Sarbatoarea Junilor, coborarea lor in Cetate si ospatul de la Pietrele lui Solomon, Maratonul Nordul Moldovei (ciclism), ITFest, Festivalul Zilele Tineretului (concurs de popice, tenis de masa, sah), 1 Mai Mare (concursuri de facut castele din nisip, trageri de funie, probe cu obstacole, workshop de juggling si biblioteca pe plaja), Concursul International de Vioara "Remember Enescu", Timishort, La Mania 1st of May Festival, The Pirates of 1st of May, Iures Dance Festival, Festivalul Sunwaves 9 - sunt cateva dintre cele mai interesante activitati pentru care puteti opta in aceasta perioada prin Romania.

Festivalul Turnirul CavalerilorFoto: Agerpres

Evenimente sportive

Incepand de saptamana aceasta, romanii isi pot transporta bicicleta cu trenul (gratuit, pe patru rute din tara). Cursele cu vagon de biciclete circula intre Bucuresti si Ardeal. Calatorii CFR care circula din Cluj-Napoca, Sibiu, Satu Mare sau Brasov spre Bucuresti si retur se pot bucura de suporturile montate in vagonul special pentru biciclete.

Transportul bicicletelor este gratuit in tara, insa calatorii pot ajunge cu bicicleta in tren si pana la Budapesta daca platesc o taxa de 5 euro. Vagonul special este marcat insemnul unei biciclete, pentru a putea fi identificat mai usor.

Vineri, 29 aprilie, la ora 18:00, Libraria Carturesti Brasov gazduieste lansarea cartii Mihail Neamtu “Zeitgeist: tipare culturale şi conflicte ideologice”, de Mihail Neamtu. Vor mai vorbi: Preot Prof. dr. Cristian Munteanu si Lector dr. Virgil Borcan. Detalii aici.

Pe 29 aprilie, la Lugoj, intre 18:00 si 20:00, are loc Masa Critica: o plimbare in masa cu bicicletele. Are loc de obicei in ultima zi de vineri a fiecarei luni, in peste 500 orase de pe glob. Detalii aici.

In perioada 30 aprilie - 1 mai, pasionatii de biciclete pot pedala printre dealuri inverzite si vechi asezari sasesti cu farmec medieval (Tura sate si fortificatii sasesti). Program: 07:30 - 21:00. Veti vizita bisericile fortificate din Viscri, Darjiu, Crit si Mesendorf. Veti avea la dispozitie o bicicleta de tip "mountain bike", transportul auto din Bucuresti si un ghid de turism care va pedala alaturi de tine si de restul grupului. Detalii aici.

Pe 30 aprilie are loc, la Botosani, intre 8:00 si 18:00, prima editie a Maratonului Nordul Moldovei (ciclism). Competitia este deschisa tuturor amatorilor de ciclism montan si nu numai din Romania. Detalii aici.

Pana pe 30 aprilie se pot face inscrierile pentru My MTB Race Iasi (ciclism), programat pe 1 mai. Detalii si program aici.

Evenimente culturale

Pe 28 aprilie are loc, la Arad, o Serata Italo-Horror. "Consideram ca influenta inovatoare a horror-ului italian asupra groazei contemporane nu poate fi subestimata.

Tag-uri italo-horror: obiecte ascutzite cromate implantate telescopat, trenci sinistru si manusi negre, filmari steady cam din perspectiva psihopatului criminal, ceremonialuri lugubre in scoli de balet germane, vampiri exrtaraterestri, sindromul stendhal, coloana sonora de neuitat, final dublu, criminalul nu e niciodata cine crezi tu, decoruri baroce, detectivi orbi, mame posesive, statii de metrou abandonate cu graffiti-uri oribile, sculpturi care ucid, rosu profund". Mai multe despre eveniment gasiti aici.

In perioada 2 - 8 mai, in Piata Mare din Sibiu, poate fi vizitat "Muzeul Labirint", un proiect inedit care urmareste promovarea patrimoniul cultural detinut de muzeele sibiene, reunite in premiera intr-o expozitie unica. Timp de o saptamana: concerte, reprezentatii de teatru, ateliere de creatie, proiectii de filme documentare, dansuri populare. Detalii aici.

In perioada 4 - 8 mai, la Timisoara, se desfasoara Targul de carte Gaudeamus, editia a VII-a, Piata Victoriei, in incinta unui pavilion expozitional mobil. Detalii aici.

Tot in perioada 4-8 mai 2011, la Timisoara, se desfasoara a treia editie a Festivalului International de Film Timishort. Detalii aici.

Evenimente diverse

In perioada 28 aprilie - 1 mai se desfasoara editia din 2011 a Zilelor Brasovului, eveniment urmat, duminica, de Sarbatoarea Junilor, coborarea lor in Cetate si apoi ospatul de la Pietrele lui Solomon. In Piata Sfatului va fi Targul de flori, pe Promenada de pe B-dul Eroilor Targul de Mestesugari, pe str. Diaconu Coresi Targul ONG-urilor, iar str. Michael Weiss se va transforma in Ulita vinului. Detalii aici.

Intre 28 aprilie si 1 mai se desfasoara, la Univesitatea de Vest din Timisoara, ITFest 2011. Detalii aici.

Pe 29 si 30 aprilie, 1 Mai Mare da ceasul cu doua luni mai devreme pentru concerte si petreceri in Vama Veche. Evenimentul reuneste o serie de concerte rock (Celelalte Cuvinte, Sarmalele Reci, Les Elephantes Bizzares, Niste Baieti, East Roots), concursuri (de facut castele din nisip), sporturi (competitii sportive de fotbal si volei pe plaja, cu trageri la poarta, trageri de funie, probe cu obstacole, workshop de juggling) si biblioteca pe plaja (vor exista sezlonguri pentru citit si relaxare, cu o carte buna in mana, de la biblioteca de pe plaja). Detalii si program gasiti aici.

In perioada 29 aprilie - 1 mai (12:00 - 22:00), la Brasov, se desfasoara Festivalul Turnirul Cavalerilor, editia a V-a, in Cetatuia de pe Straja - 800 de ani de la colonizarea Tarii Barsei. Transport gratuit din fata Liceului de Muzica. Tir cu arcul gratuit pentru public. Detalii aici.

Pe 30 aprilie are loc evenimentul "Degustari de vinuri de Iasi", ce cuprinde un tur pietonal gratuit, incepand cu ora 9:00, din Piata Unirii. Pe parcursul a doua ore in drumul spre Palatul Culturii, ghizii va vor arata, povesti, integra in legenda capitalei culturale a Moldovei. Detalii aici.

In perioada 30 aprilie - 1 mai se desfasoara, la Cugir (jud. Alba), Festivalul Zilele Tineretului. La Cabana "Mistretul" - Raul Mare Cugir. Tinerii sunt chemati sa se deplaseze pe biciclete, role sau pe jos pana la Cabana "Mistretul" (la circa 3 km de oras). Se vor desfasura si competitii sportive la popice, tenis de masa, sah. Detalii si program aici.

In perioada 1 - 8 mai se desfasoara Zilele Sfantu Gheorghe, editia a 20-a. Detalii si program aici.

Din cadrul festivalului:

  • concert de muzica simfonica sustinut de persoane cu handicap
  • povesti de familie de pe mapamond
  • Miercurea broderiilor
  • Dialoguri si fantezii in jazz, un spectacol de Johnny Raducanu si Ion Caramitru
  • Nunta de aur - festivitate de aniversare a  50 de ani de casnicie
  • Curs de actorie

Vezi aici o lista completa cu evenimentele din Baia Mare.

Vezi de asemenea liste cu evenimentele din Timisoara si Cluj.

Mai multe evenimente din Iasi pot fi vazute aici si aici.

