Pe 4 decembrie, la Sala Radio din Capitala, se vor auzi "cantece de ascultare, despre pastori, picurari, dragoste, dor, instrainare". Intitulat "Grigore Lese si ultimii rapsozi", spectacolul va aduce in fata bucurestenilor muzica taraneasca, nu populara, precizeaza organizatorii. Evenimentul incepe la ora 19:00.

Grigore Lese si Ultimii rapsoziFoto: Hotnews

"Pe scena vor urca oameni cu talpile tocite de drumuri, cu maini asprite de munca pamantului, oameni fara dichisuri si podoabe. Singurele lor rafinamente sunt in cantec, pe care il abordeaza cu naturaletea cu care noi bem apa sau respiram". La eveniment vor participa artisti adunati de pretutindeni: Maramures, Rasca, Cogealac. Pe toti i-a gasit Grigore Lese, in preumblarile lui, La portile ceriului", mai spun organizatorii.

Grigore Lese s-a nascut in Tara Lapusului si a trait in sat, dupa obiceiurile taranesti, o buna bucata de vreme. Apoi, a venit la scoli inalte, in Bucuresti. A studiat fagotul la Academia de Muzica "Gheorghe Dima", a aprofundat devenind Doctor in Muzica Summa Cum Laudae. De ani de zile, preda cursul de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, realizeaza seria de televiziune "La portile ceriului", la TVR Cultural (Marele Premiu al Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania - 2007) si emisiunile "Drumurile lui Lese" la Radio Romania Actualitati, respectiv "Lumea si muzica traditionala" la Radio Romania Cultural.

Grigore Lese crede ca nu putem fi vii, reali, adevarati, daca uitam de unde venim.

"Cred ca un popor care isi uita traditiile este in pericol de a se narui. De aceea cred ca pentru fiecare dintre noi intoarcerea la obarsii este obligatorie. Cred ca spre obarsii urci, nu cobori, caci pentru a-ti putea atinge radacinile trebuie sa-ti inalti sufletul. Cred in sensibilitatea, in emotia si in forta de creatie a poporului meu. Cred cu tarie ca menirea mea in aceasta lume este sa-mi innobilez stramosii prin cantec" (Grigore Lese).

Grigore Lese este muzicolog. Demersurile sale de cercetare sunt cele ale unui om de stiinta. Aromanii Farseroti din Cogealac performeaza cantarea polifonica. Sunt printre ultimii care mai stiu sa o faca. Cel mai tanar are 82 de ani. Ansamblul Iza din Maramures a fost invitat pe toate teritoriile lumii pentru a canta muzica taraneasca. Grupul barbatesc din Rasca canta colinde stravechi din Tara de Sus a Moldovei, pe care le zice asa cum a invatat de la mosi.

Seria "Ultimii rapsozi" a debutat cu sprijinul Institutului Cultural Roman. In cadrul acesteia, Grigore Lese regiza pe viu un spectacol spontan, invitand muzicantii din tara sa se exprime, dozand si alternand genurile muzicale.

In cadrul spectacolului din 4 decembrie, de la Sala Radio, Grigore Lese "vine sa horeasca, sa cante cu noduri, sa zambeasca, sa jeleasca, sa colinde. Vine cu cu toaca si cu alte instrumente, dar, mai ales, cu vocea sa minunata".

Biletele se distribuie exclusiv prin Reteaua Eventim: magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Humanitas si online pe www.eventim.ro.