, care potoleste setea si poate fi produsa cu usurinta in gospodariile proprii. De atunci si pana acum aceasta bere s-a diversificat in mai multe tipuri, in functie de preferintele si clasa sociala a celor care o consumau.

Berile lambic sunt fabricate prin fermentare spontana in recipiente neacoperite, cu aportul drojdiilor salbatice din aer. De obicei, pentru a le imbogati gustul, la fermentare sunt adaugate cirese, zmeura, piersici sau caise, ceea ce le da o parte din aroma inconfundabila. Culoarea berilor lambic este specifica fructului care a fost adaugat la fermentare. Berile lambic sunt destul de greu de obtinut deoarece reteta trebuie sa balanseze fericit aromele, astfel incat berea sa nu devina prea dulce.

Cazane de fierbere
Cazane de fierbere / Foto: ABR

Porter sau London Porter este o bere bruna. Stout and Porter au ajuns sa denumeasca acelasi tip de bere pentru ca istoria si modul de fabricatie al celor doua tipuri de bere seamana foarte tare. Denumirea isi are radacinile in secolul al 18-lea, cand hamalii din porturile si strazile Londrei erau cei mai apreciati din Europa. Denumirea de stout pentru o bere neagra a fost inspirata de la apelativele hamalilor londonezi care erau supranumiti "Extra Porter", "Double Porter" sau "Stout Porter". In categoria Stout and Porter intra toate berile negre, culoare obtinuta prin prajirea maltului. Gustul acestor beri are o personalitate aparte – este puternic si energic,.

Trappiest beer sunt berile produse, original, in abatiile belgiene. Ordinul Trapist isi are, insa, originile in manastirea La Trappe, din Franta. Aceste beri utilizeaza o reteta unica si sunt produse in abatii belgiene inca din Evul Mediu. La vremea respectiva, din cauza libertinajului care caracteriza ordinul, berea era produsa sub stricta observare a mai marilor bisericii. In timp, abatiile au dezvoltat o mica industrie, incepand sa produca bere in cantitati mai mari. Berile trapiste sunt impartite in 3 mari categorii, in functie de taria lor: single, double sau triple. Ordinul produce, insa, si o bere foarte slab alcoolizata, numita „berea tatalui”.

Pentru a pastra traditia acestei beri, in 1997, 8 abatii trapiste au format Asociatia Internationala a Trappistilor. Asociatia urmareste respectarea cu sfintenie a celor 3 percepte trappiste de fabricare a berii: bautura poate fi produsa numai intre peretii abatiei, de catre calugari.

O bere Trappist este o bere produsa sub atenta observatie a unui calugar care apartine Ordinului Trapist. Din cei 171 care mai existau in aprilie 2005, 7 dintre ei sunt producatori de bere (sase in Belgia si unul in Olanda). Doar acesti 7 berari sunt autorizati sa-si eticheteze produsul cu logoul Authentic Trappist Product, eticheta care atesta indeplinirea regulilor impuse de International Trappist Association.

Cazene de linistire
Cazane de linistire / Foto: ABR
Dupa cum le spune si numele, berile „strong”, sunt mai tari decat berile normale si sunt obtinute printr-un proces diferit de fermentare. Procentul de alcool poate ajunge pana la 11%. Pentru a avea o imagine mai clara asupra acestui procent, trebuie spus ca el se apropie de procentul de alcool din unele tipuri de vin. Gustul berii „strong” este mai intens decat al berii normale, aroma sa amaruie fiind usor de regasit in acest fel de bere.

In timp ce berea „strong” statisface cu preponderenta gusturile barbatilor, trebuiau impacate, cumva, si cele ale femeilor. S-a nascut, astfel, berea cu arome de fructe. Si acest tip de bere este un sortiment cu o reteta izvorata dintr-o traditie indelungata.

La ora actuala, berea cu arome de fructe este fabricata ca orice tip de bere, conform tehnologiei si criteriilor obisnuite in industria berii, etapelor clasice adaugandu-se cea a aromatizarii.

Berea fara alcool este destinata, in special, celor care ar dori sa mearga la o bere cu prietenii dar nici nu si-ar lasa masina acasa. Din acest motiv, berea fara alcool poate impaca aceste doua lucruri. Cea mai importanta calitate a acestui tip de bere este aceea ca, desi nu are alcool, ea isi pastreaza gustul clasic.

Un alt tip de bere este Wheat beer sau berea din grau, specifica Belgiei. Are o culoare foarte deschisa si este facuta din grau nemaltuit. Berea belgiana alba are deseori o aroma intepatoare data de coriandru sau coaja de portocala.

Bierre de Garde este berea specifica, in trecut, gospodariilor din nordul Frantei. Este usor de recunoscut datorita culorii mai inchise si gustului de malt bine copt, usor dulceag. Acest fel de bere are un termen de valabilitate mai mare decat al celorlalte beri si este imbuteliat in sticle cu dop.