In 1810, in lucrarea Teoria culorilor, Goethe afirma ca "prin amestecarea luminosului cu intunericul se nasc culorile”. Exact doua secole mai tarziu, pe 3 iunie, la Sala Polivalenta din Capitala, Jean Michel Jarre avea sa demonstreze ca acestei "retete" ii lipsea un ingredient magic: muzica.

Desi Jean Michel creeaza de aproape patru decenii, muzica sa aparent vetusta este in continuare muzica viitorului, mai ales in combinatia sunet-lumina-laser, acea muzica ce ar fi probabil ascultata si de extraterestri. Nu intamplator spunea Arthur C. Clarke, scriitor de literatura science-fiction si prieten al francezului: "Am ascultat obsesiv toate albumele lui Jean Michel Jarre, pana cand am ajuns sa stiu fiecare nota pe de rost. Muzica sa m-a acompaniat cand am scris 2010: Odyssey Two. Concertele sale sunt intotdeauna o celebrare a tot ce este miraculos."

O celebrare a miraculosului a avut loc si joi seara, in Bucuresti, cand Jean Michel a fost mult mai mult decat "omul de la butoane". Si-a facut o intrare in scena cum probabil nu a mai existat la Sala Polivalenta, aparand dintr-un colt al salii, coborand printre oameni, ocupandu-si in cele din urma locul in spatele aparaturilor sale sofisticate.

Foarte expansiv, jovial, cautand in dese randuri contactul vizual cu oamenii, zambind, trimitand "bezele", Jean Michel Jarre a aratat, vreme de doua ore, ca un copil hiperactiv. Entertainer adevarat, a vorbit in trei limbi (romana, franceza si engleza), a utilizat instrumente dintre cele mai bizare (precum celebrul teremin, unul dintre primele sintetizatoare electronice, folosit pentru coloana sonora a celebrului The Day the Earth Stood Still din 1951) si a intrerupt pe alocuri fascinatia spectatorilor, indemnand la aplauze. A fost ajutat de un show multimedia hipnotizant, insotit de lumini si lasere demne de orice film SF.

"Vive le Bucharest. Great city, great country!" a spus francezul dupa nu mai putin de doua bisuri si peste doua ore de concert, adaugand ca va reveni, dupa o seara in care spectatorii au putut constata adevarata valoare a sintagmei "laser, frate!".

Setlist

  1. Intro
  2. Oxygene 2  
  3. Magnetic Fields 1  
  4. Equinoxe 7  
  5. Equinoxe 5  
  6. Rendez-Vous 3  
  7. Magnetic Fields 2  
  8. Souvenir of China  
  9. Oxygene 5
  10. Variation 3  
  11. Theremin Piece  
  12. Equinoxe 4  
  13. (piesa noua)
  14. Industrial Revolution 2  
  15. Rendez-Vous 2  
  16. Rendez-Vous 4  
  17. Chronologie 6
  18. Chronologie 2  
  19. Oxygene 4 (bis 1)
  20. Oxygene 12 (bis 1)
  21. Calypso 3 (bis 2)

(sursa setlist: forum depechemode.ro)