In perioada 19-21 august se desfasoara, in Sala Sfatului din Cetatea Neamtului, primul festival de lauta din Romania, informeaza organizatorii.

Cetatea NeamtuluiFoto: USER UPLOADED

Potrivit profesorului Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamt, la eveniment sunt asteptati sa participe cateva zeci de iubitori ai muzicii medievale care vor asista la un concert de muzica de lauta.

La festival vor participa artisti din tara si de peste hotare. Participantii vor putea auzi ce pot face artistii cu acest instrument pe cale de disparitie. Lauta este un instrument foarte apreciat in Occident. In prezent, in Romania nu se studiaza lauta in nici o unitate de invatamant. Cei care cunosc in tara acest instrument sunt autodidacti, oameni care au incercat sa se perfectioneze si care pe cheltuiala lor au reusit sa mearga la un curs de pregatire in strainatate, in special in Elvetia, unde exista cea mai buna scoala de lauta de la ora actuala.

Lauta este un instrument muzical cu coarde ciupite, cu gatul incovoiat si cutia de rezonanta foarte bombata, cu un fund adanc si rotunjit. Era foarte folosit in folosit in Antichitate si Evul Mediu. Instrumente inrudite cu lauta sunt balalaica, cobza, mandolina. Denumirea acestui instrument muzical este cea care a dat prin derivatie cuvantul lautar, care initial insemna cel care canta la lauta, dar care cu timpul s-a extins denumind persoana care canta la un instrument muzical.

"Acest instrument a disparut inainte de secolul al XIX-lea, vreo 200 de ani a fost uitat, dupa care a inceput sa fie redescoperit. Romania ar fi poate singura tara unde instrumentul a strabatut secolele intr-o anumita forma, e un stramos al cobzei pe care o gasim in zona de muzica populara. Ceea ce este interesant e ca dupa 200 de ani in care nu s-a folosit sau fructificat un instrument vechi, pentru ca nu mai exista - lauta este realizata dintr-un lemn vechi, netratat, fapt care creeaza o sensibilitate extrem de mare la umiditate si care duce la deteriorarea sa destul de rapida in timp, practic a trebuit sa redescopere posibilitatea de a-l realiza, cu performante si dupa aceea muzicieni care au dorit cumva sa ia aceasta poveste de la inceput, pentru ca nu exista o scoala de lauta, instrumentele... deci a fost o poveste pe parcursul secolului al XX-lea", explica Mirel Remescu, reprezentant al Centrului Cultural "Petre Tutea".

Localizare. Cetatea Neamtului (cetatea medievala din Neamt) este situata pe str Arcasului nr. 1, loc. Targu Neamt. Cetatea a fost construita in timpul domniei lui Petru Musat (1374-1391). Detalii despre Cetatea Neamtului gasiti aici.

Vezi Cetatea Neamtului pe harta.

Detalii despre cum puteti ajunge la Piatra Neamt gasiti aici.