Vineri, 22 iulie, de la ora 20:30, la Centrul Cultural "Reduta" din Brasov, formatia vocal-instrumentala de muzica veche Anton Pann va sustine concertul "La curti mari domnesti - Compozitori romani din sec. XVII-XIX", scrie icr.ro. Intrarea este libera.

Formatia „Anton Pann“Foto: www.antonpann.ro

Evenimentul este inclus in seria de intalniri muzicale "Cand Bizantul eram noi", derulata de Institutul Cultural Roman pe parcusul acestui an.

Adresa. Centrul Cultural "Reduta" din Brasov se afla pe strada Apollonia Hirscher, nr. 8. Vezi aici o harta cu locul unde va avea loc concertul.

Despre concert

"Transilvania a reprezentat, ca si celelalte principate vecine, Moldova si Ungro-Vlahia, un loc de intalnire a culturilor apusene cu cele rasaritene. Muzica a constituit in acest context un mijloc de comunicare, dar si un mod de identificare si personalizare a interpretului cu propria comunitate si cu celelalte etnii, constituind un melanj sonor specific Transilvaniei. Muzicienii, educati, conform obiceiului vremii, in spirit religios, nu s-au ferit a compune sau a culege melodii laice, satesti sau orasenesti, ce impodobeau sonor momentele de veselie sau tristete din sanul comunitatii", spune Constantin Raileanu, dirijorul formatiei Anton Pann.

"Cultura, si mai ales muzica, reprezinta o punte de comunicare fara granite sau limite, muzicienii si compozitiile lor circuland continuu intre Apus si Rasarit, un exemplu fiind Dimitrie Cantemir, a carui muzica a servit ca inspiratie unor compozitori vestici. Pe aceeasi linie, Brasovul reprezinta un loc de impletire a Orientului cu Occidentul, in care se intalnesc, intr-un arc peste vremi, Ioan Caianu, Dimitrie Cantemir, Anton Pann si George Ucenescu, prin glasurile instrumentelor si al psaltilor din formatia vocal-instrumentala de muzica veche ", mai spune Constantin Raileanu despre concertul pe care trupa sa il va sustine vineri, la Brasov.

Despre formatia Anton Pann

Muzica propusa de formatia Anton Pann isi are sursele in manuscrisele medievale de sorginte bizantina, otomana si apuseana, fiind influentata de parfumul balcanic si impregnata de folclorul si spiritul autohton.

Ansamblul a fost infiintat in toamna anului 2004, iar instrumentele alese provin atat din spatiul oriental (al-ud, saz, ney, bendir, caval, davul...), cat si din spatiul occidental si authoton (vioara, cobza, nai, fluiere, clarinet, s.a.).

La recitalul de la Brasov vor participa: Constantin Raileanu (dirijor), Alina Horez (vioara), Ion Marinescu (voce), Cristian Nica (voce), Cosmin Stan (voce), Alexandru Stoica (al-ud, vioara), Stefan Stefan (voce), Alin Ursuleac (percutie), Andrei Zamfir (saz/baglama, chitara).

Vezi mai jos (la sectiunea "Referinte") ce alte evenimente puteti vedea in acest weekend, la mare sau la munte.