"Prelegeri despre Democratie", Targul International de Carte si Muzica, expozitia Chocolate Mountain Daydreams, Festivalul Zilele Basarabiei, Sarbatoarea Poeziei, JobShop, Miri Expo, festivalul "25 de ore de teatru non-stop" - sunt cateva dintre cele mai interesante activitati pentru care puteti opta in acest weekend prin Romania. In aceasta perioada se pot face inscrierile pentru Tabara medievala de limba engleza, dar si pentru Drumetia din Muntii Scorpiei (Africa de Sud).

Targ de carteFoto: Agerpres

La munte

Starea stratului de zapada - joi

  • Sinaia 1500 - 7 cm
  • Borsa - 2 cm
  • Balea Lac - 111 cm

Vezi aici starea stratului de zapada in mai multe zone din tara.

Pe 25 martie, la Straja, are loc Cupa Veteranilor, care incheie sezonul de iarna.

Pe 24 si 25 martie, o noua competitie de snowboarding si freeskiing se va desfasura in acest sfarsit de saptamana la Cavnic (Partia Roata). Reprezentantii Clubului Sportiv five-O din Baia Mare organizeaza "Mountain Dew North vs. South", concurs care se va derula pentru prima data dupa modelul All-Star Game-urilor de baschet sau hochei din America de Nord. Invitatii din toata tara vor porni astfel intr-o intrecere Nord versus Sud. Detalii aici.

Vezi aici starea partiilor de schi din Maramures: Cavnic, Suior, Mogosa, Izvoare si Borsa.

Expozitii

Pana pe 27 martie, Cafeneaua D'Arc din Piata Unirii (Timisoara) va gazdui o impresionanta expozitie de discuri de vinil - "DISCover Vinil". Cea mai mare parte a discurilor, peste 8.000 de bucati, apartin disc-jockey-ului Bogdan Puris. Detalii aici.

Tot pana pe 27 martie, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal din Sibiu gazduieste expozitia Chocolate Mountain Daydreams. Scott Eastman si Matt Gainer exploreaza geografii fizice si mentale izolate din Valea Imperiala, situata in desertul Sonoran, in sudul Californiei. Fotografii folosesc "diferite moduri de investigatie, intr-un efort de a construi si a mentine identitatea unei comunitati aflate la limita societatii civile, fara o infrastructura formala. Pornind de la impulsul de a interoga mitologiile dominante din sud-estul Americii, si de a descoperi un alt fel de a exista in acest loc dificil, Eastman se concentreaza pe urmele omului in mediu, in timp ce Gainer urmareste impactul mediului asupra individului. Matt Gainer a fotografiat si intervievat o comunitate improvizata din Valea Imperiala, denumita Slab City, in timp ce Scott Eastman se concentreaza pe Lacul Salton situat in aceeasi Vale". Detalii aici.

Pana la mijlocul lunii mai poate fi vizitata expozitia "Mon boudoir" de la Muzeul National Peles, ce "recompune universul feminin al reginelor Romaniei, prin intermediul pieselor din patrimoniul regal: obiecte uzuale, servicii de toaleta, flacoane de parfum, cutii de fard, bijuterii, piese de mobilier s.a., purtand semnatura unor artisti si manufacturi vestite: Emil Galle, Julius Hoffmann, Louis Comfort Tiffany, August Bembe etc.

Nu vor lipsi din expozitie: afisul publicitar (aparut cu succes in perioada Belle Epoque, prin intermediul carora artistii isi promovau noile firme de parfumerie, casele de moda in voga, piesele de teatru pariziene), pudriere celebre, flacoane si vasciore pentru crema, coliere din sticla millefiori lucrate in atelierele italiene Murano, ace de par din argint filigranat cu pietre semipretioase, perii de par cu manere din argint, flacoane de parfum din cristal, serviciul de toaleta din alama avand ca decoratie crucea gamata din email a reginei Maria, piese de mobilier comandate in perioada anilor 1900. Detalii aici.

Pana pe data de 30 martie, Muzeul Dunarii de Jos din Calarasi va gazdui expozitia Mexic - Traditii si obiceiuri: "statuete de ceramica si strachini, tesaturi viu colorate, podoabe si obiecte de imbracaminte, cosuri impletite si cufere pictate, jucarii si masti, sticlarie, statuete cioplite in lemn, picturi pe hartie amate - seva pamantului, sageti cu pene, dar si... Zeul Ploii".

Evenimente diverse

In perioada 24 - 27 martie, Brasovul va fi gazda Targului International de Carte si Muzica: zilnic intre orele 10:00 - 19:00, in Aula Magna a Universitatii Transilvania. Intrarea este libera. Detalii aici.

Vineri, 25 martie, in fata Primariei Brasov (Piata Tricolorului) are loc intalnirea biciclistilor brasoveni - "Masa Critica". Evenimentul este programat in intervalul 18:00 - 19:30. Detalii si traseu gasiti aici.

Vineri, 25 martie, Facultatea de Stiinte Politice din Cluj (Sala II/2; Str. G-ral Traian Mosoiu nr. 71) Cluj) gazduieste evenimentul "Prelegeri despre Democratie" - Razvan Ion la Cluj - Anarhismul, de la individualism extrem la colectivism total". Detalii aici.

In perioada 25-27 martie, Organizatia Studentilor Basarabeni din Timisoara desfasoara a XI-a editie a Festivalului Cultural Zilele Basarabiei in Timisoara. Programul prevede trei seri de concerte live: pe scena festivalului va urca formatia bucuresteana Travka, formatie cu radacini basarabene, precum si alte patru trupe de peste Prut indragite de publicul din Romania: Alternosfera, Snails, Paralela 47 si Dubas. In cadrul festivalului, trupa Alternosfera isi va lansa noul sau album. Pe scena va urca si Mitos Micleusanu (Planeta Moldova). Detalii aici.

In perioada 25 - 27 martie, in Promenada Mall din Braila poate fi vizitat evenimentul Miri Expo, dedicat nuntilor. Toti viitorii miri din Braila au ocazia sa consulte specialisti din domeniu, de la rochia de mireasa si invitatiile de nunta pana la verighete si aranjamente speciale. Detalii aici.

Studio "Tango Nada Mas" organizeaza, in perioada 25 - 26 martie, la Hotel Aro Palace din Brasov (Strada Muresenilor nr. 12), evenimentul "Tango - bucuria de a dansa in doi". Profesor invitat: Nadina Cazan (Bucuresti). Detalii aici.

In perioada 25 - 26 martie, la Iasi se desfasoara "Sarbatoarea poeziei", editia a XVIII - a. Detalii si program gasiti aici.

In perioada 26 - 27 martie se desfasoara, in Piata Sfatului din Brasov, Targul Slow Food "Roadele Pamantului", dupa programul 10:00 - 16:00. Detalii aici.

Prima editie a festivalului "25 de ore de teatru non-stop" se desfasoara la Sibiu in perioada 26 - 27 martie. Incepand cu ora 19:00 (a zilei de sambata) si pana a doua zi la ora 20:00, la Sibiu se va juca Teatru. Spectacolele se vor deschide la Sala Thalia, cu un recital extraordinar semnat Horatiu Malaele, de la ora 19:00. Detalii aici.

In zilele de 24 si 25 martie, francofonia este sarbatorita la Lugoj - la Casa Romano-Franceza si la Biblioteca Municipala. Detalii aici.

In perioada 26 - 31 martie, la Timisoara, se desfasoara evenimentul national de cariera JobShop, adresat exclusiv studentilor si absolventilor din marile centre universitare. Detalii aici.

Agenda evenimentului:

  • 26-27 martie - traininguri
  • 28 martie - cariere de succes, prezentari de burse, traininguri
  • 29-30 martie - zoom pe companie, zile de stand
  • 31 martie - ateliere tehnice, vizite la companie

Vezi aici o lista completa cu evenimentele din Baia Mare.

Vezi de asemenea liste cu evenimentele din Timisoara si Cluj.

Mai multe evenimente din Iasi pot fi vazute aici si aici.

Concerte

Silent Strike & True Ingredients (UK) concerteaza in weekend la Cluj si Alba. Detalii aici.

  • Alba Iulia, 25 martie, in Spatiile Ryma, Cetatea Alba Iulia, 21:00
  • Cluj, 26 martie, in Boiler Club, 22:00

Formatia TiPtiL ajunge la Cluj pe 25 si 26 martie, pentru doua concerte alaturi de Club Des Belugas din Germania.

