​​Chiftelutele grecesti cu sos tzatziki sunt perfecte pentru cina in familie dar si ca aperitive pentru petrecere. Au o aroma deosebita de la coaja de lamaie si branza telemea de capra, iar alaturi de sosul de iaurt si castraveti, vor fi pe gustul tuturor celor care iubesc aromele Greciei.

Ingrediente pentru 4 portii

Timp de preparare 30 minute, dificultate medie

  • 500g carne tocata de vita
  • 30g pesmet Castello
  • o legatura de patrunjel verde tocat foarte fin
  • o ceapa alba mica, data pe razatoare
  • 2 catei de usturoi dati pe razatoare
  • coaja de la o lamaie
  • 20ml suc de lamaie
  • un ou
  • o lingurita oregano Mikado
  • o lingurita cimbru Mikado
  • o lingurita busuioc Mikado
  • un praf scortisoara Mikado
  • 60g telemea de capra Pilos
  • un praf sare Castello
  • un praf piper Kania

Ingrediente pentru sosul tzatziki:

  • 4 castraveti cornichon proaspeti
  • 2 castraveti murati Freshona
  • 300ml iaurt in stil grecesc Pilos
  • 2 lingurite marar proaspat tocat fin
  • 1 catel de usturoi trecut prin presa
  • un praf sare Castello
  • un praf piper Kania

Incingem cuptorul la 200°C si tapetam tava cuptorului cu hartie de copt. Intr-un bol incapator, amestecam toate ingredientele pentru chiftele, mai putin branza telemea, framantand cu mana pana avem o compozitie omogena. Masuram circa o lingura de compozitie pentru fiecare chifteluta, asezam cate un cubulet de branza de capra sau branza feta in fiecare, apoi le modelam in forma clasica, rotunda. Pentru a ne asigura ca toate chiftelutele sunt de aceeasi marime, putem folosi o mini-lingura pentru inghetata pentru a le forma. Astfel, nu doar vor avea un aspect uniform, dar se vor si coace uniform. Asezam chiftelutele in tava, pe hartie de copt, apoi le dam la cuptorul preincalzit, 12-15 minute, sau pana sunt frumos rumenite. In timpul acesta scoatem o data tava din cuptor si o scuturam usor, pentru a intoarce chiftelele.

Cat timp chiftelutele sunt la cuptor, pregatim sosul tzatziki: spalam castravetii cornichon, ii taiem in jumatate pe lung, indepartam cu ajutorul unei lingurite partea de seminte si apoi fie ii taiem foarte fin din cutit, fie ii dam pe razatoarea cu ochiuri mari. Procedam la fel si cu cei murati. Amestecam apoi toate ingredientele si potrivim la gust de sare si piper.

Servim chiftelutele alaturi de sosul tzatziki, de preferinta cat sunt proaspat scoase de la cuptor, combinatia de chiftelute calde si sos rece de la frigider fiind foarte gustoasa. Pofta buna!

Incearca si: