"Bucla pe care o facem prin Krasnodar si inapoi catre mare la Novorossisk imi da o idee despre cat de prospera este regiunea, in principal din agricultura si turism. Pe drumul de intrare in Novorossisk stau la coada pe 15 km camioane cu numere locale care transporta cereale in port. Pe cat de prosper este districtul Krasnodar, pe atat de saraca si problematica este toata zona invecinata a republicilor caucaziene", scrie jurnalistul Stefan Candea pe blogul de calatorie theblacksea.eu.

Kalej - Novorossisk, RusiaFoto: Petrut Calinescu

"Dupa deportarea cerchezilor la sfarsitul secolului 19 in zona nu s-a asternut in nici un caz pacea. Dupa numai 60 de ani, cazacii albi s-au retras impreuna cu armata britanica in aceeasi dezordine si haos din fata trupelor bolsevice din portul Novorossisk. Teroarea sovietica a pus stapanire pe toata regiunea. In anii care au urmat sute de mii de oameni au fost deportati si milioane executati, torturati sau aruncati in inchisoare.

Principalul cap de acuzare al puterii staliniste impotriva popoarelor deportate a fost colaborationismul cu trupele naziste. In fapt insa, guvernul sovietic ducea de ani buni o lupta impotriva taranilor sau muntenilor prosperi si independenti pe care vroia sa-i colectivizeze fortat. Unii dintre ei au luat calea muntilor si au format grupari de partizani care puneau in discutie autoritatea sovietica.

In plin razboi mondial, cand orice forta de opozitie era in transee pe front, Stalin si Beria au pus la punct planul de exterminare a popoarelor caucaziene in operatiuni speciale facute in secret. In noiembrie '43, peste 50 de mii de soldati sovietici au participat la deportarea a 70 de mii de karaciai catre Kazakhstan si Kirgistan. Majoritatea deportatilor erau batrani, femei si copii. In acelasi an in decembrie, 90 de mii de calmici, nomazi budisti, au fost deportati in Siberia. In februarie '44, peste 450 de mii de ceceni si ingusi au fost deportati in Kazakhstan si Uzbekistan. Luna urmatoarea in martie, 37 de mii de balcari au fost deportati catre Kazakhstan si stersi pana si din enciclopedia sovietica".

"In fine, deportarile din zona s-au incheiat in iunie '49, cand peste 100 de mii de greci au fost ridicati in miezul noptii de pe coasta caucaziana a Marii Negre si deportati in Asia. Inutil de mentionat ca in timpul deportarii, inchisi in vagoane de tren si lipsiti de mancare si igiena, foarte multi dintre ei au murit. Familii intregi au fost despartite pentru totdeauna. Cei care au supravietuit, au fost deportati in zone pustii in care au trebuit sa-si ia viata de la zero, fara drept de circulatie si sub stricta supraveghere a KGB-ului.

Incepand cu 1956, la cativa ani dupa moartea lui Stalin, popoarele caucaziene au inceput sa se intoarca in locurile natale, in ciuda birocratiei si a opozitiei statului. Procesul continua si astazi".

Citeste tot articolul aici.

Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic". Mai multe despre aventurile celor doi gasiti pe blogul de calatorie theblacksea.eu.