Expozitii

Pana pe 5 mai, Institutul Francez din Timisoara (Bd. C. D. Loga nr. 46) gazduieste expozitia "Fragmente de viata" - pe urmele culturii rrome. Intrarea este libera. Detalii aici.

Pana la mijlocul lunii mai poate fi vizitata expozitia "Mon boudoir" de la Muzeul National Peles, ce "recompune universul feminin al reginelor Romaniei, prin intermediul pieselor din patrimoniul regal: obiecte uzuale, servicii de toaleta, flacoane de parfum, cutii de fard, bijuterii, piese de mobilier s.a., purtand semnatura unor artisti si manufacturi vestite: Emil Galle, Julius Hoffmann, Louis Comfort Tiffany, August Bembe etc.

Nu vor lipsi din expozitie: afisul publicitar (aparut cu succes in perioada Belle Epoque, prin intermediul carora artistii isi promovau noile firme de parfumerie, casele de moda in voga, piesele de teatru pariziene), pudriere celebre, flacoane si vasciore pentru crema, coliere din sticla millefiori lucrate in atelierele italiene Murano, ace de par din argint filigranat cu pietre semipretioase, perii de par cu manere din argint, flacoane de parfum din cristal, serviciul de toaleta din alama avand ca decoratie crucea gamata din email a reginei Maria, piese de mobilier comandate in perioada anilor 1900. Detalii aici.

Concerte

Pe 29 si 30 aprilie, 1 Mai Mare da ceasul cu doua luni mai devreme pentru concerte si petreceri in Vama Veche. Evenimentul reuneste o serie de concerte: Celelalte Cuvinte, Sarmalele Reci, Les Elephantes Bizzares, Niste Baieti, East Roots. Detalii si program gasiti aici.

In perioada 30 aprilie - 4 mai, la Sinaia, se desfasoara editia a XV-a a Concursul International de Vioara "Remember Enescu" (la Muzeul National Peles). Concertul de gala si festivitatea de premiere a laureatilor concursului va avea loc miercuri 4 aprilie, ora 11, la Muzeul National Peles. Detalii aici.

Intre 28 aprilie si 1 mai, la Mamaia, se desfasoara a doua editie a For The Love Of House - La Mania 1st of May Festival. Line-up: Sasha, Danny Howells, Nima Gorji, Seth Troxler, Shaun Reeves, Ryan Crosson, Lee Curtis, Luciano, Reboot, Marc Antona etc. Detalii aici.

In perioada 29 aprilie - 1 mai, la Mamaia, se desfasoara The Pirates of 1st of May, ce reuneste doua concepte de petreceri de 1 mai de succes: The Mission si InDeep & Dance. Line-up: Rosario Internullo, Mihai Popoviciu, Polarize, Bela, Marius Onuc, DJ Greeg, Mircea Ivan, RGB Division, Sven VAth, Onur Ozer, Jacek Sienkiewicz live, Maurizio Schmitz, Dream & Dare, Steve Lawler, Radio Slave, Leon, TBF. Detalii si program aici.

In perioada 28 aprilie - 1 mai, la Oradea (Baile 1 Mai), se desfasoara Iures Dance Festival 2011, in perimetrul Venus Aqua Park, pe doua scene, intitulate IDF ARENA (reprezentata de un cort cu o capaciatate de 3000 de persoane si sonorizare de peste 25.000 de wati) si POOLS ARENA (13 piscine cu apa calda, la 34 de grade, dispuse circular in jurul zonei in care vor performa numerosi artisti la peste 10.000 wati).

Line-up: Mark Knight, Jay Lumen, Simina Grigoriu, Pagal, Robbie Jay, Azteca, Arry, Prok & Fitch , Coyu, Marika, Edouard Von Shaeke, Oliviu B2b Deysa Djane, Just D'light, Andy Herembas. Detalii si program aici.

