​Festivalul "Dulciuri pentru toti!", plantari de puieti, un targ cu vinuri de excelenta si degustari de foie gras, o expozitie despre "femeia pinup”, Zilele Filmului Maghiar, Miri Expo, cursuri de vals vienez, vals lent, tango si salsa - sunt cateva dintre cele mai interesante activitati pentru care puteti opta in acest weekend prin Romania. In aceasta perioada se pot face inscrierile pentru tabara de echitatie "Calare la poalele muntilor".

parada de motocicleteFoto: Agerpres

Evenimente sportive

Sambata, 2 aprilie, intre 10:00 si 17:00, doritorii pot face rafting la Buzau, pe traseul Lunca Priporului-Valea Lupului. Detalii aici.

De asemenea, duminica, 3 aprilie, tot intre 10:00 si 17:00, se organizeaza ture de rafting in trekkuri sau barca de 6 persoane pe traseul dintre Neagra si Rastolita (Defileul Muresului). Detalii aici.

Deschiderea sezonului moto 2011 va fi marcata sambata, 2 aprilie, printr-o parada si o expozitie de motociclete. Parada se va desfasura pe principalele strazi din Baia Mare, iar expozitia de motociclete va avea loc in fata centrului comercial Gold Plaza. Expozitia de motociclete din fata mallului va ramane deschisa in intervalul orar 14:00-18:00. Parada se va desfasura intre orele 15:30 si 16:15. Detalii si traseu aici.

Evenimente culinare

Vineri (1 aprilie) si sambata (2 aprilie), intre orele 13:00-19:00, "Zilele Vinul.Ro" continua seria evenimentelor prin editia a III-a, de aceasta data in orasul Constanta. Doua zile de targ cu vinuri de excelenta, degustari de foie gras si alte delicatese - la Restaurantul Cafe Cafe din cadrul Hotelului Cherica (Str. Stefan cel Mare, nr 4, colt cu Mircea cel Batran). Detalii aici.

In perioada 1-3 aprilie, la Timisoara (Iulius Mall) se desfasoara a doua editie a festivalului "Dulciuri pentru toti!". "Tematica" expozitie: ciocolata, praline, creme, vinuri de desert, arome, prafuri etc. Detalii aici.

Evenimente profesionale

In perioada 4-8 aprilie se desfasoara, la Iasi, evenimentul national de cariera JobShop 2011, adresat exclusiv studentilor si absolventilor din marile centre universitare. Detalii aici.

Pe 4 aprilie, compania Cobo training si consultant in afaceri (din Brasov) incepe un "Curs pentru oameni ocupati: Cereri de finantare de succes". Cursul este organizat in 6 module, cate unul pe saptamana, si se desfasoara la distanta, prin e-mail. Detalii aici.

Evenimente imobiliare

In perioada 2-3 aprilie, ERA Park din Iasi va gazdui Expo Imobile. La eveniment vor fi prezenti 24 de expozanti, agentii imobiliare, institutii de finantare, dar si companii din domenii conexe. Detalii aici.

Evenimente de moda

In perioada 2-3 aprilie (11:00-19:00), Casa Matei din Cluj-Napoca (str. Matei Corvin, nr. 6) gazduieste Targutu' Vintage de Primavara: "Rochite vaporoase, culori vii, mantouri si palarii scoase din dulapul matusii Yvette, manusi glace si voal georgette, bijuterii, esarfe cu un aer de vacanta retro". Detalii aici.

Sambata, 2 aprilie, Athos Club & Lounge din Baia Mare (bd. Independentei nr. 4) va gazdui un casting realizat de Crystal Models Agency, cu incepere de la ora 12:00.

Evenimente culturale

Sambata, 2 aprilie, ora 13:00, are loc la Iasi (Biserica Toma Cozma) un Curs gratuit de incondeiat oua. Tot la Biserica Toma Cozma se desfasoara si un Curs gratuit pentru invatarea colindelor de florii si a cantarilor prohodului, sustinut de Daniela Mihaela Cojocaru, castigatoarea Marelui Trofeu la Festivalul Mamaia 2010, laureata si la alte festivaluri nationale si internationale. Detalii aici.

In perioada 1-3 aprilie, Targu Mures gazduieste Zilele Filmului Maghiar la Teatru 74. Detalii si program gasiti aici.

In perioada 1-16 aprilie, cluburile si cafenele din Iasi se vor transforma in spatii de manifestare a culturii locale si internationale. Cea de-a VI-a editie a Cafékultour va cuprinde evenimente precum: concerte de jazz, blues, rock, muzica clasica, expozitii de fotografie si arta decorativa, spectacole de teatru, circ, lansari de carte, dezbateri, proiectii de filme etc. Detalii si program gasiti aici.

