Cei mai multi romani au auzit de Roxette in perioada adolescentei, in anii '90. Pentru unii, de Roxette se leaga amintirea primei lor tunsori rebele (caci nu putine erau fetele care incercau sa imite acel "the look" al lui Per). Pentru altii, tot de Roxette se leaga amintirea primului sarut. Sau chiar primele "dileme existentiale" generate de prea multi ani traiti in comunism ("Aia blonda e clar femeie, da' cealalta persoana cu freza de femeie e barbat sau femeie?"). Acum au ajuns toti adulti, au copii, dar pastreaza cu ei amintiri si o nostalgie ca un sindrom. Si pentru aseara a fost primul concert Roxette in Romania, e sigur ca babysitterii au avut mult de lucru...

Foto:

Sindromul Roxette

In 1988, aflat la studii in Suedia, Dead Cushman, un student din Minneapolis (Statele Unite), auzea piesa The Look. Cu ocazia vacantei de vara, tanarul avea sa duca acasa al doilea album Roxette (Look Sharp!), oferindu-l apoi unui post de radio local. Astfel, The Look devenea un hit radio, inainte ca orice piese Roxette sa fie lansata oficial sau comercializata pe piata muzicala americana. Caci muzica buna gaseste intotdeauna cai pentru a se raspandi si pentru a face "victime", chiar si daca inca nu suntem in de epoca internetului.

In Romania, numai cei "privilegiati" au auzit de Roxette inainte de '89. Unul dintre ei, Mio, a avut norocul de a vedea videoclipul Listen To Your Heart "la sarbi", pe Treći Kanal, inainte de Revolutie. I-a placut melodia, dar pe tot parcursul clipului l-a framantat o singura intrebare: "Aia blonda e clar femeie, da' cealalta persoana cu freza de femeie e barbat sau femeie?". Avea doar 14 ani (petrecuti in comunism), un televizor Diamant 248 (alb-negru), iar sarbii se "prindeau" cu purici...

Restul romanilor au auzit de Roxette in anii '90. Ana a descoperit Roxette odata cu Pretty Woman, celebrul film care includea pe coloana sa sonora si melodia It Must Have Been Love. In vara anului 1996, fiind mare fan Per, isi taia singura breton, "sa imi stea parul ca lui, infoiat".

Anca a devenit fana Roxette dupa ce fratele ei i-a propus sa asculte "o melodie faina" - The Look. Apoi, prin '94, ajungea sa cumpere un afis cu Roxette, de undeva din cartier, oferind suma de 500 de lei si primind in schimb "o mama de bataie, ca cica aia erau bani, nu gluma".

Annemarie a crescut si ea alaturi de Roxette. Si desi are alte responsabilitati acum (ca mamica), glumeste pe seama concertului din Romania: "Pentru Roxette si o calatorie in adolescenta platesc si babysitter".

Pentru Robert, Roxette este trupa care i-a "scaldat adolescenta" si de ea il leaga prima iubire. Caci prima lui prietena era si ea fana Roxette. "Asa ne-am intilnit noi si ne-am indragostit unul de altul: pe ritmul muzici Roxette". A urmat despartirea, dar "eu tot o mai iubesc", desi "au trecut aproape 17 ani".

Ei toti au fost prezenti luni seara la Zone Arena din Bucuresti, cu ocazia primului concert Roxette in Romania. Si ca ei, alti 15.000 de nostalgici (conform Mediafax), intr-o seara a muzicii si a amintirilor.

Ciuleandra, Beatles si "Happy Birthday, Marie!"

Ajutati de vreme (ploaia s-a oprit cu o ora inainte de inceperea concertului ce fusese deschis de trupa VH2), de ora inedita de desfasurare a spectacolului (show-ul a fost programat sa se termine la ora 22:00), dar si de punctualitatea nordica (formatia suedeza a urcat pe scena la 20:10, pentru a termina cu doar cateva minute inaintea de ora stabila), fanii romani au aratat ca anii adolescentei nu se uita niciodata.

Iar Marie si Per, cele doua voci ale trupei Roxette, au aparut "Dressed For Success", pusi pe fapte mari inca de la inceput. "Clap your hands, everybody!" si multimea a ascultat, obedienta.

Si au urmat Sleeping In My Car ("a very special day today", constatau cei doi suedezi, anticipand momentul frumos de mai tarziu, dedicat solistei Marie), The Big L. ("thanx for waiting all these years"), Wish I Could Fly, Only When I Dream, dar si noul single al trupei, pentru care au fost "cerute" palme din partea publicului: She's Got Nothing On (But The Radio).

Un banner cu mesajul "Happy Birthday, Marie" a induiosat-o pe solista ("thank you, you are the best, always!"), iar dupa Perfect Day publicul a inceput sa ii cante "la multi ani" sarbatoritei, care a implinit ieri varsta de 53 de ani.

Things Will Never Be The Same a fost cantata de cei doi frontmani ai trupei, in varianta acustica. Si tot in forma acustica a venit si prima strofa din It Must Have Been Love ("we're gonna take you to a little place called Hollywood", anunta Per). Si dupa ce publicul a cantat singur refrenul, a fost reluata, cap-coada, in forma ne-acustica de aceasta data, celebra piesa (pe care cei mai multi romani o stiu de pe coloana sonora a lui Preety Woman).

Au urmat piese precum Opportunity Nox, Fading Like A Flower, Silver Blue ("a song for the hardcore Roxette fans. On our facebook page it is one of the most requested songs")

"You make it so easy for us to be up here, on stage", a multumit Per dupa How Do You Do! si Dangerous si a prezentat trupa care i-a insotit pe scena. Si a venit randul unei surprize pentru romani, caci chitaristul formatiei a interpretat, pret de jumatate de minut, cateva note din Ciuleandra.

Joyride (cu o parte dintre refrene cantate doar de public) a fost prezentata ca ultima piesa a serii, dar trupa a revenit pentru doua bisuri.

Primul dintre ele a oferit melodiile Watercolours In the Rain (piesa acustica, ale carei acorduri au amintit de Ce conteaza a celor de la Vita de Vie), Spending My Time (inceput in varianta acustica si cu un refren cantat de public: "outstanding" - cum avea sa ne multumeasca Marie) si The Look (care a cuprins si o portiunea din melodia Hey Jude a celor de la Beatles).

Pentru ca al doilea bis sa aduca Listen To Your Heart si o varianta acustica a lui In The Church Of Your Heart ("condimentata" cu muzicuta), dar si flori pentru Marie.