Gandind la Europa (cu Horia-Roman Patapievici si Enrique Lynch), Hayden White: History and fiction: the practical past (a patra conferinta din cadrul seriei Cultura bate criza), un documentar despre copiii orfani din Romania anilor '90, Festivalul de colinde "Suflet langa suflet prin colindul romanesc" si "Grigore Lese si ultimii rapsozi" sunt cateva dintre evenimentele ce nu ar trebui ratate saptamana aceasta in Bucuresti. Tot zilele acestea puteti vedea spectacolele sustinute de Misia (muzica fado), Melanie Fiona, Paul Gilbert (unul dintre cei mai apreciati chitaristi din lume), concertul aniversar byron, dar si seara de muzica romaneasca veche propusa de trupa Imago Mundi, cu piese de Dimitrie Cantemir si Barbu Lautarul.

prin BucurestiFoto: Rompres

In zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie, Centrul Ceh prezinta ''HU Tour 2010'', o serie de concerte dedicate promovarii albumului ''HU'' al trupei DVA din Cehia. Foarte apreciat in Republica Ceha, materialul ajunge pentru prima data in Romania si va fi prezentat in cadrul a doua concerte.

Trupa va concerta marti, 30 noiembrie, de la ora 20:00, la Green Hours, intr-o seara jazzy-ethno-world. Miercuri, 1 decembrie, de la ora 21:00, trupa va canta in club Tago Mago, intr-o seara electro. Detalii aici.

In perioada 29 noiembrie - 5 decembrie, statia de metrou Unirii 2 va fi gazda expozitiei fotografice "Orasul esti tu!”. Fotografiile sunt realizate de fotografi amatori si profesionisti, locuitori ai capitalei, care au raspuns sondajului fotografic lansat pe website-ul www.orasulestitu.ro de catre ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei. Fotografiile trimise arata ce ii deranjeaza si ce le place cetatenilor in Bucuresti.

In perioada 3-5 decembrie, de la 10 dimineata la 6 dupa-amiaza, Muzeul Taranului Roman va gazdui un Targ de Sfantul Nicolae la care vor participa peste 150 de mesteri olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, cofetari, pielari, rudari, iconari din toata tara.

Pe 3 decembrie, de la ora 12:00, va avea loc in cadrul targului o demonstratie de olarit cu Olimpia Dimitriu, la Atelierul de creativitate. De asemenea, pe 5 decembrie, de la ora 11:00, va avea loc la Clubul Taranului un Teatru de umbre, adaptare dupa basmul Printesa cu multi papuci, realizat de trupa de copii Tropaiele a Atelierului de creativitate al MTR (coordonata de Beatrice Iordan).

Detalii despre Targul de Sfantul Nicolae gasiti aici.

In perioada 4-5 decembrie (sambata si duminica), orele 10-18, se va desfasura, la Muzeul Municipiului Bucuresti (Palatul Sutu) de la Universitate, Targul ILoveHandmade. Intrarea este libera.

Luni, 29 noiembrie

  • De la ora 20:00, Misia aduce muzica fado la Opera Nationala Bucuresti. Evenimentul este inclus in turneul "Ruas". Detalii aici.
  • Tot luni, parintii au posibilitatea de a afla "Cum sa te faci ascultat si inteles de catre copii". Organizat intre orele 18:00 si 21:00, evenimentul va beneficia de prezenta psihologului Mihaela Zaharia. Detalii aici.
  • La Elephant Pub (Gabroveni 16 - centrul istoric) va avea loc, de la ora 22:00, un "Open Mic Stand Up Comedy". Intrarea este libera.
  • La El Grande Comandante (Str. Viitorului 26) vor fi proiectate, de la ora 21:00, cele 9 scurtmetraje romanesti castigatoare la prima editie a festivalui Filmul de Piatra. Intrarea este libera. Vezi aici lista de filme.

Marti, 30 noiembrie

  • Trupa byron sarbatoreste 4 ani de la aparitia trupei pe scena muzicala romaneasca. Concertul va incepe la ora 22:00, in Club Fabrica. Concertul va fi deschis de trupa Slide. Detalii aici.
  • Tot marti are loc, la Institutul Cultural Roman, intalnirea Restul e muzica... Secolul sonor XX, cu Dan Dediu si Ansamblul Profil. Evenimentul incepe la ora 18:30. Accesul publicului este liber. Detalii aici.
  • Seria de conferinte Cultura bate criza continua cu o a patra intalnire - Hayden White: History and fiction: the practical past. Evenimentul incepe la ora 19:00, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", Bucuresti (corp Fundatie, Calea Victoriei nr. 288).

Miercuri, 1 decembrie

  • La ora 10:00, in Piata Presei Libere, pe soclul care pana acum 20 de ani il sustinea din greu pe tovarasul Lenin, se va dezveli Visul Romanesc. Proiectul artistic Visul Romanesc beneficiaza de o platforma online prin care romanii sunt intrebati care este visul lor. Pe baza raspunsurilor adunate s-a construit un obiect care sa sintetizeze dezbaterea din jurul intrebarii - acesta va fi expus din data de 1 decembrie 2010, timp de doua saptamani de zile, pe soclul din Piata Presei Libere. Detalii aici.
  • Tot pe 1 decembrie incepe Stagiunea Muzicala "Iosif Sava" 2009-2010 a Fundatiei Accumm. De la ora 19, la Palatul Sutu va concerta Cvartetul Credo. In program: Haydn, Schumann. Intrarea libera.
  • De la ora 20:00, trei dintre cei mai valorosi muzicieni din jazz-ul romanesc canta la Green Hours, in cadrul evenimentului "the art of trio" - Circle: Cristian Soleanu - saxophones, Sorin Romanescu - baritone guitar, Vlad Popescu - drums.
  • De la ora 21:00, Compania Teatrala VOUA aduce in Club A spectacolul de muzica si poezie Tara Cateilor. Spectacol ce va aduce "cuvinte" ce apartin lui Matei Visniec, Marin Sorescu, Bob Dylan, Rudyard Kipling, Tudor Arghezi, John Lennon etc. Detalii aici.