Dans

Joi, 31 martie, la Baia Mare (Casa de Cultura a Sindicatelor), cu incepere de la ora 18:30, are loc spectacolul de folclor “Dansul primaverii - Primavara cantecelor” sustinut de Ansamblul National Folcloric Transilvania.

Pe 6 aprilie incep cursurile de vals vienez, vals lent, tango, salsa (18:30 - 20:30), ce au loc la Casa Tineretului Timisoara. Detalii aici.

In luna aprilie, Compania D'arte din Timisoara incepe cursurile de dansuri populare pentru copii si adulti, la Casa Tineretului Timisoara.

Vor fi exersate:

  • Dansuri din zona de campie a Banatului: soroc, intoarsa, lenta, ardelene etc.
  • Dansuri din zona de munte a Banatului: hora, doi, ardeleana, brau de baieti si brau
  • Daca participantii la curs isi doresc la cerere se pot invata si dansuri din celelalte zone ale tarii precum: Moldova, Oltenia, Dobrogea, Ardeal cu cateva subzone ale sale - Bihor, Maramures, Oas, Fagaras etc.

Mai multe despre cursurile de dansuri populare gasiti aici.

Expozitii

Pe 5 aprilie are loc vernisajul expozitiei Pinup-kothéque, la Insomnia Cafe, Cluj-Napoca, ora 18:00. O expozitie despre"femeia pinup”, care "a trecut de la stadiul de obiect manipulat la cel de obiect manipulator". Detalii aici.

Pana la mijlocul lunii mai poate fi vizitata expozitia "Mon boudoir" de la Muzeul National Peles, ce "recompune universul feminin al reginelor Romaniei, prin intermediul pieselor din patrimoniul regal: obiecte uzuale, servicii de toaleta, flacoane de parfum, cutii de fard, bijuterii, piese de mobilier s.a., purtand semnatura unor artisti si manufacturi vestite: Emil Galle, Julius Hoffmann, Louis Comfort Tiffany, August Bembe etc.

Nu vor lipsi din expozitie: afisul publicitar (aparut cu succes in perioada Belle Epoque, prin intermediul carora artistii isi promovau noile firme de parfumerie, casele de moda in voga, piesele de teatru pariziene), pudriere celebre, flacoane si vasciore pentru crema, coliere din sticla millefiori lucrate in atelierele italiene Murano, ace de par din argint filigranat cu pietre semipretioase, perii de par cu manere din argint, flacoane de parfum din cristal, serviciul de toaleta din alama avand ca decoratie crucea gamata din email a reginei Maria, piese de mobilier comandate in perioada anilor 1900. Detalii aici.

Evenimente diverse

Vineri (1 aprilie), de la 14:00, pana duminica (3 aprilie), ora 18:00, se desfasoara in Galati un targ dedicat nuntilor. Miri Expo poate fi vizitat in incinta Galeriei Real.

Pe 2 aprilie, incepand cu ora 10:00, are loc actiunea "IaSi Planteaza". Aproximativ 200 de puieti vor fi plantati la iesirea din Iasi, intr-o zona cu risc de alunecari de teren de langa bulevardul C. A. Rosetti, in apropierea paraului Cacaina. Detalii aici.

Expo Turism, targul ofertelor de turism rural si ecologic, se desfasoara in perioada 1-3 aprilie, la Hotel Unirea din Iasi. Expo Turism reuneste peste 30 de expozanti (pensiuni, hoteluri, moteluri, spatii de agerement etc.), din zona Moldovei (Suceava, Neamt, Bacau, Iasi, Vaslui, Botosani), Maramures si Delta Dunarii. Intrarea este libera. Program de vizitare: 10.00-18.00. Detalii aici.

Vezi aici o lista completa cu evenimentele din Baia Mare.

Vezi de asemenea liste cu evenimentele din Timisoara si Cluj.

Mai multe evenimente din Iasi pot fi vazute aici si aici.

Concerte

Turneu national Vunk "Vreau o tara ca afara":

  • 31 martie - Ploiesti - Doroftei Pub  
  • 1 aprilie - Constanta - Cafe d'Art Scena  
  • 2 aprilie - Galati - tba  
  • 9 aprilie - Focsani - Wassermann  
  • 15 aprilie - Deva - John's Cafe  
  • 16 aprilie - Bucuresti - The Floor  
  • 7 mai - Calafat - Zilele Orasului

In aceasta perioada, trupa byron se afla intr-un turneu national de promovare a noului album, intitulat Perfect. Detalii gasiti aici. Program:

  • 7 aprilie - Sibiu, Oldies Pub
  • 8 aprilie - Pitesti, Hush
  • 15 aprilie - Timisoara, 700 Coffee & Lounge
  • 22 aprilie - Bucuresti, Wings Club
  • 6 mai - Bacau, The Stage

