"Am lasat definitiv in urma plaja Marii Negre. Dar n-am terminat cu apa, pentru ca ne-am oprit cateva zile la Vilcov. Atractia ucraineana a Deltei Dunarii, unde turismul se dezvolta destul de timid cu excursii la periferia Deltei si prin orasul supranumit Venetia Ucrainei", scrie jurnalistul Stefan Candea pe blogul de calatorie theblacksea.eu.

Vilcov, Venetia UcraineiFoto: Petrut Calinescu

"In pofida denumirii, orasul nu este sufocat de turisti. Cele mai raspandite sunt grupurile de straini care fac ture de o zi, se plimba cu barca si vaporasul si se delecteaza cu friptura de nisetru si chiar cu icre negre.

“Nu inteleg ce cauta aici, ce vad ei asa atractiv la noi”, se mira Viaceslav in timp ce se spala la rau. Este un tanar ucrainean de origine romana care a muncit in constructii mai multi ani in Vestul Europei. Viaceslav, nascut in zona si stabilit la Vilcov, a trecut printr-o multime de greutati si peripetii tocmai ca sa poata parasi regiunea si lucra in Vest. Intors acasa vede ca turistii, mai ales cei straini, au ridicat preturile din piata locala, chiar si pentru alimentele de baza.

La o plimbare prin port am dat peste singurul ghid care vorbeste romaneste, o fosta profesoara care in pragul pensiei castiga din turism. Doamna Alexandra e din Izmail si are o multime de povesti si informatii, pe care e bucuroasa sa le turuie in romana, asa ca o angajam ca ghid pentru o ora. Are rude de ambele parti ale Dunarii si e de parere ca pe partea noastra saracia este mult mai mare. Printre povestile ei se strecoara si urme ale propagandei de stat, prin care Romania este raspunzatoare de toate relele din zona, inclusiv distrugerea Deltei, cresterea taxelor si largirea canalelor navigabile. Mai mult, ghida noastra sufera de o nostalgie agresiva dupa Uniunea Sovietica. I se pare ca pe atunci totul era bine, statul avea grija de tot si nimeni nu fura".

"Desi suntem intr-o asezare de lipoveni, foarte putini barbosi in costumul clasic pot fi vazuti pe strazi. Chiar printre vecinii lor circula tot felul de legende legate de lasarea barbii – cea mai gogonata este despre lipovenii din Romania care la 30 de ani s-ar castra.

Odata cu venirea serii, in centru incep sa forfoteasca tinerele pe tocuri inalte dotate cu fuste mini. Barul central adaposteste mese de biliard si ping-pong, in jurul unui acvariu pretentios. Tinerele cupluri sunt stresate de valul de tantari, care le fac imposibila o seara romantica. Asa ca multi se concentreaza pe bautura – unul din tinerii cheflii afla ca suntem din Romania de peste Dunare si nu ne lasa sa plecam pana nu ne acopera cu pupaturi si imbratisari".

Citeste articolul in intregime aici.

Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic". Mai multe despre aventurile celor doi gasiti pe blogul de calatorie theblacksea.eu.