Pe 1 decembrie, bucurestenii pot asista la defilarea a 1.500 de militari pe sub Arcul de Triumf, dar si la dezvelirea Visului Romanesc din Piata Presei Libere, pe soclul care pana acum 20 de ani il sustinea pe tovarasul Lenin. "Mineri, hipsteri, tarani de pe ogoarele patriei, punkisti, muncitorii din fabrici, uzine si agentii de publicitate, toata suflarea proletara romaneasca" poate cinsti ziua tarii printr-o serie de concerte si petreceri tematice, precum Tara Cateilor (spectacol de muzica si poezie realizat de membri ai grupului Voua), Romania, te ador! (Horia Brenciu si invitatii sai, printre care si Valentin Darie, cunoscut pe numele de scena "Traian Basescu") sau lansarea albumului Subcarpati. Persoanele pasionate de miscare pot incepe ziua cu un cros in Parcul Tineretului, iar locuitorii sectoarelor 2 si 6 au la dispozitie 17.000 de portii de fasole si 725 de litri de tuica fiarta oferite de primarii.

evenimente de Ziua NationalaFoto: Club Control

Parada de 1 Decembrie

  • Ceremonii militare de depuneri de coroane si jerbe de flori la Monumentul inchinat Eroilor militari romani cazuti la datorie - in fata Palatului National al Copiilor din Parcul Tineretului - ora 8:00
  • Ceremonii militare de depuneri de coroane si jerbe de flori la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I - ora 9:00
  • Peste 1.500 de militari si tehnica militara din partea MApN, MAI, SRI si SPP vor defila, de la ora 11:00, in Piata Arcul de Triumf
  • De la ora 17:00, militarii din Regimentul 30 Garda "Mihai Viteazul" se vor retrage cu torte pe ruta Palatul Cercului Militar National - Bulevardul Regina Elisabeta - Piata Operei - Pod Cotroceni - Bulevardul Geniului - Bulevardul Vasile Milea - Bulevardul Timisoara
  • Din cauza paradei, vor exista restrictii de circulatie miercuri in centrul Capitalei. Detalii aici.

Sectorul 2

  • De la ora 12:00, in fata Centrului Administrativ al Sectorului 2, din apropierea Parcului Obor, vor avea loc - salutul garzii de onoare, ridicarea drapelului si intonarea Imnului de Stat al Romaniei. Momentul va fi marcat si prin eliberarea unor porumbei, in acordurile "Odei Bucuriei"
  • 13.000 de portii de fasole cu costita afumata si 725 de litri de tuica fiarta vor fi servite in atat in parcurile Obor, Circului, Florilor, Plumbuita, Floreasca, Lunca Florilor, Motodrom si Tei, cat si la Gara de Est, Piata Vatra Luminoasa, gradinitele din strazile Nicolae Apostol si Peris, sediul Politiei Comunitare din strada Paroseni si Complexul Miramar din bulevardul Chisinau. Detalii aici.

Sectorul 6

  • Se va sarbatori cu parada militara, muzica de fanfara si 4.000 de portii de fasole cu carnati. Manifestarile de Ziua National se vor desfasura in parcurile Drumul Taberei si Crangasi.
  • Tot de 1 Decembrie, Parcul Drumul Taberei din Sectorul 6 al Capitalei devine "Orasul de iarna", unde timp de o luna vor fi organizate concerte, spectacole pentru copii si concursuri cu premii.

"Visul Romanesc" va fi dezvelit pe soclul care pana acum 20 de ani il sustinea din greu pe tovarasul Lenin; Piata Presei Libere; ora 10:00; Proiectul artistic Visul Romanesc beneficiaza de o platforma online prin care romanii sunt intrebati care este visul lor. Pe baza raspunsurilor adunate s-a construit un obiect care sa sintetizeze dezbaterea din jurul intrebarii - acesta va fi expus din data de 1 decembrie 2010, timp de doua saptamani de zile, pe soclul din Piata Presei Libere. Detalii aici.

