""Serpi, tigri… caini boxeri fotbalisti!”, “Nu dati banii pe prostii, faceti poze la copii!”, “Colorata maine-i gata!”, “Ia samanta de dovleac, face bine la stomac!”, “Hai la saratele, sa mearga berea cu ele!”, “Ia porumbu’ la baiatu’ – arde, frige, n-are gura sa te strige!”, “Porumbelul cu sarica, face bine la burtica!”

litoralul romanesc este plin de turistiFoto: Petrut Calinescu

Nici litoralul romanesc nu mai e ce-a fost... Nu se mai aud rime, suedezele au plecat la bulgari, pe maimute le-a eliberat Vier Pfoten, porumbul e modificat genetic, marea se taraste amenintator si in curand va inghiti Obeliscul, tiganii prajesc seminte pe Platze in Paris. Ai zice ca litoralul romanesc e pregatit sa-si dea obstescul sfarsit dupa abuzurile cocalaresti din ultimii douazeci de ani, dupa rusinea pe care a patit-o in mod constant in presa si pe toate canalele media unde se puteau face auzite vocile indignate de starea litoralului romanesc", scrie Ioana Hodoiu pe blogul de calatorie theblacksea.eu.

"Ei bine, nu. Am trecut pe la el vara asta si o duce grozav. Desi, nu pot sa zic ca anii nu au lasat urme… Are un inceput sever de chelie si i-a crescut o burta cirotica, dar altfel tot cu chef de viata data la maxim prin toate difuzoarele are, iar verile si le petrece cu aceiasi chelneri nesimtiti si cu aceiasi mitocani cu petul la picior. Nu-l mai vazusem demult si sincer ma incerca cumva o nostalgie cu colac gonflabil si Radio Vacanta. Mi-a trecut instantaneu. De indata ce am pasit in Costinesti, mi s-a infipt o gheara in stomac si mi s-a asezat pe tample o menghina sinistra care a continuat sa se stranga din surub cat ne-am strecurat pe plaja printre cearsafuri ca sa faca Petrut poze.

Plaja in Costinesti are ceva dintr-o arena supraaglomerata de animale sangeroase, stimulate sonor pana la nebunie. Muzica se suprapune din toate directiile si oriunde te-ai intoarce vezi fete ranjite, aratandu-si coltii intr-un permanent rictus de fericire ca sunt la mare si se distreaza. In aer pluteste o datorie fortata de-a se distra, o cursa contracronometru: cine face mai multe glume proaste, cine rade mai strident, cine reuseste mai original si mai convingator sa le arate vecinilor de cearsaf si celor de-acasa ca au de ce sa-i invidieze pentru ca se distreaza mai bine ca ei.

Nu; nu este nimic firesc in explozia de tinerete de la Costinesti. Este mai degraba ceva obosit, murdar si ridicol ca si litoralul romanesc unde mucurile de tigara aruncate pe plaja concureaza firele de nisip, unde apa marii miroase a crema de plaja si are pe deasupa un strat cleios de ulei pentru protectie solara, unde o baie in mare arata ca o baie intr-o cada supradimensionata asezata intre blocuri in care te scalzi la ora fixa cu toti vecinii de bloc si de cartier, unde seara se lasa peste o mare de gunoaie parasite pe plaja si unde punctele medicale sunt in scadere, in vreme ce toxiinfectiile alimentare in crestere."

Citeste tot materialul si comenteaza aici.

Blogul de calatorie theblacksea.eu a fost creat ca un spatiu virtual pentru postarea materialelor realizate, intr-un periplu de trei luni in jurul Marii Negre, de Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist). In aceasta vara, ei au strabatut 13 mii de kilometri si 11 tari, realizand 53 de materiale. In prezent, blogul prezinta drumul parcurs de Ioana Hodoiu si Petrut Calinescu in cateva dintre tarile cu iesire la Marea Neagra.​