​"Negustoria in Lipscani a pastrat acest sistem inchis, importat de la turci. Adica se inchideau portile seara si lumea ramanea in siguranta, cu marfa la subsol, la parter cu pravalia si sus cu dormitorul. Acest tip de sedere, de negustorie, a impus si un tip de trai. Nu aveai nevoie sa te duci nu stiu unde ca sa te simti bine. Ii aveai pe tai aici. Aveai nevoie de o doftorie, mergeai doua intrari mai incolo. Era tipul de mahala mica", a explicat Eugen Istodor, autorul cartii Lipscani. Ghid turistic & de chefuri. Cu ocazia lansarii volumului, Eugen Istodor s-a transformat, vreme de doua ore, intr-un "ghid" prin istoriile Lipscaniului.

Hanul cu Tei (1910)Foto: bucurestiivechisinoi.ro

Hanul cu Tei. "Constructia s-a pastrat partial de la 1830. Aveti aici modalitatea cum se facea comertul pana pe la 1800-1900. Negustoria in Lipscani a pastrat acest sistem inchis, importat de la turci. Adica se inchideau portile seara si lumea ramanea in siguranta, cu marfa la subsol, la parter cu pravalia si sus cu dormitorul. Acest tip de sedere, de negustorie, a impus si un tip de trai. Nu aveai nevoie sa te duci nu stiu unde ca sa te simti bine. Ii aveai pe ai tai aici. Aveai nevoie de o doftorie, mergeai doua intrari mai incolo. Era tipul de mahala mica.

Iesirea aceea da catre Blanari. Acolo erau blanarii, grosi, subtiri, faceau manusi, aduceau blanuri din toata lumea. Mai nou, strada Blanari s-a transformat intr-o zona de avangarda, in sensul ca Club A a introdus sistemul acesta studentesc".

"Strada Bacani - acolo erau bacaniile; in partea cealalta - Strada Zarafi. Zaraful era cel care schimba banii. Venea negustorul de departe si venea cu banii lui. Era nevoie de un schimb valutar. Zaraful era si camatar. Erau zarafi mari, care aveau birouri mari, pe strada, dar si zaraful mic, care te intampina cu o masuta si un cantar, pentru a-ti verifica gologanul.

Acest ghid este "turistic si de chefuri". Casele erau construite dupa chefuri, dupa cum ii venea si pungii, dar si boierului sau negustorului sa o faca. Daca este sa va bucurati de ceva (desi ati putea fi dezolati ca nu gasiti o nebunie si o originalitate in Lipscani), bucurati-va de lucrurile mici. De o bere cu o priveliste catre o ciudatenie a negustorului, afisata pe fatada. Si ganditi-va, lucru pe care l-am facut si eu: ce o fi fost in capul lui cand si-a decorat astfel casa".