  • Diesel Club - 25 martie - 22:00
  • Casa de Cultura a Sindicatelor - 26 martie - 20:00

Turneu national Vunk "Vreau o tara ca afara":

  • 25 Martie - Sf.Gheorghe - Crown Club  
  • 26 Martie - Brasov - Ritmo Cafe&Lounge  
  • 27 Martie - Oradea - Era Park  
  • 31 Martie - Ploiesti - Doroftei Pub  
  • 1 Aprilie - Constanta - Cafe d'Art Scena  
  • 2 Aprilie - Galati - tba  
  • 9 Aprilie - Focsani - Wassermann  
  • 15 Aprilie - Deva - John's Cafe  
  • 16 Aprilie - Bucuresti - The Floor  
  • 7 Mai - Calafat - Zilele Orasului

In aceasta perioada, trupa byron se afla intr-un turneu national de promovare a noului album, intitulat Perfect. Detalii gasiti aici. Program:

  • 25 martie - Focsani, TMC
  • 26 martie - Galati, Zod!ar
  • 7 aprilie - Sibiu, Oldies Pub
  • 8 aprilie - Pitesti, Hush
  • 15 aprilie - Timisoara, 700 Coffee & Lounge
  • 22 aprilie - Bucuresti, Wings Club
  • 6 mai - Bacau, The Stage

Pana in luna aprilie, formatia indie Les Elephantes Bizarres se afla intr-un mini-turneu in Romania. Program turneu:

  • 24 martie - Bucuresti - Club Expirat
  • 25 martie - Timisoara - Scottish Pub
  • 26 martie - Sibiu - Cotton Club
  • 14 aprilie - Bucuresti - Silver Church

Alte concerte:

  • 24 martie - Concert Grimus - Sibiu - Music Pub - 21:30 - Piata Mica 23 - Intrarea Libera
  • 25 martie - Dinu Olarasu si Cristi Corcioveanu - Tecuci - 18:00 - Casa de Cultura (Sala ¬Ion Petrovici¬)
  • 25 martie - Ada Milea - Sinagoga Bistrita - 19:00 - Str. General Grigore Balan, nr. 10
  • 25 martie - Recital: Victor Socaciu - Invitati: George Nicolescu, Catalin Stepa, Maria Ploae - Piatra Neamt - Casa de Cultura a Sindicatelor - 19:00 - pret bilet: 20 lei
  • 26 martie - Ovidiu Scridon si Silvan Stancel - Brasov - 19:30 - in cadrul Tirgului International de Carte si Muzica

Evenimente programate pentru saptamanile viitoare

In aceasta perioada se fac inscrierile pentruHercules Maraton (21 mai - Valea Cernei - proba de maraton si semi-maraton), Maratonul de la Cluj (10 aprilie) si EcoMarathon (7 mai - Moieciu). De asemenea, prima editie a Maratonului Apuseni va avea loc pe 25 iunie. Detalii aici.

Parintii pot alege in aceasta perioada sa isi inscrie copiii la Tabara medievala de limba engleza pentru copii (varste intre 9 si 12 ani), ce se va desfasura in localitatea Moeciu de Sus, intre 19 si 25 iunie, gazduind cate sase serii de cate o saptamana fiecare. Tabara Medievala copii este destinata copiilor intre 5 si 16 ani. Timp de o saptamana, aspirantii cavaleri si tinerele domnite vor fi inconjurati de decoruri medievale si se vor imbraca in costume medievale. Domnitele vor purta rochii, iar cavalerii vor avea tunici si scuturi cu insemne heraldice. Detalii aici.

Pana pe data de 2 mai se pot face inscrierile pentru Drumetia din Muntii Scorpiei (Africa de Sud), ce se va desfasura intre 9 si 16 iulie. Participantii cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani vor avea prioritate dar se admit si exceptii. Detalii aici.

(Surse: facebook, webPR.ro, hotnews.ro, pasiunea.eu, ziuadevest.ro, port.ro, alerg.ro, folkblog.ro, acasa.ro, clubulalpinroman.net, emaramures.ro, iasilife.ro, ziuadecj.ro)