Hora Gospodarilor, concerte de toaca, Gala celor mai frumoase cosuri pascale (blid), expozitie de oua incondeiate, expozitie de iepuri, Hora Satului, Sarbatoarea cosurilor pascale (concurs de desene pe asfalt, muzica de promenada, muzica de fanfara), Masa Critica (eveniment dedicat biciclistilor, de Ziua Pamantului, Campionatul National Scolar de Judo Individual Juniori U20, dar si un ritual cu origini din Evul Mediu (cete de copii ies pe ulita pentru a vana cocosul care i-a tradat in timpul asediului satului de catre hoardele tatarasti) - sunt cateva dintre cele mai interesante activitati pentru care puteti opta in acest weekend prin Romania.

Campionat de ciocnit oua rosiiFoto: Agerpres

Evenimente sportive

Cei care doresc putina adrenalina de Paste, pot practica raftingul pe unul dintre cele mai bune rauri de rafting din tara, pe Cerna (in perioada 23 - 24 aprilie). Este unul din cele mai antrenante trasee de rafting din tara (este situat aproape de Baile Herculane), perioada cea mai ideala pentru acest sport fiind luna aprilie (din mai incepe sa scada apa). Detalii si inscrieri aici.

Vineri, 22 aprilie, de Ziua Pamantului, biciclistii din Oradea sunt chemati sa participe la Masa Critica. Participantii la aceasta manifestare se vor intalni la ora 17:30 langa Parcul Magnoliei. Detalii si program gasiti aici.

Pana pe 22 aprilie, in sala de sport a Colegiului Tehnic Energetic din Ramnicu Valcea se desfasoara finala Campionatul National Scolar de Judo Individual Juniori U20.

Pe 23 aprilie, Masa Critica Brasov initiaza Campania "Brasovul Pedaleaza", o serie de evenimente destinate amatorilor de mers pe bicicleta, evenimente ce constau in plimbari colective pe biciclete prin diverse zone din Brasov si din imprejurimi. Inaugurarea se face printr-o plimbare de weekend ce are loc sambata si se desfasoară pe traseul Brasov - Sacele - Bradet - Valea Doftanei – Comarnic sau Valea Doftanei - Campina, iar intoarcerea spre Brasov se va face cu trenul sau pe sosea. Detalii si program aici.

Evenimente culturale

Ce evenimente au loc de Paste in Bucovina:

  • Participarea la obiceiul sfintirii de pasca (blid) la bisericile din Bucovina
  • Concerte de toaca
  • Concurs de ciocnit oua
  • Hora Gospodarilor
  • Gala celor mai frumoase cosuri pascale (blid)
  • Expozitie de oua incondeiate
  • Hora satului

Detalii si program gasiti aici.

Turistii care vor vizita judetul Suceava in perioada 18 - 22 aprilie vor putea asista la pictarea oului urias din apropierea Muzeului Satului Bucovinean.

De asemenea, pana pe 26 aprilie se desfasoara actiunea "Planteaza copacul tau in Bucovina", in perimetre special amenajate la nivelul localitatilor Putna, Sucevita, Moldovita, Vatra Moldovitei, Voronet si Manastirea Humorului.

Pe 25 aprilie are loc, in zona centrala a orasului Gura Humorului, Sarbatoarea cosurilor pascale, care va include:

  • concurs de desene pe asfalt
  • muzica de promenada
  • muzica de fanfara

Detalii gasiti aici.

Vezi aici noul program pentru Telescaun si Piscina, valabil pentru Gura Humorului.

Pe 24 aprilie, in prima zi de Paste, in Apata (Brasov) are loc un ritual cu origini din Evul Mediu: Impuscatul cocosului. Cete de copii ies pe ulita pentru a vana cocosul care i-a tradat in timpul asediului satului de catre hoardele tatarasti. Cocosul a devenit unul din carton care este luat la tinta de copiii satului.

In zilele noastre, scopul sarbatorii fiind initierea in ochirea si tragerea la tinta cu arbaleta. La locul de desfasurare al intrecerii se afla un panou pe care este pictat un cocos si in mijloc tinta de ochire. Copiii se aliniaza in fata tintei si, dupa ce spun versurile si cantecele ce constituie "judecarea cocosului", se trece la tragere. Fiecare baiat trage la tinta de trei ori.

Vezi aici si aici detalii despre Impuscatul cocosului si programul sarbatorii.