Intre 29 aprilie si 1 mai, tot la Mamaia, se desfasoara Festivalul Sunwaves 9. Line-up: Richie Hawtin, Ricardo Villalobos, Marco Carola, Lee Burridge, Rhadoo, Petre Inspirescu, Raresh, Cassy, Thomas Melchior, Valentino Kanzyani, Masomenos, Audiofly, Matthew Dekay, Cezar, Praslea, Kozo, Dan Andrei, Priku, Piticu si Gescu. Detalii aici.

Alte concerte

  • 28 aprilie - Iasi - concert Harry Tavitian - recital de pian - Rezonante armenesti in jazz - Sala Studio TVR Iasi (Lascar Catargiu 33) - 19:00 - intrarea libera
  • 29 aprilie - Vama Veche - Folk'N'Roll cu Tapinarii, Andrei Paunescu si Trupa Totusi, Marius Matache & Folk Band Imperfect - Bongo Art Club (fostul Club Hand) - 22:00 - intrarea libera
  • 29 aprilie - Vama Veche - concert EMIL - Club Goblin 
  • 30 aprilie - Costinesti - concert Tapinarii - Club White Horse - 21:00
  • 30 aprilie - Brasov - concert No¬Mads la festivalul ¬Turnirul Cavalerilor¬ - o selectie de piese medievale
  • 30 aprilie - Vama Veche - concert ZOB - Bongo Art Club (fosta terasa Hand) - 21:00
  • 2 mai - Targu Mures - concert Ada Milea - "Quijote" dupa Miguel de Cervantes Saavedra - sala Studio a Universitatii de Arta Teatrala - 19:00

Evenimente programate pentru saptamanile viitoare

Pana pe data de 2 mai se pot face inscrierile pentru Drumetia din Muntii Scorpiei (Africa de Sud), ce se va desfasura intre 9 si 16 iulie. Participantii cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani vor avea prioritate dar se admit si exceptii. Detalii aici.

Societatea Romana de Cardiologie organizeaza "Conferinta Nationala a Grupurilor de Lucru", intre 5 si 7 mai 2011 la Hotel Aro din Brasov. Detalii aici.

Pana pe 1 iunie se pot face inscrierile pentru Maratonul Tarii Gugulanilor - Poiana Marului (ciclism), ce va avea loc pe 26 iunie. Detalii aici.

In aceasta perioada se fac inscrierile pentru Hercules Maraton (21 mai - Valea Cernei - proba de maraton si semi-maraton). Detalii aici si aici.

Inscrierile pentru EcoMarathon (7 mai - Moieciu) s-au inchis (toate cele 700 de locuri au fost ocupate). Organizatorii au insa nevoie de ajutor, mai precis de voluntari. Detalii aici.

De asemenea, se mai pot face inscrieri pentru Maratonului Apuseni va avea loc pe 25 iunie. Detalii aici.

Parintii pot alege in aceasta perioada sa isi inscrie copiii la Tabara medievala de limba engleza pentru copii (varste intre 9 si 12 ani), ce se va desfasura in localitatea Moeciu de Sus, intre 19 si 25 iunie, gazduind cate sase serii de cate o saptamana fiecare. Tabara Medievala copii este destinata copiilor intre 5 si 16 ani. Timp de o saptamana, aspirantii cavaleri si tinerele domnite vor fi inconjurati de decoruri medievale si se vor imbraca in costume medievale. Domnitele vor purta rochii, iar cavalerii vor avea tunici si scuturi cu insemne heraldice. Detalii aici.

In perioada 29 august - 4 septembrie se desfasoara, la pensiunea Barsana (jud. Maramures), Tabara de pictura hobby Art in Maramures 2011. Grup tinta: adulti si tineri; copiii pot participa daca sunt insotiti de un adult. Detalii aici.

(Surse: facebook, webPR.ro, hotnews.ro, acasa.ro, ziarulunirea.ro, bikeevents.ro, modernism.ro, clubulalpinroman.netm, alerg.ro, iubescbrasovul.ro, iconcert.ro, bzb.ro, clujlife.com)