2015 a fost un an bun pentru filme, dar niciunul nu a iesit cu adevarat in evidenta, dovada fiind ca nici previziunile pentru Oscarul de cel mai bun film nu sunt clare. Cuvantul de baza pentru filmele care au atras oamenii in cinematografele romanesti de anul acesta? Actiune. Majoritatea filmelor de pe lista au parte de un scenariu dinamic, cu intrigi, scene de bataie, conflicte interioare si nu numai. Printre cele mai bune (si vizionate) regasim:

Mad Max: Fury RoadFoto: Captura YouTube

Mad Max: Fury Road nu este un prequel sau o continuare a trilogiei create de George Miller si cu Mel Gibson cap de afis, ci un reboot al francizei, in care Max ia un rol secundar si o lasa pe Furiosa, jucata de Charlize Theron, sa duca filmul la capat cu brio. Este unul dintre cele bune filme de actiune ale anului si faptul ca are un scor de 97% pe Rotten Tomatoes ar trebui sa fie de ajuns sa va convinga sa il vedeti, daca nu ati facut-o deja.

The Martian: Regizat de celebrul Ridley Scott, The Martian spune povestea unui astronaut, Mark Watney, care, dupa o furtuna puternica in timpul unei misiuni pe Marte, este considerat mort. Insa acesta supravieţuieşte si descopera ca a fost lasat singur pe ostila planeta, in timp ce la milioane de mile distanta, NASA si echipa internationala de oameni de stiinta cauta solutia prin care sa il aduca acasa. Un film despre determinare si pozitivism, condimentat cu sci-fi si umor, care merita (re)vazut.

Man from U.N.C.L.E: Inca de la inceput, pelicula despre aventurile celor doi spioni si a tinerei in cautarea tatului pierdut nu s-a vrut a fi momeala pentru simpatia criticilor de film sau a membrilor Academiei. Guy Ritchie a vrut sa ofere publicului un film haios, bine facut, care sa tina oamenii lipiti de scaunele cinematografelor, si a reusit acest lucru cu brio. Rezerva-ti 2 ore: vor fi pline de umor, actiune si oameni frumosi.

In Ex Machina facem cunostiinta cu un tanar care câștiga o competitie deosebita unde are ocazie sa testeze un robot cu inteligenta artificiala, direct la sursa, in casa inventatorului. Jucat bine de Domnic Gleeson, Alicia Vikander si Oscar Isaac, filmul este plin de mister si impresioneaza din punct de vedere vizual si conceptual. Daca sunteti fani ai genului sci-fi sau a ideii de inteligenta artificiala, merita vazut.

Star Wars: Force awakens, de departe cel mai asteptat film al anului, nu a dezamagit si a atras un numar imens de spectatori, chiar si in Romania. Episodul VII i-a incantat pe toti, de la mic la mare si a readus in centrul atentiei saga "Razboiul Stelelor". Asteptati-va la cel putin 3 alte filme din aceasta serie, si cateva spin-off-uri pe langa, pentru a mentine atentia publicului; urmatorul va aparea chiar anul viitor, si este intitulat "Rogue one".

The Avengers: Age of Ultron: Anul acesta Marvel a oferit lumii o noua aventura marca Avengers cu cei mai iubiti eroi in frunte: Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Black Widow si multi altii. Pentru fanii filmelor de actiune a fost un moment memorabil, iar pentru cei din industria filmului, unul profitabil: a avut incasari de peste 1 miliard de dolari, fiind un adevarat hit la box office.

Inside out: Una din surprizele anului a venit din partea gigantului Pixar, care a lansat Inside Out, o animatie cu scop educativ despre sentimente destinata celor mici. Viata lui Riley este data peste cap cand trebuie sa-si ia ramas-bun de la casa ei din Minnesota pentru a se muta la San Francisco. Este momentul cand emotiile ei, Furia, Dezgustul, Frica, Tristetea si Bucuria, preiau initiativa, in incercarea de-a o face pe Riley sa mearga mai departe si sa-si gaseasca noi prieteni. O comedie simpatica, usoara, care i-a incantat pe cei mici si i-a facut pe cei mari sa isi constientizeze emotiile si efectele acestora asupra lor si a celorlalti.

Amy: La capitolul documentare, unul dintre cele mai reusite a fost "Amy", regizat de Asif Kapadia (Senna), despre artista britanica si demonii interiori care au dus la o moartea tragica si mult prea devreme pentru talentul deosebit de care dadea dovada. Filmul, creat in intregime din clipuri video filmate, fie de familie, fie de paparazzi, este foarte emotionant si ne arata o tanara slaba, fara incredere in sine si dependenta de droguri, care a fost impinsa la extrem de anturaj, familie, prieteni si management. Pentru fanii muzicii artistei, dar nu numai, este un must see.

Legend, creat dupa o poveste adevarata, ne prezinta viata gemenilor Kray, Reggie si Ronald, doi tineri din lumea interlopa londoneza din anii 60: cum au ajuns sa controleze Londra, relatia dintre cei doi, provocarile peste care au trecut impreuna si finalul nefericit de care au parte. Tom Hardy joaca un dublu rol aici si este incredibil; performanta sa a atras atentia multor critici de film, si nu numai.

Daca doriti sa va relaxati si sa vedeti un film in aceasta scurta vacanta, lista de mai sus cu siguranta va fi folositoare: comedii, animatii, filme de actiune, drame si blockbustere, aveti de unde alege. Asteptam cu nerabdare 2016- un an al revenirilor (Tarantino, Scorsese, Coen, si multi altii), al filmelor cu super eroi (Batman, Superman, Suicide Squad, X-men, Star Trek) si al ecranizarilor dupa carti de succes (Girl on the train).