"Avem niste nostalgii colective si chiar etatiste de a ne indruma cineva. Nu, la noi, in sufragerie, suntem singuri, cu telecomanda si cu propria noastra selectie", a explicat Daniela Zeca Buzura (lector la Facultatea de Jurnalism), in cadrul dezbaterii "Jurnalism cultural vs. Tabloidizare" desfasurate marti, in Club A. "Internetul aduce posibilitatea ascunderii in spatele anonimatului, dar asta este doar deocamdata o posibilitate, o optiune. Cu timpul nu va mai fi asa. Putem face o analogie cu dezvoltarea umanitatii. Oamenii nu aveau identitate in comuna primitiva. Avem asignate nume intr-o etapa destul de recenta a civilizatiei. Asa este acuma cu IP-urile, anonimatul, falsele si multiplele identitati", a spus in cadrul evenimentului Cezar Ion, presedintele Asociatiei Jurnalistilor din Romania.

Daniela Zeca-BuzuraFoto: HotNews.ro

Tabloide, fast living si elite

Cezar Ion: "Pentru mine are o conotatie peiorativa absolut sa spui despre cineva ca s-a tabloidizat sau ca vine din zona tabloida. Este o referire la un soi de prostitutie intelectual".

Sintagmele folosite de tabloide sunt galagioase, scandaloase, sunt asocieri de notiuni si intorsaturi de fraza de o violenta indecenta. Este o directie care s-a dezvoltat din tipul asta de evolutie a societatii de consum, totul repede, totul de genul "fast living", "fast food", nimeni nu mai are rabdare, pentru ca oferta este foarte variata. Si atunci, ca sa-i captezi interesul, trebuie sa sochezi cu ceva, trebuie sa-i captezi simturile".

Daniela Zeca-Buzura: "Fiind un produs pentru consumul rapid, tabloidul este obligat sa-ti bage degetele in ochi. Pentru ca a doua zi face acelasi lucru si trebuie sa ai un apetit nou".

Cezar Ion: "In nici o societate elitele nu sunt adorate. Nu elitele constituie masa de consumatori. Elitele sunt mai discrete. Intr-adevar, in societatile civilizate, elitele dicteaza directiile majore, guverneaza situatia macro a societatii, dar pe toate nisele marea masa dicteaza evolutiile de moment.

Nu sunt foarte ingrijorat de situatia asta, sunt insa nefericit pentru ca nu avem o structura a elitelor suficient de bine conturata si care sa genereze o formula de establishment care sa gestioneze totul intr-un mod echilibrat".

Daniela Zeca-Buzura: "E normal sa fie asa, practic elitele noastre sunt subtiate de cinci decenii de dictatura. Si n-au mai avut conservatorismul firesc pe care il are orice elita veritabila. Elita occidentala, de pilda, e un zid chinezesc, in care nu se patrunde cu gratia imposturii cu care in Romania s-a intamplat in anii '90. Acum totul se epureaza. Lent, dar se intampla. Sunt ejectati in decor intrusii si probabil ca, intr-un proces intarziat, dar nu anulat, ele vor deveni un arbitru firesc".

Jurnalisti si impostori

Cezar Ion: "Jurnalistul ar trebui sa aiba o singura agenda: interesul public. Asta e definitia profesiei asteia. Daca te apuci sa te faci jurnalist ca sa iti rezolvi niste probleme sau niste frustrari, atunci ai pornit pe o cale gresit. Poti sa iti pui eticheta de jurnalist si in conditiile astea, dar este un impostor de fapt. Esti un mercenar, poti fi un propagandist, poti fi orice, dar nu jurnalist. Unii sunt iresponsabili nativ, deci clar au o grava problema de intelegere.

Se spune ca am retras titulatura de jurnalist unor persoane. E mult spus "am retras", ei nici nu o aveau, adica si-o insuseau singuri. "Am recomandat" sa nu mai fie prezentati ca atare. Bogdan Chiriac si Sorin Rosca Stanescu. Nu e jurnalism ce fac si au facut ei, in acea situatie. Ni s-a parut singura forma de blam pe care am putut sa o dam, neavand alte instrumente. Nu poti sa amendezi pe nimeni, nu poti sa bagi pe cineva la puscarie pentru ca este iresponsabil sau ticalos.

Primele trei calitati pe care ar trebui sa le aiba un jurnalist, dupa manual, sunt: acuratete, echilibru si impartialitate. Pentru primele doua trebuie sa fii inteligent, sa ai un anumit bagaj cultural si sa fii responsabil. A fi impartial sau a fi partinitor e o decizie personala. Poti sa indeplinesti cele doua cerinte initiale si sa fii partinitor, sa o faci intr-un mod asumat cu buna stiinta. Traian Ungureanu, spre exemplu...

