Varianta oficiala referitoare la originile etniei Batak sustine ca niste tovarasi din sudul Chinei s-au urcat pe corabii, au traversat marile, au ajuns in Sumatra si s-au stabilit in jurul lacului Toba. Pentru cat interes antropologic exista in regiune, explicatia asta e suficienta.

IndoneziaFoto: AmazingRace.ro

Insa, privind chipurile oamenilor, ceva nu se leaga. In cel mai proxim caz, etnicii Batak au trasaturi Negrito sau melaneziene. O comparatie cu est-africanii sau amerindienii de pe coasta Pacificului n-ar fi nici ea foarte deplasata. Iar daca le asculti muzica si vorba, poti jura ca pe celalalt mal al lacului Toba se afla Polinezia Franceza.

Postasul suna de 7 ori.

Mr. Posmen semana mai mult cu Clark Gable decat cu Jackie Chan. Si nu doar semana, dar se si purta ca un actor din filmele americane: uitatura piezisa, gesturi largi si replici in coada de peste, care dadeau impresia ca omul stie mult mai multe decat spune.

* Tu cauti ceva, iar eu pot sa te ajut sa gasesti...

* De unde stiti ca as cauta ceva?

* Vad in ochii tai...

Slava tie, cititorule in suflete!

* Caut Kopi Luwak

* Ce e aia?

* Cea mai scumpa cafea din lume. Am inteles ca exista prin zona.

* Daca exista, o vom gasi, o vom gasi...

Kopi Luwak

Kopi Luwak

Foto: AmazingRace.ro

M-am asezat langa Mr. Posmen, pe bancuta de lemn a birtului unde se vindea tuak si nimic altceva. Fara sa comand, am primit o halba plina cu acest vin laptos de palmier, vecin la gust atat cu chardonnay-ul cat si cu borsul. Natural suta la suta, slab alcoolizat, deschizator de suflete si declansator de limbutie, tuak-ul e bautura casei in Sumatra de Nord. Un bun national. You either love it or hate it.

* Cum te numesti?

* Brad.

* Eu sunt Posmen.

* Post man. Lucrezi la posta?

* Nu POST MAN! Posmen, cum se aude. Asta e numele meu.

Da, scuze, trebuia sa-mi dau seama. In Indonezia sunt milioane de domni pe care ii cheama Suparman.

Povestea lui Posmen merita un film. Dar nu un western dramatic sau o trilogie istorica, ci o comedie de situatie. In cei 20 de ani de casnicie fericita, nevasta ii daruise 6 fete. Posmen traia cu 7 femei in casa. Casele din Sumatra au o singura camera. Tu-ti dai seama?

(continuarea pe Amazingrace.ro)