Cladiri din lemn cu o scara exterioara ce te duce la balconul primului etaj, instalatii pe cablu ingenioase, o biserica moderna cu orga in forma de mana si extrem de multe SUV-uri sunt cateva din lucrurile care-ti sar in ochi intr-o plimbare in Alpe d'Huez, una dintre cele mai cunoscute statiuni din Alpii Francezi. Sentimentul care te domina este insa unul de unitate, aproape nimic nu pare iesit din peisaj iar cladirile sunt pe acelasi tipar, lipsesc sediile de banci cu fatade de sticla si mai toate numele de firme sunt scrise cu culori discrete pe fond maro-galbui.

Foto:

In primele ore ale diminetii, la -15 grade zapada iti scartaie sub picioare iar turistii abia isi pregatesc cafeaua, astfel ca pe strazile din Alpe d"Huez vezi doar cativa francezi care merg agale spre serviciu si masinile de aprovizionare care-si fac surprinzator de rapid treaba pe strazile alunecoase. Soarele rasare si lumineaza intai varfurile de peste 3.000 de metri, dand un semnal si schiorilor ca se apropie momentul pornirii instalatiilor de transport pe cablu.

De la gondole ultramoderne incalzite pana la teleschiuri mai sigure stil cusca, instalatiile te uimesc prin diversitatea lor, astfel ca nu prea se pune problema sa stai la coada cand vrei sa urci. E si normal, primii turisti au ajuns pe partie acum 90 de ani, iar instalatii de transport si hoteluri exista inca dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, deci e deja traditie si sunt zeci de ani in care francezii au tot invatat sa faca turism ca la carte.

La baza domeniului de schi, langa o imensa harta pe care starea partiilor e indicata cu beculete verzi si rosii troneaza o reclama cu litere chirilice care invita turistii rusi, ucraineni sau din alte tari estice sa consume o vodca ce are aroma de muguri de mesteacan, semn clar ca turistii din tarile slave nu sunt de neglijat.

In Evul Mediu au existat mine de argint in zona, iar in secolul 18 mai existau localnici convinsi ca pe varfurile inalte salasluiesc demoni care le pazesc cu strasnicie si te impiedica sa le urci. Acum poti urca in 20 de minute la peste 3.000 de metri, iar la statia intermediara de la 2.100 de metri este amenajata o pista de scutere de zapada unde platesti 20 de euro pentru zece minute de senzatii tari. Pentru cei care vor mai mult exista un tur de 25 de km care se face noaptea dupa inchiderea partiilor de schi, cu conditia sa fii dispus sa dai 100 de euro pentru o experienta cel putin inedita

Ca aspect general, Alpe d"Huez iti insufla ideea de unitate, cam toate cladirile au multe elemente din lemn, o parte au o scara exterioara ce duce la balconul primului etaj, iar un lucru ce merita spus e ca nici bancile nu au sedii discordante cu fatede din sticla si otel, ci se aliniaza cu tendinta generala si chiar numele firmei este trecut cu litere de culoare alba sau neagra pe frontispiciul de lemn, in ideea de a se incadra in peisajul general.

O constructie speciala este biserica Notre Dame de Neiges pe langa care daca treci noaptea grabit ai putea sa juri ca e club, din cauza luminilor vesele si schimbatoare cu care este pusa in evidenta. A fost construita acum patru decenii, iar un alt lucru iesit din comun este orga in forma de mana, singura din lume de acest fel, sustin francezii. Biserica este in forma de cort, iar acoperisul rotund coboara mult spre peretele cu vitralii ce par sa rupa traditia, dand impresia ca sunt realizate de un pictor cu tendinte suprarealiste.