Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina si au plecat intr-o calatorie de trei luni in jurul Marii Negre. "Patru ochi proaspeti, niste tehnica digitala, dictionare de rusa si turca si multa curiozitate, intr-o orbecaiala de trei luni" - este descrierea facuta de cei doi "aventurieri" proiectului Around the Black Sea. Calatoria poate fi urmarita pe site-ul theblacksea.eu, unde sunt postate zilnic fotografii si descrieri ale locurilor vizitate.

"Viziteaza Marea Neagra! Masina ta e deja acolo" - este o gluma pe care Stefan Candea a auzit-o in diverse tari din Occident si la care s-au adaugat sabloane ca "In Romania sa te feresti de cainii vagabonzi. Au rabie si sar la gat (si in Harghita poti sa mori de foame daca nu stii ungureste!). In Bulgaria infractori deghizati in falsi politisti sunt la tot pasul. Iar masina oricum o sa-ti fie furata. Turcii nu se spala, niste imputiti. De Georgia, Armenia si Azerbaijan nu te apropia - e razboi! Prin republicile din Caucaz sunt numai mujahedini si kgb-isti care se macelaresc unii pe altii. De Crimeea n-am auzit, iar Odessa e sediul mafiei rusesti. In Transnistria se pare ca nu-s oameni normali - pana si vremea e tot timpul mohorata. De moldoveni ce sa mai zici, sa stii ca rusii n-au nici o vina! Am auzit ca se pune raketu pe mijlocul drumului, face pe mortu si cand vrei sa-l ajuti iti pune pistolul la tampla si te jefuieste".

"Ne e frica unii de altii. Si ne e foarte frica de straini, chiar daca sunt la cativa kilometri peste granita...", mai spune Stefan, care isi aminteste ca nu romanii, ci o familie de ucrainieni l-a ajutat intr-o situatie critica, atunci cand ii luase foc masina pe drumurile Romaniei.

"In urma cu 6 ani mi-a luat foc masina pe drumul care leaga Urziceni de Buzau, un drum in camp, reabilitat ca-n palma, foarte circulat. Am tras pe dreapta, n-aveam stingator. De sub capota ieseau flacari si un fum gros. Singura masina care a oprit a fost o duba cu numar de Ucraina. O familie intreaga de ucrainieni. Au iesit in viteza si au stins focul intr-un minut, cu apa plata din dotare. Romanii s-or fi gandit ca sunt o capcana mult prea evidenta. Iar ucrainienii probabil ca erau kgb-isti."

Dornici sa sfideze aceste sabloane si sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic", constanteanul Petrut Calinescu ("cel cu fotografiile") si bucuresteanul Stefan Candea ("cel cu scrisul") au pornit intr-o calatorie de trei luni in jurul Marii Negre. Traseul celor doi va fi punctat zilnic, prin fotografii si descrieri, pe blogul theblacksea.eu.

Vezi aici "calatoria jurnalistica" a celor doi romani.