Cu un look si o agilitate de spadasin, Ara Malikian (n.1968) este un om-spectacol intr-un show de vioara atipic. Sustine primul sau concert la varsta de 12 ani, iar astazi este un maestru excentric care se dueleaza continuu cu alti mari artisti ale caror lucrari le reinterpreteaza la fiecare aparitie pe scena. Este celebru pentru variantele sale personale ale unor teme consacrate, care se intind de la Bach la Bjork, Radiohead sau Pulp Fiction, si chiar Ciocarlia lui Anghelus Dinicu.

ARAFoto: webPR.ro

Violonistul manuieste arcusul, in timp ce el insusi e un arc sub tensiune, gata sa sara, imprevizibil, de nestapanit, un spaniol in centrul unei arene in care e si taur, si toreador. Insa Ara Malikian nu vine din Spania, tara sa adoptiva, ci din Liban, dintr-o familie cu origini armene.

Descendenta sa este doar unul dintre motivele pentru care alege sa devina un interpret multicultural, fascinat fiind de muzica gitanilor, de flamenco si tango, dar si de muzica araba sau klezmer. Marturie stau colaborarile sale cu legenda muzicii libaneze, cantareata Fairuz, sau cu celebrul dansator de flamenco, Joaquin Cortes.

Numeroasele distinctii acordate includ premiile "Felix Mendelssohn" (1987 Germania), "Pablo Sarasate" (1995 Spania), "Niccolo Paganini" (Italia), "Zino Francescatti" (Franta), "International Artists Guild" ( USA), si o nominalizare la Latin Grammy Awards in 2015 la categoria ”Best long duration Music Video”.

Cand nu canta ca solist, invitat de marile orchestre simfonice ale lumii, si nici nu e in turneu in vreuna dintre cele 40 de tari in care deja a concertat, Ara Malikian compune si inregistreaza soundtrack-uri de film. Vioara sa poate fi ascultata nu doar pe 29 de albume de studio, ci si pe coloanele sonore a 9 pelicule, cele mai cunoscute fiind Hable Con Ella si La Mala Educaci, operele unui artist spaniol la fel de nonconformist, Pedro Almodovar.

Ara Malikian vine in Romania cu cel mai recent disc al sau numit 15, care celebreaza tot atatia ani de show-uri in fiecare colt al Spaniei. Spectacolul include cele mai cunoscute piese semnate de instrumentist, compozitii originale, dar si lucrari ale altor artisti. Alaturi de Ara Malikian, vor urca pe scena instrumentisti de acelasi calibru: prim-violonistul Orchestrei Simfonice din Madrid, Jorge Guillen, care canta la o vioara Mathias Thir din 1776; violonistul Humberto Armas din Venezuela, profesor de muzica de camera la Conservatorul Aragon; Nantha Kumar, din Singapore, percutionistul care vorbeste fluent in limba a peste 20 de tipuri de instrumente; super showman-ul Hector El Turco, tot la percutie; basista Tania Abad, la randul sau virtuoza si profesoara de contrabas; violoncelistul multi-premiat David Barona Oliver.

Program

Concertul Ara Malikian 15 are loc pe 26 mai 2016, ora 20:00 la Sala Radio din Bucuresti. Accesul in sala se face incepand cu ora 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toata durata concertului.

Bilete

Biletele pentru acest eveniment costa 115, 145, 175 de lei in functie de categorie, si pot fi achizitionate prin reteaua Eventim (magazinele Germanos, magazinele Carrefour, Orange Shop, Vodafone, librariile Carturesti si Humanitas, benzinariile OMV) si online pe www.eventim.ro.

Detalii pe www.twinarts.ro si pagina de Facebook Twin Arts Video

Video