Jazz Night Outincheie 2015 dupa 8 concerte si 3 grupuri in premiera pentru Romania.

Concert_ANOUAR_BRAHEMFoto: Hotnews

Anul acesta i-am putut vedea la Sala Radio pe Oregon, Kurt Elling, Hiromi:The Trio Project feat. Anthony Jackson & Simon Phillips, Avishai Cohen Trio, Ibrahim Maalouf-Kalthoum, Brad Mehldau Trio si Antonio Sanchez & Migration.

Creata de Twin Arts ca o platforma de concerte si experiente muzicale interactive, Jazz Night Out prezinta pe scenele din Romania cei mai importanti artisti de jazz ai lumii.

Primul concert anuntat din seria Jazz Night Out 2016 este Anouar Brahem Quartet, un grup foarte iubit si asteptat in Romania.

Pe unii oameni muzica ii transforma. Pe altii, ii ajuta sa fie ceea ce sunt cu adevarat. Anouar Brahem compune si canta pentru cea de-a doua categorie. O muzica personala, in care te recunosti chiar daca piesa nu este despre tine. O muzica ce te duce in peisaje pe care nu le-ai vazut niciodata, dar pe care le simti aproape de sufletul tau.

Unul dintre cei mai proeminenti artisti ai prestigioasei ECM Records se intoarce in Romania cu un nou album, ”Souvenance”. Maestru al unei acustici unice, numit de critici ”clasic subversiv”, Anouar Brahem e intotdeauna contemporan, in ciuda faptului ca performeaza la un instrument traditional vechi de secole: oud-ul. Artistul este capabil sa improvizeze si sa creeze o muzica noua, care reuseste, totusi, sa ramana ancestrala. Nostalgic si contemplativ, fiecare trip al lui Anouar Brahem e riguros si precis definit, fara sa-si piarda insa niciun moment din sensibilitate si spirit. S-au lasat purtati de muzica lui mari artisti precum John Surman, Dave Holland sau Jan Garbarek, alaturi de care Brahem s-a aflat pe scena sau in studiourile de inregistrari.

Nascut in Tunisia in 1957, Anouar Brahem studiaza oud-ul inca de la varsta de 10 ani la Conservatorul National din Tunis, mai tarziu devenind ucenicul maestrului Ali Sriti. Brahem este cel care scoate oud-ul din spatele orchestrei, acolo unde era folosit in mod traditional doar pentru acompaniament, si il aduce pe marile scene, transformandu-l intr-un instrument emblematic pentru intreaga muzica araba.

De-a lungul carierei sale, Anouar Brahem a inregistrat 9 albume, toate fiind primite cu entuziasm de catre public si critica muzicala:

Conte de L'Incroyable Amour (1991), Madar(1994), Khomsa (1995), Thimar (1998), Astrakan Cafe (2000), Le Pas Du Chat Noir (2001), Le Voyage De Sahar (2006), The Astounding Eyes Of Rita (2009), Souvenance (2014).

Noul proiect, ”Souvenance”, este un dublu-album editat la Casa de Discuri ECM, si un nou pas in cautarea unei punti spirituale intre culturi. Desi instrumentistul nu face o conexiune directa intre evenimentele din Tunisia natala si noile piese, recunoaste ca frica, bucuria si speranta simtite de concetatenii sai in 2011 l-au afectat profund, inclusiv muzical.

Anouar Brahem va prezenta acest material alaturi de Francois Couturier (pian), Klaus Gesing (clarinet) si Bjorn Meyer (bas). Pianistul Francois Couturier (n. 1950-Franta) este castigator al premiului Django Reinhardt in 1980, printre multi artisti cu care a cantat numarandu-se si John McLaughlin sau Anja Lechner.

Klaus Gesing (n.1968-Germania) este instrumentist, scriitor si profesor, avand in palmares premii precum Best Soloist la Jugend Jazzt in Germania (1988), Best Soloist la Middelzee Jazz Festival (1994), Van Merlen Jazz Prize (1995), Best Soloist la Vienne International Jazz Competition (1996), dar si colaborari cu apreciata vocalista Norma Winstone.

Bjorn Meyer (n. 1965-Suedia) si-a inceput cariera in 1984, fiind puternic influentat de ritmurile afro-cubaneze. Intre 1994-1996 a concertat alaturi de cunoscuta actrita Milla Jovovitch in turneul de promovare al albumului acesteia, The Divine Comedy. Basistul a mai cantat in grupul elvetian Nik Barstsch's Ronin.

Un eveniment sustinut de Sensiblu.

Program

Concertul Anouar Brahem Quartet -Souvenance are loc pe 12 mai, ora 20:00 la Sala Radio din Bucuresti. Accesul in sala se face incepand cu ora 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toata durata concertului.

Bilete

Biletele pentru acest eveniment costa 115, 145, 175 de lei in functie de categorie, si pot fi achizitionate prin reteaua Eventim (magazinele Germanos, magazinele Carrefour, Orange Shop, Vodafone, librariile Carturesti si Humanitas, benzinariile OMV) si online pe www.eventim.ro.

Detalii pe www.twinarts.ro si paginile de Facebook Twin Arts si Jazz Night Out.

Video

V