"Grija pe care a manifestat-o politia pentru noi cu o zi inainte nu este intamplatoare. Atat armata cat si politia in regiunea asta sunt obligate sa aiba grija de turisti. Patruleaza zona constant si se intereseaza in amanunt cine unde merge si cat sta. Ba chiar politistul local din Ushguli, un localnic intre doua varste cu uniforma in stil american, sapca albastra si ochelari de soare, a intrat dupa mine la un chiosc sa verifice daca vanzatoarea imi da restul corect", scrie jurnalistul Stefan Candea pe blogul de calatorietheblacksea.eu.

Usguli, GeorgiaFoto: Petrut Calinescu

"Potrivit localnicilor, in urma cu sase ani zona era impracticabila din cauza unui clan care controla regiunea, chiar dintr-un sat de langa Mestia. Familia Aprasidze conducea cu arma in mana operatiuni de haiducie impotriva turistilor, dar si a localnicilor. In 2004, dupa Revolutia Trandafirilor, noul presedinte Saakhasvili a dat ordin personal pentru anihilarea clanului printr-o operatiune de mare anvergura. Liderii bandei – tatal cu cei patru fii si un consatean rus – s-au baricadat in turnul fortificat al familiei, asa cum se obisnuia in zona in vremuri de restriste. Numai ca in trecut nu existau rachete si elicoptere. La operatiunea fortelor de ordine au participat 12 elicoptere si cateva sute de ofiteri. Avocatul Poporului descrie operatiunea ca o grava incalcare a drepturilor omului.

Si totusi, dupa ce doi membri ai clanului au fost ucisi si restul incatusati, in zona au inceput sa apara timid turistii". Pentru continuarea articolului apasati aici.

Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic". Mai multe despre aventurile celor doi gasiti aici.​