Luna Amara concerteaza luna aceasta in mai multe cluburi din tara

  • 1 aprilie - Tg Mures - Bastionul Dogarilor - ora 21:00 - Intrarea 10 lei
  • 8 aprilie - Cluj Napoca - Zorki Off The Record - Remember Kurt Cobain, concert de coveruri Nirvana unplugged - ora 21:00 - 15 lei
  • 9 aprilie - Cluj Napoca - Zorki Off The Record - primul concert acustic din 2011 - ora 21:00 - 15 lei
  • 15 aprilie - Bucuresti - Music Hall - ora 21:00
  • 16 aprilie - Craiova - Cafe Teatru Play - ora 21:00 - 10 lei
  • 30 aprilie - Vama Veche - tba

Alte concerte:

  • 1 aprilie - Timisoara - Ada Milea - Club Daos - 21:00
  • 1 aprilie - Tg Mures - Ducu Bertzi - Dublin Irish Pub - 21:00
  • 1 aprilie - Suceava - Gala premiilor FolkLung - La Fierarie - 21:00. Detalii aici.
  • 1 aprilie - Baia Mare - Proconsul - Casa de Cultura a Sindicatelor - 19:00 - Pret bilet: 15 lei
  • 2 aprilie - Gura Humorului - Gala premiilor FolkLung - Pizzeria “La Bomba” - 21:00
  • 2 aprilie - Cluj - Bucovina - primul concert la Cluj - Gambrinus Pub - lansarea noului album "Duh" - 21:30 - 15 lei. Detalii aici.
  • 1 aprilie - Timisoara - Filarmonica de Stat Banatul - Domino - Concert pentru percutie solo si orchestra; solist - Zoli Toth - 19:00

Evenimente programate pentru saptamanile viitoare

In perioada 8-10 aprilie se desfasoara Mures Marathon - editia a II-a: concurs amator de rafting, caiac si canoe. urmat de un concurs de slalom pe ape repezi. Evenimentul va avea loc pe Valea Muresului. Detalii aici.

Zilele acestea se pot face inscrierile pentru tabara de echitatie "Calare la poalele muntilor", ce se desfasoara in perioada 17-22 aprilie, la Brasov, pentru copii cu varsta intre 6-14 ani.

"Stii ce rol aveau caii in trecut? Calul balan se naste alb? Cum voi reusi sa comunic cu caii? In ce consta ingrijirea cailor? Ce sunt zabala si fraul? La ce servesc scarita si saua? De ce echipament am nevoie pentru a calari?

De asemenea descopera placerea de a urca in sa, de a calari la pas si la trap, la coarda, in manejul cu nisip, de a face drumetii ecvestre prin imprejurimi, la poalele muntilor. Instructajul se face in functie de nivelul la echitatie, incepator sau avansat.

Programul taberei include lectii de echitatie, notiuni practice si teoretice din domeniul ecvestru sub forma de jocuri, concursuri cu premii, vizionare film, plimbare cu caruta trasa de cai, trasee cu bicicleta, drumetii pe carari de munte, vizita la Paradisul Acvatic si la Parc Aventura, activitati cultural - artistice si recreative in aer liber, seri distractive si petrecere". Detalii aici.

In aceasta perioada se fac inscrierile pentru Hercules Maraton (21 mai - Valea Cernei - proba de maraton si semi-maraton), Maratonul de la Cluj (10 aprilie) si EcoMarathon (7 mai - Moieciu). De asemenea, prima editie a Maratonului Apuseni va avea loc pe 25 iunie. Detalii aici.

Parintii pot alege in aceasta perioada sa isi inscrie copiii la Tabara medievala de limba engleza pentru copii (varste intre 9 si 12 ani), ce se va desfasura in localitatea Moeciu de Sus, intre 19 si 25 iunie, gazduind cate sase serii de cate o saptamana fiecare. Tabara Medievala copii este destinata copiilor intre 5 si 16 ani. Timp de o saptamana, aspirantii cavaleri si tinerele domnite vor fi inconjurati de decoruri medievale si se vor imbraca in costume medievale. Domnitele vor purta rochii, iar cavalerii vor avea tunici si scuturi cu insemne heraldice. Detalii aici.

Pana pe data de 2 mai se pot face inscrierile pentru Drumetia din Muntii Scorpiei (Africa de Sud), ce se va desfasura intre 9 si 16 iulie. Participantii cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani vor avea prioritate dar se admit si exceptii. Detalii aici.

De 1 mai, iubitorii muzicii electronice din tara pot petrece la mare. The Mission 2011 se desfasoara in perioada 29 aprilie - 1 mai, la malul marii (Plaja Mamaia Nord). Detalii aici.

(Surse: facebook, webPR.ro, hotnews.ro, pasiunea.eu, ziuadevest.ro, port.ro, alerg.ro, folkblog.ro, clubulalpinroman.net, emaramures.ro, iasilife.ro, ziuadecj.ro)