Cea de-a 73-a editie a premiilor Globul de Aur, decernate de Asociatia presei straine de la Hollywood, are loc in noaptea de duminica spre luni, la Los Angeles. Gala de decernare a Globurilor de Aur 2016 reprezinta in acest an o competitie in care lupta pentru trofee ramane deschisa, fara mari favoriti, si care are toate sansele sa ii tina pe telespectatori in suspans, noteaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Organizata in mod traditional intr-o atmosfera foarte relaxata, cu invitati asezati la mese si care beau din cupe cu sampanie, amuzandu-se de glumele de obicei ireverentioase ale prezentatorului Ricky Gervais, care in 2016 inca nu au fost rostite, dar pentru care actorul britanic si-a cerut scuze in avans, gala de decernare a Globurilor de Aur promite sa fie si in acest an una dintre serile memorabile de la Hollywood, la care vor fi prezente nume sonore din industria de divertisment.

Globurile de Aur, decernate in urma voturilor exprimate de membrii Asociatiei Presei Straine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA), ofera adeseori indicii viabile in privinta viitorilor laureati de la gala premiilor Oscar.

Actorul britanic Ricky Gervais va prelua rolul de prezentator al evenimentului de la duoul de actrite Tina Fey si Amy Poehler. Starul britanic a anuntat deja prin intermediul unui mesaj poznas pe Twitter ca isi cere scuze, in avans, pentru toate glumele rautacioase pe care le va rosti pe durata galei.

Cu filme precum "Spotlight", "The Revenant", "The Big Short" si "Carol" care concureaza la un Glob de Aur, competitia pentru Oscarurile din 2016 pare sa fi inceput deja sa se contureze.

"Globurile de Aur din acest an reprezinta o cursa deschisa pentru toata lumea", a declarat Tom O'Neil, fondatorul GoldDerby.com, un site specializat in predictii pentru premiile decernate in sezonul hollywoodian. "Globurile de Aur sunt un fel de auditie pentru Oscar", a adaugat el.

Nominalizarile la Globurile de Aur din acest an acopera o varietate de domenii, genuri si subiecte. "Spotlight", un film despre o ancheta a ziarului The Boston Globe, care a investigat o serie de abuzuri sexuale comise de mai multi preoti catolici, pare sa fie totusi favorit in categoria "cel mai bun film - drama", in timp ce "The Big Short", o pelicula despre ilegalitatile comise pe Wall Street, ar putea sa triumfe la categoria "cel mai bun film - comedie".

Votantii de la Globurile de Aur nu sunt membri ai Academiei de film americane, institutia care decerneaza premiile Oscar. Insa Globurile de Aur au revenit in trecut unui numar foarte mare de filme si de actori care au castigat dupa aceea si Oscarurile din acei ani. Nominalizarile la premiile Oscar vor fi anuntate pe 14 ianuarie.

In acest an, pariorii mizeaza pe Leonardo DiCaprio in cursa aferenta categoriei "cel mai bun actor", pentru rolul din filmul "The Revenant", regizat de Alejandro Gonzalez-Inarritu. DiCapprio va concura in noaptea de duminica spre luni cu Eddie Redmayne ("The Danish Girl"), Will Smith ("Concussion"), Michael Fassbender ("Steve Jobs") si Bryan Cranston ("Trumbo").

Cate Blanchett, protagonista filmului "Carol", va concura cu colega ei din distributia aceluiasi film Rooney Mara la categoria "cea mai buna actrita", dar surprize pot sa apara si din partea celorlalte artiste nominalizate - Saoirse Ronan ("Brooklyn"), Brie Larson ("Room") si Alicia Vikander ("The Danish Girl").

Ricky Gervais va prezenta gala Globurilor de Aur pentru a patra oara. In trecut, starul britanic a ironizat prin glumele sale acide aproape toate vedetele prezente la galele pe care le-a prezentat, de la Charlie Sheen la Robert Downey Jr. si pana la starleta Kim Kardashian. Tintele sale predilecte din acest an ar putea fi turbulentul Mel Gibson, care a fost invitat sa inmaneze un premiu, dar si actorul Bill Cosby, implicat intr-un urias scandal cu conotatii sexuale.