​Zalman King, producatorul filmului "9 saptamani si jumatate" si regizorul a numeroase filme cu continut erotic a incetat din viata, vineri, la Los Angeles, la varsta 69 de ani, dupa o lupta de sase ani cu cancerul, informeaza Mediafax.

Zalman KingFoto: Agerpres/AP

Decesul cineastului a fost mai intai anuntat de actorul Charlie Sheen pe Facebook si confirmat ulterior de casa de productie a lui King, informeaza hollywoodreporter.com. "Lumea a pierdut un suflet nobil si sclipitor astazi [n.r. vineri]. Prietenul meu drag de 40 de ani, Zalman King, tocmai a pierdut lupta cu cancerul. (...) Drum bun, prietene. C.", a scris Sheen.

Nascut Zalman Lefkovitz, in Trenton (New Jersey) in 1943, King avut cateva roluri mici in programe TV printre care se numara si "The Alfred Hitchcock Hour", "Bonanza," "Gunsmoke", inainte de a se lansa ca regizor si producator de cinema, potrivit imdb.com.

Este cunoscut pentru pelicule artistice cu continut erotic precum "Orhideea salbatica" (1990), cu Mickey Rourke si Jacqueline Bisset, "Two Moon Junction" (1988), cu Sherilyn Fenn si Milla Jovovich, si filmul de televiziune "Red Shoe Diaries" (1992), care a inspirat si un serial.

Cel mai cunoscut film asociat numelui sau este insa "9 saptamani si jumatate"/ "Nine 1/2 Weeks" (1986), cu Kim Basinger si Mickey Rourke. King a fost producatorul si unul din scenaristii peliculei. Potrivit Variety.com, filmul nu a avut succes de casa la lansarea in cinematografe, insa popularitatea sa a crescut la nivel international dupa ce a fost lansat pe suport.

Ginerele regizorului a declarat pentru CNN ca regretarul regizor Stanley Kubrick l-a sunat pe Zalman King "in fiecare seara" pe timpul filmarilor productiei "Eyes Wide Shut," cu Tom Cruise si Nicole Kidman, cautand inspiratie pentru scenele erotice.