Cros in Bucuresti de Ziua Nationala; Parcul Tineretului; ora 10:00; Crosul este organizat pe distante intre 1200 si 2000 de metri"

Lansarea albumului "Subcarpati"; Tralala Club; ora 22:00; Lipscani 43; "Pe scena: Limun, Gnom, Mara, Gojira si nu numai"

Partizan; Club Control; ora 21:00; intrarea 15 lei; Str. Academiei nr.19 (Pasajul Victoriei, intrarea dinspre Arhitectura); "toata clasa muncitoare, catre mineri, hipsteri, tarani de pe ogoarele patriei, punkisti, muncitorii din fabrici, uzine si agentii de publicitate, toata suflarea proletara romaneasca cinsteste ziua tarii in Club Control cu Partizan... formatia cu Artan"

"Tara Cateilor" - spectacol de muzica si poezie cu Ovidiu Mihailescu, Dan Caramihai si Adrian Fetec; Club A; ora 21:00; Compania Teatrala VOUA aduce pe scena "cuvinte" ce apartin lui Matei Visniec, Marin Sorescu, Bob Dylan, Rudyard Kipling, Tudor Arghezi, John Lennon. Intrarea 10 lei.

"Romania, te ador!" - Horia Brenciu & HB Orchestra - Marea Unire de la Tribute; Club Tribute; ora 23:00; intrarea: 50 lei; Calea Victoriei 118; invitati: Corina Chiriac, Niculina Stoican, Mihai Constantinescu, Nelu Ploiesteanu si "Traian Basescu" (alias Valentin Darie)

Guess Who; Club Maxx; ora 22:00; Splaiul Independentei nr. 290, Complex Regie

"1 Decembrie - Principatele culinare"; Restaurant Ibrail; ora 18:00; Str. Mantuleasa, nr. 40 (Carol colt cu Mosilor); "Traditii culinare Reunite din Regat si din Transilvania. Tuica din partea casei"

"Desteapta-te, Romane!"; Gyuri's Pub; ora 21:00; intrarea libera; Strada Anastasie Panu, nr. 24

"Folk Yourself" cu Emeric Imre si Razvan Crivach; Cage Club; ora 22:00; Nicolae Titulescu 171; intrarea: 10 lei; "Alatura-te noua pentru a sarbatori impreuna Ziua Nationala a Romaniei cu palinca din partea casei, muzica folk si multa voie buna. Cu ocazia Zilei Nationale va asteptam cu palinca"

"La Multi Ani, Romania!" - Ovidiu Scridon prezinta Finger Style&Folk Palatul Ghika; ora 20:30; intrarea: 20 lei / 10 lei pentru studenti / gratuit pentru detinatorii cardului de membru; Str. Doamna Ghica 5

"I LOVE RO" Party; Legere Cafe; ora 21:00; Piata Rosetti 5; intrarea libera; "Pe 1 decembrie te asteptam cu sarmalute si vin fiert"

"Facut in Romania"; The Legend; 21:00; Strada Coltei 50

"Charme National"; Charme Cafe; ora 20:00; Strada Smardan 12; "Petrecere sarmanta de ziua nationala a Romaniei"; Special guest: DJ Almud

"Party de 1 decembrie"; Club Maya; ora 20:00; Calea Mosilor 138; "Distractie, voie buna, fasolica, carnaciori si castraveciori murati din partea casei, multe surprize, muzica pe toate gusturile si dantuiala maxima. Intrare libera, nu se plateste rezervarea si nu exista consumatie obligatorie"

"1 decembrie - Recital Liliana Pop"; El Primer Comandante; intrarea 5 lei; ora 21:00; Str. Sf. Stefan 13

"Distreaza-te, romane!"; The Floor; Centrul Vechi-Curtea Sticlarilor, Str. Selari 9-11, la etaj; "Avem DJ, avem si cea mai tare trupa de chitaristi, avem vin fiert, avem de toate pentru cea mai tare sarbatoare romaneasca!"

Ziua Nationala a Romaniei; Laser Megazone; Bd. Iuliu Maniu, nr. 7; jocuri nelimitate intre 18:00 si 01:00, 2 bauturi incluse, 50 ron de persoana; "Va propunem doua pachete speciale si multe surprize iar cei ce vor fi imbracati in culorile nationale se vor alege cu cate un cip de membru Gratuit"

(surse: comunicate, facebook, sapteseri.ro, 24fun.ro)