Strada Franceza este locul de unde a inceput incendiul ce avea sa distruga zona Lipscani, in 1847. Eugen Istodor, autorul volumului Lipscani. Ghid turistic & de chefuri a vorbit, cu ocazia lansarii cartii sale, despre incidentul care a facut ca astazi bucurestenii sa nu se poata mandri cu un Centru al Capitalei cu adevarat "vechi": pentru care romanii aveau un mod "deosebit" de a petrece Pastele.

Focul cel mare - pictura de MoustakoffFoto: Muzeul Municipiului Bucuresti

Strada Franceza - La 1769, consulul francez, care a pornit de aici (din Franceza) si a luat-o pe jos la Curtea Domneasca de la Dealul Spirei. Si de atunci a luat acest nume.

"Strada Franceza mai are o poveste: este povestea nefasta a Lipscaniului, e vorba de incendiul de la 1847, care a pornit de aici. Era de Paste, cand lipscanii obisnuiau sa traga focuri de arma. Intr-una din cladiri, un pusti s-a jucat cu focul, a incercat sa traga si el cateva focuri. Pulberea a luat foc si s-a intins la toate acoperisurile si toate casele, care erau de toate felurile, dar nici una adevarata.

Biserica Stavropoleos a luat foc, dar a ramas cu cladirea, la fel Hanul cu Tei, Hanul lui Manuc. Sunt cateva repere care au rezistat, dar in general a luat foc tot Lipscaniul. Asta este Pastele romanilor".

De-a lungul vremii, Lipscaniul a avut de suferit si din cauza inundatiilor, a ciumei si a foametei. Detalii aici.