"I se spune Cap de Primavara. Nu se prea stie cine este acest Dragobete. In unele legende apare ca fiu al Babei Dochia, in altele are calitatea de cumnat al lui Lazarica cel mort din dor de placinte. Oricum, este tanar si, fiind tanar, este protectorul dragostei si al indragostitilor. Un fel de Sfantul Valentin. A fost comparat cu Eros si Cupidon. De Dragobete se imperecheaza pasarile si se pun sa faca cuib. Fetele si baietii merg la padure sa culeaga ghiocei si sa adune apa din zapada netopita" (Irina Nicolau). Sau merg prin oras la festivalurile Zece Zile de Iubire si Dragolentin.

DragobeteFoto: Agerpres

Citeste aici despre Dragobete si despre cum mai este el denumit in diversele regiuni ale Romaniei.

Incepand cu data de 24 februarie (de Dragobete) si pana pe 8 martie (de Ziua Femeii), galeria Dalles va asteapta cu mii de idei de cadouri pe care le puteti gasi in cadrul Festivalului Primaverii.

"Party games; gravura si felicitari 3D; decoratiuni interioare si de gradina; haine si accesorii; cosmetice, flori si bijuterii; daruri dulci sau muzicale; carti; jocuri de dormitor, martisoare si multe alte surprize dintre care sa alegeti darul potrivit fiecarei persoane importante in viata voastra".

Pentru aceasta editie a Festivalului, galeria Dalles va asteapta cu aproape 1 kilometru de spatiu expozitional si prezenta unui portretist pe toata durata evenimentului. Program de vizitare: zilnic, intre orele 10:00 si 20:00. Intrarea libera.

Pe 24 februarie, de Dragobete, Atelierul de portelanuri pictate manual Wagner Arte Frumoase si Povesti (Str. Dr. Staicovici nr.19) verniseaza expozitia de fotografie a artistului Ovidiu Cosac. Ovidiu Cosac, regizorul care a inceput fotografia ca teatru, abordeaza in aceasta expozitie o serie de peisaje urbane, in cautarea de detalii care sa rezoneze cu cele mai frumoase stari ale privitorilor. Evenimentul incepe de la ora 19.00 in magazinul Wagner din Cotroceni.

In perioada 24 - 27 februarie, Sala Palatului gazduieste targul de carte Livresque 2011. Evenimentul este inaugurat astazi, de la 12:30, printr-un recital de jazz la acordeon al muzicianului Emy Dragoi. Program de vizitare: joi - sambata, intre 10:00 - 19:00; duminica, intre 10:00 - 18:00.

In perioada 24 februarie - 1 martie, la Palatul Copiilor, se desfasoara Targul Martisorului - Dezbraca-te de iarna. "La targ vei gasi martisoare si idei de cadouri in diferite ipostaze pe: cani, pahare, rame foto, magneti, felicitari si o gama variata de produse unicat. Tot la targ vei mai gasi bijuterii din aur, argint, Murano, perle de cultura, pietre Swarovski, pietre pretioase, cosmetice, produse hand-made, obiecte realizate de artisti plastici si populari. Atmosfera este intregita de martisoarele gastronomice reprezentate de produse traditionale, produse de confiserie, ciocolaterie si multe alte delicatese". Program de vizitare: 10:00 - 21:00. Intrarea este libera. Detalii aici.

De asemenea, tot in perioada 24 - 27 februarie, Romexpo gazduieste Expo Martisor - La Femme Boutique, un targ de cadouri originale. Detalii aici. In aceeasi perioada (24 - 27 februarie), Romexpo gazduieste si Targul de Produse Traditionale 2011, in casutele de pe Aleea Negustorilor. Detalii aici.

Pana pe 1 martie, la Baneasca Shopping City (intrarea Feeria), se desfasoara targul cu martisoare "Culori", cu obiecte si accesorii lucrate manual. Program de vizitare: 10:00 - 22:00.

Pana pe 8 martie, Muzeul Satului gazduieste un targ de martisor. Program de vizitare: 09:00 - 16:00

Recomandari HotNews.ro de Dragobete

  • Datini si obiceiuri romanesti - spectacol al Ansamblului Folcloric "Doinita" - Casa de Cultura a Studentilor - 19:00 - Calea Plevnei nr. 61 - In cadrul festivalului Dragolentin - Intrarea libera
  • Concert in cadrul ciclului de spectacole Zece Zile de Iubire - Sala Palatului - 19:00 - Directia 5, Felicia Filip, Victor Socaciu, Andrei Paunescu + Trupa Totusi, Emeric Imre, Florin Chilian, Valentin Moldovan, Silvia tefanescu, Raul Carstea i Constantin Neculae, Hector Lopez, Colegiul PIM, Trupa UAU, Alina Dragomir, Maria Craciun, "Vacanta Muzicala", K1, RoMania
  • Seara irlandeza la MTR cu Shannon Ceili Band - Clubul Taranului - 20:00 - Soseaua Kiseleff 3 (Intrarea Monetariei) - "trupa Shannon si dansatorii Irish Way va invita la o seara dedicata iubirii de pretutindeni si de oricand, intr-un cadru de poveste cu iz celtic". Invitatul special, etnologul Serban Anghelescu, ne va dezvalui cateva din miturile legate de Sfanul Valentin si Dragobete.
  • Folk 4 Dragobete - Club 100 Crossroads - 21:30 - Calea Mosilor nr. 100 - Trupa Micul Paris, Marius Matache & Folk Band Imperfect, Tapinarii si Andrei Paunescu si Trupa Totusi. Intrarea este libera.
  • Trupa Taxi lanseaza albumul "Cele 2 cuvinte" -  Jukebox Club - 21:00 - Str. Turturelelor, nr. 11 - concert sold out. Detalii aici.
  • Petrecere de Dragobete - Club A - 21:00 - Str. Blanari 14 - vin din partea casei - un weekend la munte pentru tinerii casatoriti
  • Ada Milea si Bobo Burlacianu (Fara Zahar) - Green Hours 22 Jazz Cafe - ora 21:00 - Calea Victoriei 120

Mai multe evenimente programate pe 24 februarie gasiti aici.

(Surse: comunicate, facebook, webPR.ro, acasa.ro, , acasa.ro, 24fun.ro)