"Fara sa fi planificata asta in mod special, s-a intamplat sa petrecem sejurul in Turcia in perioada Ramadanului. Si uite asa am descoperit ca asta este cea mai grozava perioada de vizitat Turcia. Luna sfanta a musulmanilor", scrie Ioana Hodoiu pe blogul de calatorie theblacksea.eu.

Turcia in RamadanFoto: Petrut Calinescu

"Anul acesta Ramazanul (denumirea turceasca a sarbatorii) a coincis si cu varful sezonului turistic / 11 august - 8 septembrie. Ceea ce a facut ca statiunile de la malul Marii Negre sa se transforme in plin sezon in resorturi tacute si calme. Asta si pentru ca litoralul Marii Negre, mai salbatic si mai rural decat cel al Marii Egee sau Marmara, este ultimul pe lista preferintelor turistilor straini. Nu si al turistilor turci, care insa si-au dedicat luna Ramadanului rugaciunii, postului si reculegerii. In aceasta perioada, musulmanii nu mananca, nu beau, nu fumeaza pana la apusul soarelui.

De indata ce soarele coboara linia orizontului, se aude strigarea muezinului, iar strazile se anima, miroase a “pide” fierbinte si a condimente prospete. Pentru cei care calatoresc cu nestapanita curiozitate si privesc deschis oamenii si locurile in care ajung, poate ca in perioada asta a anului au ocazia sa fie cel mai aproape de Turcia traditionala, neeclipsata de zarva sezonului estival".

Citeste tot materialul si comenteaza aici.

Blogul de calatorie theblacksea.eu a fost creat ca un spatiu virtual pentru postarea materialelor realizate, intr-un periplu de trei luni in jurul Marii Negre, de Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist). In aceasta vara, ei au strabatut 13 mii de kilometri si 11 tari, realizand 53 de materiale. In prezent, blogul prezinta drumul parcurs de Ioana Hodoiu si Petrut Calinescu in cateva dintre tarile cu iesire la Marea Neagra.​