La 44 de ani de la lansarea filmului "Ultimul tango la Paris", cu scandaloasa sa scena de sodomie, cineastul italian Bernardo Bertolucci s-a aparat luni de acuzatiile de violenta sexuala venite din partea vedetelor de cinema americane, relateaza AFP.

Ultimul tango la ParisFoto: Captura YouTube

"Vreau, pentru ultima data, sa clarific o neintelegere ridicola ce continua sa fie raspandita cu privire la "Ultimul tango la Paris" in ziarele din toata lumea", a scris luni intr-un comunicat regizorul in varsta de 76 de ani, aparandu-se de acuzatiile de violenta sexuala asupra actritei Maria Schneider, care avea 19 ani la momentul realizarii filmului.

"Unii au crezut si cred ca Maria nu a fost informata de violenta suferita (in scena). Fals! Maria stia totul, pentru ca a citit scenariul, unde totul era descris. Singura noutate a fost ideea cu untul", a afirmat Bertolucci, lasand de inteles ca scena de sex a fost simulata in film.

El a apreciat totodata drept "trista" naivitatea celor care nu stiu ca "sexul este (aproape) tot timpul simulat in cinema".

Maria Schneider avea doar 19 ani cand a jucat alaturi de Marlon Brando, la acel moment moment in varsta de 48 de ani, in celebrul film semnat de Bertolucci in 1972. Intr-o scena faimoasa, personajul lui Brando foloseste unt pe post de lubrifiant inainte de a viola personajul interpretat de Schneider, aminteste Agerpres.

Schneider a marturisit in 2007 pentru Daily Mail ca, desi in realitate nu a avut loc un act sexual, s-a simtit "un pic violata" de Brando si Bertolucci deoarece a fost "fortata" sa filmeze scena fara sa fie avertizata in prealabil.

Intr-un interviu acordat in 2013, Bertolucci a admis, in cadrul unui eveniment care a avut loc la Cinemateca Franceza, ca a planuit scena alaturi de Brando, optand sa nu o informeze si pe Schneider. "Secventa cu untul a fost o idee pe care am avut-o cu Marlon in dimineata dinaintea filmarii", a declarat Bertolucci, adaugand ca s-a simtit oribil "intr-un fel" pentru cum s-a purtat cu Schneider, deoarece si-a dorit reactia acesteia "ca fata, nu ca actrita". "Cred ca m-a urat pe mine si pe Marlon, pentru ca nu i-am spus acel detaliu cu untul folosit ca lubrifiant", a mai povestit regizorul italian, precizand ca se simte inca extrem de vinovat.

Marturisirea lui Bertolucci a provocat furia si indignarea unora dintre vedetele americane. Jessica Chastain, actrita din "Zero Dark Thirty", a fost doar una dintre multele celebritati care si-a exprimat indignarea fata de confesiunea lui Bertolucci. "Regizorul a planuit agresiunea. Mi-e greata", a scris ea. La randul sau, Chris Evans, starul din "Captain America", si-a manifestat furia fata de gestul celor doi, pe care l-a calificat drept "dincolo de dezgustator".

In interviul din 2007, Schneider a povestit ca la momentul respectiv scena a facut-o sa resimta furie. "Marlon mi-a spus: 'Maria, nu-ti face griji, e doar un film', insa in timpul scenei, chiar daca ceea ce facea Marlon nu era real, am plans cu lacrimi adevarate", a marturisit actrita care a murit de cancer in 2011.