In orice colt al Thailandei ai fi, ti se arunca cel mai frumos zambet din partea persoanei respective. Un zambet cald, sincer si cu adevarat din suflet. Ti se zambeste molipsitor. Sarmant, dezarmant, totul se face apeland la un zambet. E poate calea budista. Mi-am confirmat-o ulterior cand am intrebat si eu: de ce zambesti, de ce thailandezul rade din senin (ca mie asa mi se pare)? Stii ce mi s-a raspuns? "happy goes lucky". Poporul Thai e, asa cum am mai spus, superstitios. E invatat din timpuri stravechi ca respectul fata de natura, de persoanele din jur, e absolutul. Sunt invatati cu el, iar asta, intr-un fel, te obliga la o reciproca valabila.

Desi poporul are influente diferite, fiind un soi de mozaic, n-au existat niciodata conflicte interetnice. Poate pentru ca si-au demonstrat reciproc ca o viata linistita si un trai consensual e mai util decat o mana de fier, impusa cu forta. Iar calea budista 'Theravada' ii indeamna si invata la armonie.

In Thailanda sunt actualmente 63 de milioane de locuitori, o treime din ei fiind cu varste de sub 20 de ani. Limita medie de varsta este de 71,3 ani la barbati, in timp ce femeile o duc pana la 76,3. 95% din populatie este budista, facand Thailanda cea mai canonizata tara in caile Theravada.

La inceputurile primului mileniu, o parte din populatia Chinei de sud, cunoscuta ca "thai", migra in valea raului Chao Phraya. Cand acestia se aseaza in zona, locatia era deja locuita de grupuri austro-asiatice, vorbind dialectele Mon si Khmer. Thailanda de astazi este rezultatul asimilarii acestor 3 grupuri. Multi thailandezi inca mai locuiesc astazi in sudul Chinei, in regiunile Yunnan, Guangdong si Guangxi. Sunt cunoscute 4 sudivizii, impartite in zone geografice: zona centrala, intre Sukhothai si Phetchaburi, unde se vorbeste limba standard, cea predata in scoli; Pak Isan Thai - o mixtura de khmeri si thai; Pak Tai - sudul Phetchaburi - vorbesc un dialect foarte ciudat si foarte greu de priceput;

Calea budista indeamna si invata la armonie
Calea budista indeamna si invata
la armonie
Foto: Cosmin Tudoran
Acum incearca sa pui formula asta "ARIEL" in viata ta de zi cu zi. Incearca sa "happy" cand esti in trafic, incearca sa "happy" cand stai la coada sau esti la film. Incrancenarea, rautatea si indarjirea nu sunt cunoscute de tine. Esti happy. Esti "Bobbymcferinic". N-ai nici o problema. Esti senin. Pentru inceput cred ca iti pare dubios sa zambesti din orice pozitie.

Budismul urmat intr-atat de aproape de poporul Thai te invata printre altele ca sunt 4 adevaruri mari si late, dar unul si cel mai important mi se pare urmatorul: toate lucrurile existente sunt trecatoare, neconcludente si, mai devreme sau mai tarziu, aducatoare de suferinta. Nu vreau sa creada cineva ca as promova calea budista, doar ca are o filozofie a seninului, care, sincer, lipseste cu desavarsire la noi.

Zambeste mai mult! Go healthy! Hai ca iese soarele.

P.S. Dupa aproape 2 saptamani de Myanmar, am revenit in zone 3g, wireless free si internet la liber!

Respectul fata de natura este absolutul
Respectul fata de natura este absolutul
Foto: Cosmin Tudoran