​"De la granita la Baku sunt 500 de km de sosea cu statut de autostrada. In multe locuri se construieste inca, asa ca drumul se muta prin camp. Am o intalnire interesanta cu politia rutiera, care haiduceste soferii de la marginea soselei in limuzine BMW nou-noute", scrie jurnalistul Stefan Candea pe blogul de calatorie theblacksea.eu.

catre Baku, AzerbaijanFoto: Petrut Calinescu

"La zece minute de la intrarea in tara sunt tras pe dreapta. Politistul imi arata pe un tabel ca as fi depasit cu 20 de km viteza. Nu are cu ce sa-mi demonstreze. Spune ca pot sa scap cu 100 de dolari. Fac pe prostul si-l fac sa inteleaga ca nu am bani si astept sa-mi scrie amenda. El la randul lui ma face sa inteleg ca nu-mi mai da actele inapoi. Ii spun in engleza ca sun ambasada. Ma indepartez cinci minute de masina pentru ca are clienti – soferii azeri opriti vin direct cu bancnotele in mana si pleaca in tromba.

Politistul incearca sa-l convinga pe Petrut ca trebuie sa platim. E destul de stanjenit, isi da cascheta pe spate si incepe sa se scobeasca viguros in nara stanga, apoi in dreapta, cu privirea pierduta in zare. Se gandeste probabil la ce ar putea face cu suta de dolari. Se trezeste din reverie si imi cere 50 de dolari. Refuz si adaug ca Romania e prietena cu Azerbaijan, la fel ca si presedintele nostru cu Alyiev. In doua minute imi inapoiaza actele si-mi face semn sa o iau din loc.

Opririle de genul asta s-au repetat, spaga ceruta a mai scazut spre Baku, iar eu n-am mai scos decat buletinul pe post de carnet de conducere. Una peste alta, am reusit sa parcurgem Azerbaijanul fara sa dam spaga. Ba chiar ultimul politist care m-a oprit in Baku a tinut sa exerseze cu mine un salut complicat in stilul motociclistilor".

Citeste tot despre intrarea in Azerbaijan aici.

Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic". Mai multe despre aventurile celor doi gasiti pe blogul de calatorie theblacksea.eu.