Sukhum, capitala Abkhaziei, este un vechi oras rusesc, "un fost fort care s-a dezvoltat in resort turistic de pe vremea Rusiei tariste. Cladirile secolului 19 se amesteca cu constructiile staliniste si blocurile clasice comuniste, intr-un décor exuberant de vegetatie sub-tropicala. Cele mai vechi cladiri de pe marginea marii au fost renovate, dar majoritatea fatadelor din Sukhum sunt ciuruite de gloante", scrie jurnalistul Stefan Candea, pe blogul de calatorie theblacksea.eu.

AbkhaziaFoto: Petrut Calinescu

"Anaid este ziarista in Abkhazia pentru unul din cele doua saptamanale independente. Ziarul la care lucreaza are 4 pagini si o mie de exemplare si traieste din anunturi si reclame. In afara de ea, redactia este formata dintr-un colaborator ocazional si redactorul sef. Nu exista publicatii cotidiene. In mare parte din cauza ca exista numai doua tipografii. Pana anul trecut toata presa se tiparea la o singura tipografie. In ajunul alegerilor prezidentiale, tipografia a fost inchisa. Cele doua ziare independente au inceput sa apara in format pdf pe internet.

Anaid spune ca nu exista subiecte pe care sa nu le poata atinge, dar in acelasi timp accesul la informatie este zero. Nici macar ziaristii care lucreaza la publicatii guvernamentale nu pot afla informatii legate de actionariatul firmelor sau detalii ale contractelor. Asta in ciuda unei legislatii care reglementeaza accesul la informatie. Ziarul ei a vrut sa verifice informatia conform careia singura banca din Gagra, resort turistic lipit de granita cu Rusia, apartine fiului guvernatorului Bancii Nationale. Au dat in judecata Banca Nationala pentru ca nu a furnizat informatiile, au castigat doua procese, au scris despre caz, dar degeaba. S-au ales in schimb cu un proces de calomnie din partea Bancii Nationale si au fost condamnati.

Desi Anaid este in general critica fata de guvern, in privinta relatiilor cu Georgia este pe aceeasi linie. Nu calatoreste in Georgia pentru ca se teme. In plus, imi spune ca este persoana publica si ca are nevoie de un permis special din partea guvernului ca sa poata trece granita. Crede ca ar avea probleme cu serviciile secrete, iar vizita ei ar echivala cu un pact cu inamicul si i-ar putea crea mari probleme de imagine."

"Departe de atmosfera tipica unei zone in conflict, Sukhum este un oras turistic plin de viata si culoare. O mare parte din plaja la sud de port face parte dintr-un complex care apartine unui regiment de armata din Moscova sub titulatura de “Sanatoriul Sukhum”. Accesul se face contra cost, printr-un punct de control militar. La poarta ne intampina un portret mozaic al lui Lenin, flancat de palmieri".

Citeste aici despre Esma Arshba, simbolul rezistentei abkhaze, femeie care a luptat in razboiul din ‘92 si despre care legenda locala spune ca a reusit sa rapeasca doi soldati georgieni si un tanc.

Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic". Mai multe despre aventurile celor doi gasiti pe blogul de calatorie theblacksea.eu.