Detinator al unui Oscar pentru muzica filmului La vita e bella si realizator de coloane sonore pentru 130 de productii cinematografice, Nicola Piovani va concerta pe 9 octombrie, la Sala Radio din Capitala, informeaza organizatorii. Evenimentul are loc in cadrul galei de inchidere a celei de-a VI-a editii a Festivalului International de Film Ro-IFF.

Nicola PiovaniFoto: ro-iff.ro

Recitalul va incepe la ora 20:00, dupa gala de decernare a premiilor RO-IFF si este conceput ca un periplu prin cele mai indragite coloane sonore originale realizate de Nicola Piovani, insotite de proiectii cinematografice. Printre acestea se afla si cea care i-a adus lui Nicola premiul Oscar (pentru pelicula lui Roberto Begnini, La vita e bella).

Nicola Piovani va concerta alaturi de Marina Cesari (saxofon, clarinet, flaut), Pasquale Filasto (violoncel, chitara), Gianluca Palocca (contrabas), Christian Marini (baterie, percutii).

Biletele, la pretul de 50, 75, 130 si 200 lei, in functie de categorie, pot fi procurate din reteaua Eventim din magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Librariile Humanitas si online pe www.eventim.ro si www.bilete.ro.

Cea de-a VI-a editie a Festivalului International de Film Ro-IFF se desfasoara in perioada 1-10 octombrie, la Cinema Scala si Eforie. Concertul Nicola Piovani este organizat de Fundatia Artis in parteneriat cu PROM’ART CREATIVE. Incasarile din biletele la acest spectacol vor fi donate Fundatiei Coltea, pentru sprijinirea Sectiilor de Oncologie si Chirurgie.

Despre Nicola Piovani

Nicola Piovani s-a nascut in 1946 in capitala Italiei, Roma. Coloana sonora a filmelor Il segreto NP de Silvano Agosti (1969) si Nel nome del padre (In numele tatalui) de Marco Bellochio (1970) marcheaza inceputurile stralucitei sale cariere in cinematografie. In anii ce au urmat, s-au adaugat colaborarille cu o serie de alti regizori italieni, dintre care numele cele mai sonore sunt Roberto Begnini (pentru pelicula La vita e bella) si maestrul cinematografiei din Peninsula, Frederico Fellini (pentru filmele Ginger e Fred, Intervista, La voce della luna).

Experienta sa cinematografica depaseste treptat marginile Italiei. Numeroase filme europene, purtand semnaturi celebre precum Ben Von Verbong, Bernard Favre, Pal Gabor, Dusan Makavejes, Michel Sibra, Jean Jacques Andrien, Maroun Bagdadi, Bigas Luna si John Irvin au beneficiat de aportul lui Nicola Piovani la coloana sonora. Tot el semneaza si muzica si pentru Dolce far niente regizat de Nae Caranfil.

Pe langa cinematografie, Piovani a lucrat atat in televiziune, pentru numeroase seriale, cat si in teatru, unde a colaborat cu cei mai buni regizori italieni, compunand partiturile unor piese de teatru scrise de Beckett, Shakespeare, Molière, Pasolini, De Filippo. In 1989, scrie partitura pentru comedia muzicala I sette re di Roma, comandata de catre Teatrul de Opera din Roma, care a avut premiera in capitala Italiei in 1995. A scris partitura pentru baletul Fellini (coregraf Misha Van Hoecke), comandata de catre Teatrul de Opera din Roma si avand premiera in Roma in 1995.

In anul 1999, pentru coloana sonora a filmului La vita e bella a regizorului Roberto Benigni, Nicola Piovani a castigat premiul Oscar, iar in anul 2000 a fost nominalizat pentru un premiu Grammy. In 2007, coloana sonora a filmului francez L’equipier este nominalizata la un premiu Cesar. In acelasi an are loc la Mumbai, India premiera spectacolului Concerto in quintetto, acesta fiind o interpretare de piese compuse special pentru filme, teatru si concerte, reorchestrate si aranjate de catre Nicola Piovani pentru un grup restrans de solisti. Anul 2007 vede nasterea EPTA, o suita orchestrala pentru sapte solisti care interpreteaza un ciclu de sapte miscari, scanate de sapte voci inregistrate, voci ce recita sapte fragmente de origini diferite. Toate sunt inspirate de catre cifra sapte, cifra biblica, ce a avut de-a lungul timpului o imensa putere de fascinatie asupra poeziei si mitologiei.

In anul 2008, Ministrul Francez al Culturii i-a acordat lui Nicola Piovani :Ordinul Artelor si Literelor” in grad de "Cavaler”.

Premii

2010 - nominalizat la premiile Cesar-sectiunea "Cea mai buna coloana sonora” pentru "Welcome”.

2009 - Premiul stintific "Capo d’Orlando 2009” pentru suita „EPTA” suita ce imbina matematicile si muzica cu armonia.

2006 - Premiul "European Golden Globe” pentru "La tigre e la neve” de Roberto Benigni.

2006 - Premiul "Nastro d’argento” pentru "La tigre e la neve” de Roberto Benigni.

2004 - Nominalizare la Premiile Cesar pentru "L’equipier” de Philipe Lioret.

2004 - Premiul "Luigi Mancinelli”.

2004 - Premiile "Special du Jury” si "Special du Public” acordate pentru filmul "L’equipier” de Philipe Lioret, la Festivalul de Film si Muzica din Auxerre.

2003 - Premiul "Nastro d’argento” cea mai buna coloana sonora pentru filmul "Pinocchio” de Roberto Benigni.

2001 - Premiul "Ciak d’Oro” pentru "La Stanza del Figlio” de Nanni Moretti.

2000 - Nominalizare la Premiile "Grammy” pentru "Life is Beautiful” de Roberto Benigni.

1999 - Premiul "Oscar” pentru "Life is Beautiful” de Roberto Benigni.

1997 - Premiul "Rota” pentru intreaga cariera.

1997 - Premiul "SIAE” pentru intreaga cariera.

1994 - Premiul "David di Donatello” pentru "Caro Diario” de Nanni Moretti.

1991 - Premiul "Nastro d’argento” pentru cea mai buna muzica (pentru La voce della luna, In nome del popolo sovrano, Il male oscuro, Il sole anche di notte).

1989 - Premiul "Colonna Sonora” pentru activitatea pe intreg anul.

1986 - Premiul "David si Donatello” pentru "Ginger e Fred” de Frederico Fellini.

1986 - Premiul "Ciak d’Oro” pentru "Ginger e Fred” de Frederico Fellini.

1986 - Premiul "Colonna Sonora” pentru activitatea pe intreg anul.

1985 - Premiul "Colonna Sonora” pentru activitatea pe intreg anul.

1984 - Premiul "Colonna Sonora” pentru activitatea pe intreg anul.

Vezi aici site-ul lui Nicola Piovani si pagina lui de myspace.