Primul maraton din Moldova, intitulat "Pe aici nu se trece", va avea loc pe data de 6 august. Traseul se afla prin zona Marasti - Marasesti, locuri unde ostasii Armatei Romane au purtat cele mai importante batalii in Primul Razboi Mondial.

maratonFoto: Agerpres

"Pe aci nu se trece!" a spus atunci generalul Eremia Grigorescu, implusionandu-si ostasii sa apere poarta Moldovei in fata adversarilor. In cinstea victoriei din 6 august 1917 si in memoria ostasilor cazuti la datorie, la Marasesti a fost inaltat, intre anii 1919 si 1938, unul dintre cele mai maiestuoase mausolee din Europa.

In inima romanilor, aceasta batalie are un loc special datorita eroismului de care au dat dovada ostasii romani si a faptelor de arme ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, capitanului Grigore Ignat, generalului Eremia Grigorescu si mai ales datorita legendarului indemn "Pe aci nu se trece!". Reamintirea evenimentelor, a locurilor, a unor nume si busturile acestor eroi pot fi regasite in zona si pe aleile mausoleului de la Marasesti.

In semn de recunostinta, in amintirea ostasilor romani care s-au jertfit in acele lupte pentru Romania, un grup de maratonisti va purta pe intreaga cursa, o torta aprinsa si Drapelul Romaniei.

Traseu

  • Startul va fi dat din fata monumentului de la Marasti
  • traseul va continua prin fata Monumentului inchinat Ecaterinei Teodoroiu, de la Straoane, a monumentul eroilor de la Panciu,  Monumentului de la Tisita, pe care sa afla inscrisul "Pe aici nu se trece"
  • traseul se va incheia la mausoleul de la Marasesti

Detalii tehnice

  • cursa masoara 46 km
  • startul va fi dat la ora 06:00 de catre un veteran de razboi (in fata monumentului de la Marasti)

Cum se ajunge la Marasti (Vrancea)

  • cu trenul - statiile Marasesti sau Focsani
  • cu autobuzul - Focsani-Panciu; Marasesti-Panciu; Focsani-Soveja
  • cu autoturismul - pe drumul european E85, Bucuresti-Focsani, directia Marasesti, pana la Tisita, unde se face viraj la stanga pe DN 2L catre Panciu. Traseul Tisita- Panciu- Racoasa este in lungime de 36 km. Localitatea Marasti este un sat component al comunei Racoasa, dispus la 4,5 km de comuna. Accesul catre Marasti este semnalizat si se face din comuna Racoasa, in directia de mers spre Soveja, la dreapta, pe drumul judetean 205 K

Vezi monumentul de la Marasesti pe harta.

Mai multe detalii despre eveniment gasiti aici.