"Am fost pentru cateva zile la Baku in urma cu doi ani. Schimbarile pe care le-am observat acum sunt spectaculoase. Un oras care a crescut de cinci ori in ultimii 20 de ani si a ajuns la trei milioane de locuitori, aproape jumatate din populatia tarii. La nivel de imagine, fondurile din petrol aflate la discretia clanului Alyiev au facut minuni", scrie jurnalistul Stefan Candea pe blogul de calatorie theblacksea.eu.

Baku, AzerbaijanFoto: Petrut Calinescu

"Centrul orasului este renovat in mare parte, fatadele cladirilor sunt luminate noaptea si lucrarile nu s-au incheiat inca. Baku poate concura cu orice capitala vestica. Din pacate monotonia renovarilor a facut sa dispara parfumul local. Totul miroase a nou intr-un mod artificial. Localnicii din centru sunt evacuati, iar locul lor e luat de nomenclatura. In plus, renovarile s-au facut dupa o strategie care sa permita clientelei politice sa incaseze banul public. Doar un mic exemplu, balcoanele sunt renovate identic. Indiferent de arhitectura cladirii au fost dotate cu o masca de lemn la baza, aceeasi peste tot. Ceva similar cu bordurile inutile care au inundat Romania.

Desi mare parte din tara se zbate in saracie, o patura privilegiata din capitala si-a amenajat o mica Elvetie in centrul orasului. Masinile de lux se inghesuie pe bulevardele aglomerate. O vizita in orice supermarket produce stupoare: nu exista aproape niciun produs local, majoritatea alimentelor sunt importate si au preturi uriase. Marcile din rafturi sunt numai ale produselor de top. Situatia mi-a fost explicata de jurnalisti locali: monopolul. Importul diferitelor categorii de bunuri se afla sub monopolul politicienilor, nu exista concurenta. Se stie cine controleaza fructele tropicale, cafeaua, ciocolata, carnea etc. Controlul si beneficiul privat este organizat piramidal si in varf sta presedintele tarii".

Mai multe despre "clanul" actualului presedinte al Azerbaijanului puteti citi aici.

Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic". Mai multe despre aventurile celor doi gasiti pe blogul de calatorie theblacksea.eu.

Intra aici pentru a afla cum au scapat cei doi romani de politistii "avizi" de spaga din Azerbaijan.