"Fosti luptatori care au supravietuit intr-o zona extrem de violenta, stabiliti in zona inaintea grecilor si turcilor, lazii vorbesc o limba pe cale de disparitie: lazuri. Lazuri a inceput sa fie culeasa si pusa intr-o forma scrisa abia incepand cu anii 60, de catre un profesor german, Wolfgang Feurstein", povestesc, pe blogul de calatorie theblacksea.eu, Stefan si Petrut, doi romani plecati intr-o calatorie de trei luni in jurul Marii Negre. Interactiunile celor doi cu reprezentantii comunitatii lazi: degustari de ceai, jocuri de table si discutii despre germakoci, o creatura despre care legendele spun ca ar trai in munti.

"Lazi sunt un grup etnic provenit dintr-un fost trib al Regatului Colchis. Sub 100.000 de lazi traiesc inca in Turcia, raspanditi prin satele de pe coasta Marii Negre si in Georgia, peste granita."

"In trecut, statul turc (si inainte puterea otomana) au facut orice sa impiedice limba lazuri sa fie vorbita. Pentru nationalismul turc, minoritatiile sunt un pericol, o amenintare directa la adresa statului".

Mai multe despre lazi, despre regiunea dominata de culturile de ceai si despre Topluca, un sat situat la 1.000 de m altitudine, puteti citi pe theblacksea.eu, intr-un nou "episod" al unei calatorii de trei luni in jurul Marii Negre.

Initiatorii acestui periplu sunt Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist), doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic".