Printre ideile expuse: martiriul nu este o practica autohtona ("Nu cunosc mari teologi care sa fi acceptat chiar martiraje minore cand s-au daramat biserici"); in Vest, extrema dreapta este mult mai putin relevanta decat stanga ("Cand s-au implinit 20 de ani de la '89, tot Occidentul a formulat aceasta sarbatorire in felul urmator: "Caderea Zidului Berlinului". Nu s-a vorbit de comunism")
De ce nu fac nimic intelectualii romani
"Ar fi nevoie de cateva figuri care sa impuna respectul, nu simpatia. Simpatia este cel mai periculos lucru! Baietii simpatici - "a se slabi!", vorba lui Caragiale. Nu hazul, nu carisma personala e cea poate produce o politica adevarata. Asta produce populism, inflamatii sentimentale, gandire de meci. Rapidisti cu stelisti, basescisti cu pontisti si cu antonescisti. Lumea noastra arata ca un stadion fara arbitri. Spre asa ceva ar fi de mers, insa ma tem ca e nevoie de un schimb de generatie. Si asta o sa mai dureze".
"Mereu apare intrebarea: "De ce nu fac nimic intelectualii? De ce nu se implica?" Cand se implica, se spune: "Ce cauta, dom'le? De ce nu-si vad de treaba lor? De ce nu stau sa scrie carti? Ce cauta ei pe scena politica?"
Nu mi se poate reprosa ca nu "m-am bagat". M-am bagat si la Ministerul Culturii, si la Ministerul de Externe, si la Cotroceni... unde nu m-am bagat? Asa incat pe forumuri sunt destui care, dupa fiecare articol, imi reproseaza cum am fost eu cu toate puterile. Si cu ce m-am ales?"
"Intr-o tara in care Dan Diaconescu ia 20% din voturi, mi-e frica sa ma prezint!"
"In general, sunt reticent la ideea "faceti ceva!", pentru ca in Romania exista obiceiul ca fiecare sa ceara celorlalti sa faca ceva. Ori intelectualilor, ori clasei politice, deci sa faca altcineva ceva.
Eu ma indoiesc ca daca, prin absurd, noi am intra in politica si am candida la cine stie ce functie, am avea electorat. Nu. Asa cum simt eu electoratul roman dupa 20 de ani de experienta post-revolutionara, nu mi-e clar care-i sunt criteriile. Intr-o tara in care Dan Diaconescu ia 20% din voturi, mi-e frica sa ma prezint!"
Politica in Romania: cum toti marii romani au cazut intr-un fotoliu
"In Romania exista un microb de a face politica. Il observa si Constantin Noica: toti marii romani au facut ce-au facut si au cazut intr-un fotoliu. De la Titu Maiorescu pana la Iorga, de la Octavian Goga pana la Lucretiu Patrascanu.
Spunea fiul unui mare intelectual: "Domnu' Plesu, vreau si eu un pic de putere!" Si a pus punct si apoi a spus: "Cat mai multa!" A capatat nitica, a ajuns la un moment dat ministru, dar n-a durat.
Mereu se spune: "N-am avut si noi un Havel!" N-am avut! Dar fiindca nu l-am avut atunci, nu putem sa-l avem nici acuma. Asta e problema cu Havel: noi atunci trebuia sa facem rost de cineva care sa se comporte ca el."
Daca un ministru are 14 solutii la o problema, atunci nu exista solutii
"Mi-aduc aminte de un episod din Guvernul Antonescu. Mi s-a povestit ca era subsecretar de stat Mircea Vulcanescu. Si primul ministru i-a spus: "As vrea pana saptamana viitoare o solutie la urmatoarea problema financiara." Si Mircea Vulcanescu a venit dupa o saptamana si a spus: "Am 14 solutii". Asta e mortala! Daca un ministru are 14 solutii, atunci nu exista solutii.
Au fost guverne in Romania, dupa '89, care aveau acest tip de imaginatie legislativa, ceea ce facea ca unele sedinte de guvern sa dureze cate 12 ore si sa se incheie cu propozitia "ne oprim aici, revenim data viitoare".
Intelectualul nu e necesarmente un om de decizie, nu mai spun ca nici calitatea intelectuala nu e o garantie pentru calitatea morala. Exista foarte multi oameni cititi si defecti. Eu i-as sfatui sa stea deoparte, sa fie "spectatori angajati", sa intervina atunci cand e ceva de spus, chiar daca nu tine nimeni cont de asta".
Despre miscarea legionara
"Ma tem de "miscari" care au solutii, instrumente si decizii. Si care ma fac fericit chiar daca eu nu vreau. O miscare de tipul asta a fost si miscarea legionara".
De ce nu intelege Andrei Plesu miscarea legionara:
- "mi se pare necrestineasca (desi ea avea simbolistica crestina in axa ei): eu nu inteleg cum poate o miscare crestina sa umble cu pistolul la brau si sa casapeasca oameni in spital. Nu cred ca crima exista in legea morala crestina.
- nu cred ca acel cult pentru moarte al miscarii legionare este foarte romanesc. Ciobanul din Miorita, care e dat mereu ca exemplu de personaj caracteristic pentru Romania, nu se duce sa le ia gatul celorlalti. O incaseaza si intra pe alta traiectorie de destin. Dar nu sare la bataie. Daca ar fi sarit la bataie, am fi avut de-a face cu un western. Dar Miorita nu e un western!"
"Din punctul meu de vedere, martiriul nu este o practica autohtona. Nu cunosc mari teologi care sa fi acceptat chiar martiraje minore cand s-au daramat biserici, adica macar sa declari ca nu e in regula si sa suporti consecintele (care nu puteau fi fatale, insemnau o trimitere la munca de jos, intr-o manastire de granita).
N-avem aceasta pornire si ma tem de cei care o propun. Cand a aparut scandalul cu cipurile, au fost reprezentanti ai clerului care au spus: "E 666, mana diavolului, nu va lasati, mai bine sa ne aruncam cu pieptul in sabii!" Brusc, dupa ce s-au purtat musulmani un timp, acum erau kamikaze."
De ce Eliade, Cioran, Noica, Nae Ionescu au fost apropiati ai miscarii legionare
"Putem sa ne imaginam un raspuns de ordin psihologic. Se pare ca erau episoade exasperante in felul de a face politica in Romania si in felul cum aratau ele la un moment dat. Sunt momente cand chiar si cei mai pasnici spun: "domle, astia trebuie lichidati, alta solutie nu e".
Tatal meu, care era un om extrem de bland, din cand in cand avea o incruntatura severa si spunea: "da-mi o mitraliera si rezolv totul". Daca-i dadeai o mitraliera, isi tragea in degete.
Constantin Noica, explicandu-i lui Andrei Plesu de ce a aderat la miscarea legionara
"Intai marturisesc ca eram exasperat de ce vedeam in jur. Calea Victoriei ma exaspera. Vedeam in jurul meu oameni bine imbracati, ajunsi, bogati. Si imi spuneam: ceva nu e in regula, astia trebuie s-o pateasca! Adevaru-i ca au patit-o...!
Al doilea lucru: politica ajunsese extrem de confuza.
Si al treilea lucru: cand mi s-a cerut sa intru in miscarea legionara, am spus: n-o fac cata vreme sunteti la putere. Voi aveti rost doar ca ferment de opozitie. La putere nu e un loc potrivit pentru voi. Cand veti fi in opozitie si veti avea dificultati, promit sa ader"."
"Si era in Franta, la o bursa de doctorat in filosofie, cand a avut loc rebeliunea. Si atunci si-a adus aminte ca a promis ca, atunci cand ei o sa aiba dificultati, adera. Si a dat o telegrama: "V-am promis, ma execut!" A fost ceea ce el numea mai tarziu "un gest etic" care l-a costat, pentru ca era o gesticulatie etica. A respectat un principiu: promisese, deci s-a inscris.
Dar ultimul argument pe care l-a dat a fost urmatorul: "A fost pentru prima oara in istoria moderna cand am simtit ca I.L. Caragiale nu mai tine".
In romania, Caragiale a fost valabil tot timpul. Chiar si sub comunism. Stiti definitia lui Belu Zilber: "Comunismul romanesc a fost un amestec de I.V. Stalin si I.L. Caragiale".
Regreta Constantin Noica aceasta eroare de tinerete si era unul dintre motivele pentru care ne sfatuia sa nu ne amestecam niciodata in politica. Insa e un fapt ca generatia lui a fost marcata de o miscare ce voia sa salveze tara.
Noica - un om gentil, un gazetar... fioros
Articolele scrise de Constantin Noica in Buna Vestire, o gazeta legionara, erau destul de fioroase. Si Noica nu pot sa va spun ce fel de om gentil, delicat, bine crescut, cuviincios era.
Si nu atat articolele, cat contextul. Prima pagina, unde era editorialul, avea o fotografie de obicei. Fotografia consta de multe ori intr-un cadavru pe care un legionar punea un bocanc, iar alaturi era un editorial de Constantin Noica. Si eu am scris inainte de '89, in reviste, imediat dupa poza lui Ceausescu. Asa incepeau revistele... asa incepea si Abecedarul.
"Da, dar totusi comunismul a fost, la baza, o idee buna, generoasa"
"In Occident, extrema dreapta este mult mai putin relevanta, in timp ce extrema stanga este foarte activa. Sau sa zicem stanga "accentuata", sa nu zicem "extrema" neaparat. Dar e un fapt ca exista oameni care fac cariera in Occident cu o ideologie suparator stangista.
De cate ori s-a incercat la nivel european (Consiliul Europei, comunitatea europeana) sa se puna problema unei condamnari de principiu pentru declararea comunismului ca fiind o ideologie criminala - nu s-a reusit.
Observati ca atunci cand s-au implinit 20 de ani de la '89, in 2009, tot Occidentul a formulat aceasta sarbatorire in felul urmator: "Caderea Zidului Berlinului". Nu s-a vorbit de comunism... E o cruce pe care o ducem. Nu vad o solutie prompta. E adevarat ca si lucrurile sunt diferite. Dupa razboi, a fost relativ usor sa faci un proces celor invinsi, cu documente, cu martori, ceea ce e mult mai complicat in cazul comunismului.
Exista o replica ce ni se da des: "Da, dar totusi comunismul a fost, la baza, o idee buna, generoasa". Nu stiu daca cineva care e impuscat in cap, e fericit daca e impuscat in numele unei idei generoase, decat daca e impuscat in cap in numele unei cretine. Glontul tot acolo merge.
STASI versus Securitatea romaneasca
La Budapesta s-a deschis un muzeu acum cativa ani: Muzeul Totalitarismului. E impartit in doua: o parte dedicata fascimului si o parte dedicata comunismului. Lasa ca a starnit proteste in Occident, in sensul ca s-au pus pe acelasi plan cele doua lucruri, care de fapt sunt diferite! Dar eu am observat, vazand acel muzeu, altceva: pentru nazism exista o puzderie de documente! Nemtii au filmat tot, au consemnat tot, au acte, dom'le! N-au lasat lucrurile la intamplare. De partea cealalta, in salile dedicate comunismului era cate o masina de scris, cate un steag, cate o motocicleta, obiecte curente de politie. E flagranta aceasta deosebire.
Stiti ce a facut CNSAS-ul german cand a umblat la documentele securitatii lor, STASI? Au avut urmatoarea surpriza: STASI, ca si securitatea noastra, distrusese foarte multe documente. Dar stiti cum? Le taiasera fasii mici si le pusesera in saci. Si sacii s-au pastrat. Institutul Gauck a desfacut sacii, a gasit o echipa de nemti care sa puna fasii macaroanele acelea la loc si s-au refacut documentele. Sa nu credeti ca in Romania s-a intamplat altceva: s-a dat foc pur si simplu! E un profesionalism...!
Romania "descurcaretilor": "Pentru descurcareti, orice schimbare incurca"
"La noi exista un fel de exces al adaptarii. Noi ne adaptam si la criza! Lumea "se descurca": intr-un fel baroc, complicat, colateral, dar se descurca. Ati vazut emisiunile despre criza? Talk show-urile sunt de o buna dispozitie tulburatoare. Uimitor! Toti vorbesc de catastrofe si fac bancuri si rad.
Noi n-am facut reforme intr-un ritm suficient de alert, pentru ca ne-am descurcat si fara. Daca te descurci, nu vrei sa schimbi nimic. Pentru ca orice descurcareala se adapteaza la o situatie data. Daca schimbi situatia, trebuie sa schimbi descurcareala. Ori n-are rost! Pentru descurcareti, orice schimbare incurca!"
Scoateti politica din cap si fii normal sau poate ca, scuze, daca iti scoti politica din cap nu mai ramane nimic!
Hmm..Inca o metoda de a justifica lipsa de atitudine a dlui Plesu. Rolul de "arbitru" la care tinde dl Plesu nu are decat rolul de a masca frica de a sta (onest, pe fata) in tribuna suporteriilor, preferand vitrina fumurie din loja patrilicianului. Dl Plesu nu face dectat sa reafirme incapacitatea intelectualilor romani de a identifica directia progresului. Nimic nou: rezistenta prin bagarea capului in nisip.
cat despre argumente, eu nu as fi tocmai de acord cu dl. Plesu. Asteptarea schimbarii de generatie nu este o garantie pentru bunastare, lucru demonstrat si de istoria recenta a Romaniei, liderii nu mai sunt cei din 89 (Ponta nu mai este Iliescu) si totusi situatia tarii nu este tocmai ideala pe nici un palier.
Cred caci carenta majora a romanului sta la capitolul educatie. Si poate tocmai aici intelectualii ar putea contribui consistent, lasand discursul politic la o parte si intarindu-si autoritatea pe aceasta chestiune.
Daca intelectualii ar reusi sa impuna societatii
valorile pe care ei le apreciaza si mai putin solutiile lor aduse unor probleme punctuale, in opinia mea razboiul ar fi castigat, poate chiar si fara o schimbare de generatie.
Daca va mai aduceti aminte de episodul Becali si Coelho. Pai daca Coelho facea un pic de misto de Becali, nu-l trimitea urgent Becali la maica-sa in loc sa-l plimbe cu Maybach-ul?
Elitismul creaza o falie intre intelectuali si oamenii de rand, falie care nu sprijina bunastarea nici uneia dintre cele doua categorii.
Au turnat acid pe baza, de-a iesit sare si apa.
Sau ar putea sa-si dea pantalonii jos fraieru` si sa mai lase ironiile.
Bine, Plesu "a inceput sa devina enervant cu comentarile acide" cam de cand se exprima ca editorialist, adica de vreo 20 si ceva de ani, dar e bine ca l-ai descoperit fie si acum.
Altfel, sa stai linistit ca esti in majoritate, in tara asta. O majoritatea de trei sferturi / apreciere personala/, de neghiobi care au o pb. cu ironia si cu vorbele caustice.
Daca ar fi pur si simplu ignorat ar fi nasol, daca insa e enervant inseamna ca are efect deci este excelent!
poate si detaliezi: numar de victime, cand, unde, cum, de ce.
o comparatie lamuritoare cu cele doua urgii ale sec XX ar fi binevenite.
poti aduce in discutie chiar si inchizitia, desi n-are legatura.
razboiul de 30 de ani se preteaza la o astfel de discutie, intra pe wiki si lumineaza-ne si pe noi.
baga-i si pe galileo, giordano, leonardo, mai zi si tu, e buni la propaganda.
ok, astept raspuns.
regards,
ws
E vorba oare de Theodor Paleologu?
E mare nevoie de vocea si de opiniile intelectualilor ...Romanii sunt prea ocupati sa se descurce si nu prea mai au timp sa isi faca propria lor opinie despre nimic din ceea ce inseamna politica, economie, social,etc.
Sunteti creierul unei natiuni!
Nu aveti voie sa lasati miinile si picioarele sau organele interne sa conduca si sa ia decizii!
Daca nu veti lua in serios rolul de "creier", vom avea inca mult timp de acum inainte sa ne mai invirtim prin desert..
Faceti bine si nu mai cautati scuze!
Aveti o obligatie fata de acest popor, care stiu ca va este drag si care cu multa dragoste va considera si va recunoaste ca pe unul din intelectualii de marca ai lui
Dati adunarea si incepeti sa va faceti treaba , adica sa va indepliniti menirea: sa treziti poporul roman!
1.Cei 20% PP se datoreaza poate si faptului ca intelectualii nostri sunt prea indiferenti, prea "gleichgültig" la ce se intampla in jurul nostru. Candva se vor intreba cu siguranta: puteam face oare ceva, am facut totul cu putinta? Iata bumerangul - e doar o constatare.
2. Va inchipuiti D-le Plesu cum ar fi sarbatorit Germania Caderea Zidului Berlinului dupa ce si-ar fi ingropat cei ca.1000 de morti, cati am avut noi la Revolutie? Credeti ca Iliescu ar mai fi acum liber? Altfel, inseamna ca nu-i cunoasteti pe nemti.
Excelenta seria de articole intiata de hotnews
...comparatii cam frivole...nu are curajul sau discernamantul de a compara...
...procesele tortionarilor nazisti si a agentilor stasi dela varf pana pana la ultimul agent din inchisori sau anchetatori cu ceace a fost si este in Romania...desconspirarea...
...fara clarificarea acestora la un nivel suficient de intens societatea va fi in permanenta confuza...
...generatiile noi vor ramane in continuare confuze in 'dilema continua' - indecise exact dupa modelul 'barbosului ne-musulman'...
...caractere tari - cu convingeri puternice - cu caractere si optiuni clare pentru valorile civilizatiei occidentale vor fi in mare deficit...
...nu a inteles nici cum devine cu asa zisa 'inclinare spre stanga' a societatii occidentale ...aici chiar este repetent...
...putine sperante sa treaca acest examen pana va iesi de pe firmament...
...cat prveste realizari pozitive individuale dela 'transcedentali' si trecand prin buzunarele lui iliescu, constantinescu si basescu: ZERO - NIENTE - NIL...
...culmea este ca se erijeaza in mentor public...
...explicatia este simpla...dela gradinita si pana la nivelul academic si in continuare...masinaria educatiei comuniste si post - neo comuniste...
...aceasta masina a lucrat din plin +70 ani pentru ca sa produca acesti 'buni de nimic' care au coplesit societate romanesca actuala...
acesti duzinari de scara de bloc ne vorbesc de 20 de ani si iata unde a ajuns ro cu palavragelile lor ieftine si fara continut...
in acelasi timp si-au aranjat pentru ei si familiile lor situatii materiale nemeritate, pe spatele amaratului de roman.
sa ne lase si sa se duca sa rontaie linistiti ... si el, si liic, si mungica, si patapieviciosu, si dinescu si ...
democratia "e" dar nu pentru catei
acum, dati minusuri la greu
Pentru ca, prin definitie, teologii sunt niste repere morale. Istoricii artei nu. Sesizezi implicatia?
D-le Plesu, sa stiti ca exista o Romanie care va pretuieste. Continuati sa va faceti auzit cat mai mult, impreuna cu Liiceanu si ceilalti intelectuali de marca care ne-au mai ramas.
Multumesc Hotnews pentru aceste articole interesante!
- Domnule preşedinte, este adevărat că aţi apelat la serviciile BOR pentru a vă reboteza papagalii?
- Nu.
- Minţiţi, domnule preşedinte. Am aflat, pe surse, că v-aţi rebotezat papagalii şi le-aţi pus numele de Victoraş şi Porumbacu.
- Nu, Doamne fereşte! Ce vină au bietele animale?
- Nu sunt animale, domnule preşedinte. Sunt păsări
- Desigur, dar eu credeam că vobim despre ceilalţi papagali.
...ca sa dobandeasca rank-ul meritat are nevoie de caractere tari - de exactitate si rigurozitate de oameni de valoare si cu respectul valorilkor civilizatiei universale...
...'a slujit sub cei trei presi si are toti ciracii blegi'...
...acesti blegi care il lauda ar trebui sa isi dea cate un pumn in cap si sa se trezeasca...
...in afara de gargara ce a lasat in urma ???!!!...
...cum va putea natiunea romana sa se afirme in acest infinit confuz - fara directie si fara orientare precisa - intr-un sistem educational in care nu se stie ce inseamna formarea caracterului - unde orice incalcare a moralitatii si eticii este permisa si trecuta cu vederea...
...din pacate nu are macar modestia strutului...
Avem acum emisiunea de duminica seara, ora 18, pe tvr.
Nu stiu daca ar trebui sa se implice mai mult; nu cred ca natia noatra merita asa o calitate umana. Chiar credeti ca Andrei Plesu e reprezentativ sau intra la categoria unicate?
Ganditi-va ca noi INCA o cautam pe Elodia!
La asa popor penibil primim ceea ce meritam: pechinezul patriciu care sare la gatul dogului german Liiceanu, penibilul ursu (disparut cat de cat din peisaj) sarind la gatul lui Patapievici, s.a.m.d.
Repet: NOI INCA O CAUTAM PE ELODIA - ACESTA NE ESTE NIVELUL!
http://www.cariereonline.ro/articol/interviu-cu-andrei-plesu-partea-i-daca-esti-roman-te-vei-comporta-romaneste-si-somn
si inca:
"Eu pot să îi iubesc pe români şi pentru că nu sunt buricul pământului. Îi iubesc pentru cât sunt de necăjiţi, îi iubesc pentru că sunt vai de capul lor"
http://www.gandul.info/magazin/andrei-plesu-nu-stiu-de-ce-unii-cred-ca-dumnezeu-a-avut-o-slabiciune-pentru-intorsura-carpatilor-ca-varful-creatiei-lui-e-situat-in-jurul-buzaului-7957116
Sper ca prezenta domnului Plesu sa devina ceva constant pe HotNews.
Cu toata aprecierea si respectul ,domnule Plesu...
candidati si veti avea votul meu. stiu ca va fi un vot risipit dar nu conteaza.
in romania trebuie sa vii cu expresii gen "iliescu-apare, soarele rasare", "iarna nu-i ca vara", sa arunci cu sampania si cu basca, cu tepe (promise pentru unii dar luate de altii) etc, pentru a castiga alegerile.
sunt convins ca stiti si care sunt greselile intelectualilor romani din cauza carora nu prea aveti succes dar mi-as permite sa amintesc si eu cateva.
in primul rand, faptul ca va autointitulati intelectuali va face foarte antipatici. ati devenit un grup ermetic creat , din pacate, si pe alte criterii ....cum ar fi cele politice.
va considerati repere morale. de ce doar intelectualii pot fi repere morale si nu o mama de la tara care are sapte clase? nu inteleg. ea nu si-ar permite sa-si judece semenii si sa-i faca lichele.
faceti cultura pentru voi si nu pentru mase, sunteti inaccesibili pentru publicul larg. de ce sa ne miram ca acest popor s-a manelizat daca nimeni nu-i ofera altceva? de la paunescu incoace, cu toate bubele lui, nimeni nu a facut cultura pentru mase. ruptura este evidenta si aici chia sunteti responsabili.
in rest, vorba ceea: daca-i copil, sa se joace; daca-i cal, sa traga; si daca-i popa, sa citeasca.
Sunt momente in istoria unui popor care pot deveni cruciale daca "elitele" simt oportunitatea implicarii.
"Fatalitatea" si inlocuirea (sau accentuarea) lui "merge si asa" cu "nu e nimic de facut", este o dezolanta si nescuzabila pozitionare a intelectualului.
Romania , pe toate planurile , are nevoie de proiecte sonatoase si de leaderi.
Am un singur regret in legatura cu Dl Plesu : scrie prea putin si fara indoiala ar putea sa lase mai mult romanilor care-l vor pretui enorm cind nu va mai fi , dupa cum ne este felul.
Sus , toata lumea sus !
De ce toti aceia care isi povestesc perioadele din puscarie nu spun realitatea? De ce legionarii nu isi recunosc "ideologia" legionara?. De ce nu recunosc motivele pentru care au stat in puscarie, crimele savarsite de ei?
Este normal ca regimul comunist sa nu fie infierat in lume. Chiar daca nu sunteti de acord, acest comunism a avut la baza o ideologie corecta fata de societate si mai mult, comunistii nu stateau cu pistoale la brau.
Sunteti liberi sa ma infierati pentru optiunile mele dar comunismul a fost cel mai bun regim politico-ideologic care a existat vreodata in Romania.
Pentru cei care aveti de gand sa ma injurati, ar fi bine sa veniti si cu contra-argumente.
Mai informeaza-te!
D-le Plesu, oricate controverse ati starni (si chiar daca eu insami nu va impartasesc unele opinii), va implor sa dati dovada de tenacitea de a propune si sustine acea alternativa de care unii dintre noi avem nevoie ca de aer: alternativa decentei si a bunului simt.
Domnule Pleşu, băieţii buni trebuie să fie şi simpatici. Respect intelectualii români, dar mă calcă pur şi simplu pe nervi când îi văd câd de aroganţi sunt. Cu foarte mici excepţii - iar acelea sunt, de cele mai multe ori, oameni foarte în vârstă - intelectualii români vor să demonstreze în primul rând cât de culţi şi inteligenţi sunt şi cât de rafinate le sunt angoasele.
Intelectualii români ar trebui să dispreţuiască mai puţin, să îşi accepte limitele şi faţă de ceilalţi, să încerce să se facă înţeleşi şi de către mase, iar aceste îi vor urma apoi. Marile figuri care au condus popoare, bune sau rele, au fost în primul rând simpatice (sau au folosit teroarea, dar nu este cazul aici) şi au lăsat impresia că îi respectă pe oamenii cărora li se adresează.
Aroganţa nu are nicio justificare sau scuză pentru mine. Cartea ar trebui să îl facă mai bun, mai înţelept, mai tolerant pe om - la intelectualii noştri efectul este invers.
La facultate, mi-au plăcut profesorii buni profesionişti, dar care m-au respectat ca student şi care au ştiut să se facă simpatici.
scuze romani, mai sint si panarame care folosesc cuvinte jignitoare doar ptr simplu fapt ca folosesc internetul si vorbesc romaneste..trabuie sa ne delimitam
Deosebirea majora dintre descurcareti si ceilalti o fi, cumva, raportarea (sau nu) la anume principii? Ca, daca e asa, inseamna ca orice scrupul moral poate fi inteles ca un risc suplimentar de a te situa in tabara invinsilor (daca esti norocos), sau a victimelor (daca esti mai curand ghinionist).
As zice ca o caracteristica a Romaniei este tocmai excesul de imaginatie al unei bune parti a cetatenilor ei; uitandu-ma in jur, nu mi-e prea clar daca asta e ceva de bine, sau e ceva de rau...
Trecem prin momente de rascruce in care fortele progresului trebuie sa iasa mai pregnant in media pentru a anihila actiunile diabolice ale mafiei oligarhice penale. In loc sa auzim indemnuri pentru normalitate, justitie, corectitudine, ni se arunca numai invective inveninate impotriva actiunilor corecte pentru neamul romanesc.
Intelectualii trebuie sa iasa in arena pentru a crea mediul necesar dezvoltarii neamului inainte de golirea tarii de valorile adevarate, emigrarea masiva la care recurge tineretul, satul de mafia penala care le sugruma perspectivele.
cred ca mai usor cu uninominalul
romanii cad usor prada
ex: la buzau ; predoiu vs. nu mai stiu cum il cheama
oameni de o anumita factura(pozitiv vorbind) nu au sanse in parlament
o sa ne trezim cu fel si fel de oportunisti( ma refer in numar mai mare)
daca poseda darul scrisului si al vorbirii, sa-i dea
Dumnezeu inspiratia care muta muntii.
Conteaza ce face de acum incolo; purificare si curaj ii trebuie. Poate e mai aproape de adevar ca multi altii,
poate chiar cunoaste adevarul.
Nu va fie teama domnule Plesu sa fiti luat drept Puric (face si el ce poate are si el un segment de piata), aveti curajul naivitatii, al inocentei.
Cine sant colegii dumneavoastra ?
Va e teama de intelectualii tarii ?
Si care este treaba daca nu o sa mai fiti un intelectual ?
Puteti merge mai sus, puteti fi mai fericit ?
Haideti domnule Plesu ca santeti aproape.
Fiti un ferment, un punct de plecare, o stare noua de spirit, buna mireasma tainica a schimbarii...
Sa nu mai povesteasca nimeni ce bun e comunismul care distrugea tot ce nu-i convenea. Familia mea a suferit enorm de pe urma regimului si nu pot accepta rahaturi cu "comunismul e bun". Si despre legionari, taranisti si adevaratii liberali, nu se va invata probabil niciodata in scoli adevarata istorie.
Nu avem viitor pentru ca, din nefericire, Romaniei ii lipsesc 21 de ani din evolutia ei.Ultimii. Sunt poate anii pe care doresc sa-i uit, pe care Romania trebuie sa-i uite. Astazi abunda spatiul public de kitchuri. Columbeni, becalisti, vadimisti, antonesti, videni, diaconesti...tot felul de trubaduri, fara nimic in traista educatiei si atasamentului fata de romani, de istorie, de traditii, de nevoi. Vazandu-i pe toti cum se scalambaie pe sticla televizoarelor, intr-un continuu fariseism si mediocritate, ma intreb daca senzatia de satul este pentru ei egala cu cea de pacaleala bine ticluita. Intr-un efort asiduu, continuu acesti indivizi continua sa-si tuneze loganul intelectual, iesind pe piata gangavilor cu strigate disperate:hai la mercedes, hai la merrcedes. Nici unul dintre cei care se pricep la masini nu pot sa-si faca loc printre multimea de prostanaci care vantura somoioagele de bani cerand sa fie cumparatori. O tara de en-gros EUROPA cu pretentii de europeni. Pe fiecare logan un abtibild de mercedes, pe fiecare nulitate din mediul politic o eticheta contrafacuta "de firma".