Evenimente diverse

La Sannicolau Mare are loc, in a doua zi de Pasti, cea de-a treia editie a Campionatului de ciocnit oua rosii. De asemenea, in piata agroalimentara vor fi expusi cei mai frumosi iepuri si pasari si animale de ornament. Detalii si program aici.

Pana pe 22 aprilie se desfasoara, la Moldova Mall din Iasi, Operatiunea Pofticiosu'. "Cercetam si degustam cele mai bune preparate din carne, lactate, dulceturi, vinuri, miere de albine, fructe confiate si prajituri de casa".

In perioada 16 - 22 aprilie, Era Park din Iasi gazduieste Targul de Paste: mestesugari, artisti hand-made, cadouri specifice sarbatorilor Pascale si produse traditionale din mai multe regiuni ale tarii.

Vezi aici o lista completa cu evenimentele din Baia Mare.

Vezi de asemenea liste cu evenimentele din Timisoara si Cluj.

Mai multe evenimente din Iasi pot fi vazute aici si aici.

Expozitii

In perioada 22 aprilie - 5 mai, Institutul Francez din Timisoara (Bd. C. D. Loga nr. 46) gazduieste expozitia "Fragmente de viata" - pe urmele culturii rrome. Vernisajul are loc pe 22 aprilie, ora 19:00. Intrarea este libera. Detalii aici.

Pana la mijlocul lunii mai poate fi vizitata expozitia "Mon boudoir" de la Muzeul National Peles, ce "recompune universul feminin al reginelor Romaniei, prin intermediul pieselor din patrimoniul regal: obiecte uzuale, servicii de toaleta, flacoane de parfum, cutii de fard, bijuterii, piese de mobilier s.a., purtand semnatura unor artisti si manufacturi vestite: Emil Galle, Julius Hoffmann, Louis Comfort Tiffany, August Bembe etc.

Nu vor lipsi din expozitie: afisul publicitar (aparut cu succes in perioada Belle Epoque, prin intermediul carora artistii isi promovau noile firme de parfumerie, casele de moda in voga, piesele de teatru pariziene), pudriere celebre, flacoane si vasciore pentru crema, coliere din sticla millefiori lucrate in atelierele italiene Murano, ace de par din argint filigranat cu pietre semipretioase, perii de par cu manere din argint, flacoane de parfum din cristal, serviciul de toaleta din alama avand ca decoratie crucea gamata din email a reginei Maria, piese de mobilier comandate in perioada anilor 1900. Detalii aici.

Evenimente programate pentru saptamanile viitoare

Pana pe 1 iunie se pot face inscrierile pentru Maratonul Tarii Gugulanilor - Poiana Marului (ciclism), ce va avea loc pe 26 iunie. Detalii aici.

In aceasta perioada se fac inscrierile pentru Hercules Maraton (21 mai - Valea Cernei - proba de maraton si semi-maraton) si EcoMarathon (7 mai - Moieciu). De asemenea, prima editie a Maratonului Apuseni va avea loc pe 25 iunie. Detalii aici.

Parintii pot alege in aceasta perioada sa isi inscrie copiii la Tabara medievala de limba engleza pentru copii (varste intre 9 si 12 ani), ce se va desfasura in localitatea Moeciu de Sus, intre 19 si 25 iunie, gazduind cate sase serii de cate o saptamana fiecare. Tabara Medievala copii este destinata copiilor intre 5 si 16 ani. Timp de o saptamana, aspirantii cavaleri si tinerele domnite vor fi inconjurati de decoruri medievale si se vor imbraca in costume medievale. Domnitele vor purta rochii, iar cavalerii vor avea tunici si scuturi cu insemne heraldice. Detalii aici.

Pana pe data de 2 mai se pot face inscrierile pentru Drumetia din Muntii Scorpiei (Africa de Sud), ce se va desfasura intre 9 si 16 iulie. Participantii cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani vor avea prioritate dar se admit si exceptii. Detalii aici.

De 1 mai, iubitorii muzicii electronice din tara pot petrece la mare. The Mission 2011 se desfasoara in perioada 29 aprilie - 1 mai, la malul marii (Plaja Mamaia Nord). Detalii aici.

(Surse: facebook, webPR.ro, hotnews.ro, pasiunea.eu, insport.ro, ziuadevest.ro, port.ro, alerg.ro, clubulalpinroman.net, emaramures.ro, iasilife.ro, ziuadecj.ro, metalhead.ro, 24 fun.ro, brasov.ro, infopensiuni.ro, debanat.ro)