Joi, 2 decembrie

  • De la ora 19:30, Quartetto d’Archi della Scala di Milano concerteaza la Sala Palatului. Biletele costa 40 lei, 90 lei si 190 lei. Detalii aici.
  • Tot joi, Melanie Fiona ("copilul minune al R&B-ului international") concerteaza in Fratelli Studios, cu incepere de la ora 21:30. Melanie a fost nominalizata la premiile Grammy in 2010. Pretul unui bilet este de 200 lei. Detalii aici.
  • Joi, Curtea Berarilor sarbatoreste 3 ani, printr-un concert sustinut de Marius Bratu, de la ora 20:00, pe Strada Selari 9.
  • Tot joi, localul El Grande Comandante sarbatoreste tot implinirea varstei de 3 ani, printr-un concert Parazitii.

Vineri, 3 decembrie

  • Festivalul de colinde "Suflet langa suflet prin colindul romanesc" incepe la ora 17:00, la Centrul Cultural Tinerimea. Evenimentul are ca scop incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati fizice si recunoasterea lor ca resursa in societate.
  • Tot vineri, la Centrul National al Dansului Bucuresti (in cladirea Teatrului National) are loc, de la ora 10:00, conferinta Rolul ONGurilor in Dezvoltarea Durabila. Detalii aici.
  • De la ora 18:00, la Institutul Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici si Enrique Lynch sustin conferinta Gandind la Europa. Detalii aici.
  • Cu incepere de la ora 20:30, Alexandrina concerteaza la Palatul Ghica (Strada Doamna Ghica, Nr. 5). La eveniment vor fi expuse si cateva dintre picturile artistei.

Sambata, 4 decembrie

  • La Sala Radio din Capitala se vor auzi, cu incepere de la ora 19:00, "cantece de ascultare, despre pastori, picurari, dragoste, dor, instrainare". Intitulat "Grigore Lese si ultimii rapsozi", spectacolul va aduce in fata bucurestenilor muzica taraneasca, nu populara, dupa cum precizeaza organizatorii. Detalii aici.
  • Tot de la ora 19:00, are loc o noua editie a Hibernalului de Chitara, printr-un duo de chitare. Alexandra Petrisor si Dragos Horghidan aduc muzica eclectica la Rotonda Bibliotecii Nationale a Romaniei. Detalii aici.
  • Aflat pentru a patra oara in Romania, Demis Roussos canta la Sala Palatului, de la ora 19:00. Artistul a mai fost prezent in Capitala cu ocazia programului de Revelion organizat de postul national de televiziune in 2000, in cadrul turneului 40 Years Of Music din 2008, precum si in 2009, la Sala Palatului. Detalii despre concert gasiti aici.
  • De la ora 18:00, formatia Imago Mundi aduce la Muzeul George Enescu, in cadrul unei seri de muzica romaneasca veche, piese de Dimitrie Cantemir si Vasile Barbu, precum si piese traditionale vechi romanesti. Intrarea este libera. Detalii aici.
  • L.O.S.T. isi va lansa noul album, intitulat “Remains of Pain”, printr-un concert in Clubul Fabrica (Str. 11 Iunie, nr. 50) din Bucuresti. Pe langa formatiile Abigail si Spectral, pe scena vor mai urca si prietenii de la Trooper, formatie care se afla in plina promovare a recentului album live “15”. Evenimentul incepe la ora 19:00. Detalii aici.
  • Pagal si Valau vor mixa la Tete-a-Tete, in parcul Herastrau, petrecerea fiind programata sa inceapa la ora 23:00. Pretul intrarii este 20 lei. Detalii aici.
  • Paul Gilbert, unul dintre cei mai apreciati chitaristi ai lumii, vine in Capitala tot sambata, in The Silver Church, de la ora 20:00. Cariera sa de 25 de ani cuprinde 13 materiale solo, 5 albume alaturi de Racer X si 6 albume cu Mr. Big. Paul Gilbert preda lectii de chitara si este decan de onoare al Guitar Institut of Technology. Detalii aici.
  • De la ora 22:30, Horia Brenciu si HB Orchestra vor sustine, in Hard Rock Cafe, concert special in cinstea unuia dintre cei mai mari artisti ai lumii muzicale, Frank Sinatra. Biletele costa 40 RON.
  • Tot sambata, cinefilii pot viziona un documentar despre copiii orfani din Romania anilor '90. Hand Held va putea fi vazut la Muzeul National de Arta a Romaniei. Taxa de participare este de 100 de lei, reprezentand o donatie pentru Fundatia Inocenti. Pentru studenti, intrarea costa 30 de lei.
  • Studio Martin (Bd. Iancu de Hunedoara, nr. 41) sarbatoreste 17 ani de existenta, cu Audiofly si Ali Nasser, de la ora 23:00.

Duminica, 5 decembrie

  • Cu ocazia lansarii revistei Formaje Artfiles, The Ark va gazdui o serie de evenimente, printre care si concertele Silent Strike si Norzeatic. Detalii aici.