Desi nu au un port anume, barbatii din satele lazi au un element in comun: pistoalele. Este o traditie ca fiecare sa aiba pistolul lui, iar de sarbatori sunt trase cateva focuri in aer.

pistolariiFoto: Petrut Calinescu

"Cu burta plina, tinerii isi scot pistoalele si se pregatesc de un concurs de tras la tinta", scrie jurnalistul Stefan Candea pe blogul de calatorie theblacksea.eu.

"O masina parcata la marginea drumului e luata ca punct de sprijin, pe dealul de vis-à-vis apar sticle, castraveti si tigari – fiecare isi aranjeaza propria tinta. Apar in aer pistoale Colt, Beretta, Smith & Wesson si chiar un Luger. Din buzunarele de unde mai devreme se scoteau seminte, acum apare munitia."

"Unii stau pe margine si isi admira reciproc revolverele, asezate impreuna cu gloantele printre legumele si branza de pe masa. Altii descarca cate un incarcator in aer, chiuind. Cine n-are revoler face poze sau filmeaza cu telefonul".

Despre inca o zi petrecuta de doi romani in satele unde se vorbeste lazuri, o limba pe cale de disparitie, puteti citi pe theblacksea.eu.

Dornici sa sfideze aceste sabloane si sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic", constanteanul Petrut Calinescu ("cel cu fotografiile") si bucuresteanul Stefan Candea ("cel cu scrisul") au pornit intr-o calatorie de trei luni in jurul Marii Negre. Traseul celor doi este punctat zilnic, prin fotografii si descrieri, pe blogul theblacksea.eu.

Vezi aici "calatoria jurnalistica" a celor doi romani.