Televiziunile si telecomanda

Daniela Zeca-Buzura: "Cata vreme luam paleta optiunii (pe telecomanda exista 20 de feluri de televiziuni pe care le poti urmari in prime-time), nu e vina nimanui daca propria optiune nu te duce la Discovery si te duce la Dan Negru. Avem niste nostalgii colective si chiar etatiste de a ne indruma cineva. Nu, la noi, in sufragerie, suntem singuri, cu telecomanda si cu propria noastra selectie. Ce pot sa-i fac unui om care nici nu stie ca are Arte sau Mezzo pe telecomanda? Nu pot sa traiesc in idila ca acel om se va intoxica cu concerte bune.

Ideea cu "stirile pozitive" mi se pare promitatoare. Ea poata sa fie pusa in practica si e pusa la serviciul public de televiziuni, care nu e atat de alertat in buletine, nu e atat de apocaliptic. Nu mi se pare, daca ma uit la jurnalul de prime-time de la TVR, ca a doua zi se darama Romania. Dar pentru comercialii dominanti, care sunt pe propriile lor proiecte si interese, e alta chestiune.

Exista emisiuni la TVR Cultural emisiuni unde interlocutorii nu sunt platiti, ceea ce e foarte rar. E criza, deci ganditi-va: o doamna, numai ca sa arate bine la televizor, se duce la coafor, la manichiura, cheltuie, ia taxiul... Sunt cel putin trei personalitati care isi aduc interlocutori la orice ora, pe orice anotimp, pe orice stare a vremii si fara bani, numai pentru autentificarea din emisiunea respectiva, pentru blazon. Sunt atat de bine cotate acele prezente, incat nu a fost vorba vreodata sa dam vreun leu. Cred ca asta este o recunoastere tacita. Andrei Serban a cerut foarte multi bani sa apara in alta parte, Dan Grigore ne-a dat un concert in direct, in exclusivitate: nu a cerut nici macar bani de taxi. Aceste rezultate se obtin cu greu, cu picatura chinezeasca".

"Piata este formata din indivizi care nu sunt suficient instruiti"

Cezar Ion: "Piata este dominata de stimularea instinctelor gregare din indivizi. Piata este formata din indivizi, peste majoritate, care nu sunt suficient instruiti. Asta este realitatea. A, ca ne place noua sa mangaiem poporul pe crestet, sa-i spunem cat e el de inteligent si cum se prinde el imediat, cum intelege el tot, cum nu poate fi el mintit... astea sunt trucuri, nu realitati. Poporul nu avea cum sa fie altfel, dupa 50 de ani de primitivism comunist, decat asa cum este astazi... La douazeci de ani dupa revolutie si o sa mai treaca douazeci...

Oricum, sunt progrese, asta e indiscutabil. Atunci, ignoranta ajungea pana la procente apocaliptice, de 80%, acum bataia e la jumatate, plus minus niste voturi in marja de eroare sunt mizele, ceea ce constituie o evolutie. Inca se cere mult tabloid, dar e in crestere si cererea pe partea asezata, echilibrata, eleganta".

Internetul si epoca de piatra

Cezar Ion: "Internetul aduce posibilitatea ascunderii in spatele anonimatului, dar asta este doar deocamdata o posibilitate, o optiune. Cu timpul nu va mai fi asa. Viteza de dezvoltatare si vastitatea universului virtual permit neglijarea IP-ului. S-a dezvoltat prea repede, fata de posibilitatea tehnica de gestionare a adevaratei identitati.

Putem face o analogie cu dezvoltarea umanitatii. Este o comuna primitiva. Este o epoca de piatra, o formula din preistoria umanitatii. Oamenii nu aveau identitate atunci, in comuna primitiva. Noi avem nume de foarte curand, pe atunci oamenii nu aveau nume. Avem asignate nume intr-o etapa destul de recenta a civilizatiei. Asa este acuma cu IP-urile, anonimatul, falsele si multiplele identitati.

Este foarte greu sa gasesti competenta cu adevarat pe internet. Si in curand va deveni si mai greu, pentru ca va fi valorizata, competenta e scumpa. Si vei plati pentru orice informatie cu adevarat utila. "Ce e gratis nu exista, ce e ieftin nu rezista". Astea sunt lectii fundamentale de viata. Ce este liber pe internet nu iti aduce nici o valoare pe termen lung".​