Cantaretul britanic George Michael, care a murit duminica la varsta de 53 de ani, a fost un artist cu o voce impresionanta, de patru octave, un star de prim rang al muzicii pop, comparabil din punct de vedere al notorietatii si al succesului comercial cu Michael Jackson si Madonna, dar a carui cariera a fost marcata de numeroase excese. Agentia News.ro a realizat o biografie a artistului.

HotNews.roFoto: Hotnews

George Michael s-a nascut pe 25 iunie 1963 in Fincheley, o suburbie din nordul Londrei, potrivit filialei franceze a casei de discuri Universal Music. Originar dintr-o familie greaca de origine cipriota, numele lui real a fost Georgios Kyriacos Panayiotou.

Inca de la varsta de 12 ani, a infiintat cu un coleg de scoala, Andrew Ridgeley, un grup de ska, denumit The Executive. Acel proiect experimental le-a permis celor doi adolescenti sa compuna primele cantece.

Insa abia dupa ce au adoptat numele Wham! au devenit cunoscuti, in 1982, cu single-ul "Young Guns (Go for It!)". Foarte repede, succesele s-au multiplicat. Cele trei albume aparute intre 1983 si 1986 - "Fantastic", "Make It Big" si "The Final" rezuma foarte bine istoria relativ scurta, dar intensa, a grupului. Cei doi tineri muzicieni au lansat multe piese de succes, precum "Last Christmas", "Club Tropicana", "Wake Me Up Before You Go Go", "Everything She Wants", "I'm Your Man", "Freedom" si "The Edge of Heaven".

Chiar daca numele lui George Michael era pe atunci inseparabil de grupul Wham!, dorinta lui de a canta solo s-a manifestat deja in 1984, odata cu lansarea unui single ce urma sa devina celebru, "Careless Whisper", urmat dupa un an de cantecul "A Different Corner".

1986 marcheaza sfarsitul definitiv al grupului Wham! si ascensiunea lui George Michael in calitate de interpret solo.

Primul lui succes fara Wham! a fost insa tot un duet, cu Aretha Franklin, care, pentru prima data in cariera sa, a acceptat sa cante alaturi de un artist alb. Este vorba de single-ul "I Knew You Where Waiting For Me", lansat in 1987.

In acelasi an, George Michael a lansat primul lui single solo veritabil, "I Want Your Sex", si primul lui album, "Faith", din care au fost extrase patru single-uri: "Father Figure", "One More Try", "Monkey" si "Faith".

Acel album a ajuns foarte repede pe primul loc in topul vanzarilor, inclusiv in clasamentul "Black Albums" din Statele Unite. A primit si un premiu Grammy, in 1988.

George Michael reusea in acest fel o ascensiune spectaculoasa si a obtinut, simultan, aprecierea publicului si a profesionistilor din industria muzicala. Aflat pe culmile gloriei sale internationale, artistul avea o misiune dificila, incercand sa repete succesul albumului "Faith", care s-a vandut in 14 milioane de exemplare pe plan mondial.

Este exact ceea ce a incercat sa faca in 1990 cu al doilea album de studio, "Listen Without Prejudice, Volume 1". Nu a fost un esec propriu-zis, ci mai degraba o contraperformanta din punct de vedere al vanzarilor, cu exceptia a sase single-uri care au impresionat: "Praying For Time", "Heal the Pain", "Freedom! 90", "Waiting For That Day", "Cow boys and Angels" si "Mother's Pride". Al treilea album de studio a avut nevoie de sase ani pentru a fi lansat.

Intre timp, George Michael a participat la mai multe concerte de caritate sau in memoria unor celebritati, care i-au dat ocazia de a canta piese ale idolilor lui de culoare (The Temptations, Stevie Wonder) si britanici (David Bowie, Queen, Elton John).

Un cover din 1991 al piesei "Don't Let The Sun Go Down On Me", alaturi de Elton John, a fost un succes urias.

Un an mai tarziu a lansat un single al carui titlu confirma dragostea lui pentru muzica "neagra" americana: "Too Funky".

Atunci cand a lansat "Listen Without Prejudice, Volume 1", continuarea acestuia, "Volume 2", fusese anuntata pentru anul urmator. Insa George Michael a intrat in conflict cu casa lui de discuri, Sony, pe care a acuzat-o de succesul moderat al celui de-al doilea album solo si de faptul ca voia sa ii "dicteze" in privinta productiei muzicale.

Durata si esecul acelui proces intens mediatizat explica motivul pentru care artistul a fost nevoit sa astepte anul 1996 pentru a-si lansa al treilea album de studio, intitulat "Older", lansat cu un an mai devreme de single-ul "Jesus to a Child".

Acel album a fost inspirat de moartea brusca a lui Anselmo Feleppa, partenerul de viata al artistului. Au fost lansate pe single si alte piese de pe acel material discografic - "Fastlove" si "Spinning The Wheel".

In primavara anului 1998, George Michael si-a facut o reintrare spectaculoasa in topuri, gratie piesei "Outside", care a luat in deradere arestarea artistului pentru atentat la pudoare. Muzicianul a anuntat public ca era homosexual, in urma acelui scandal.

Au urmat mai multe colaborari, inclusiv coveruri si piese cu influente funk si jazz.

In 2004, a lansat "Patience", un nou album cu compozitii personale, primul dupa o pauza de opt ani. Au avut succes trei single-uri de pe acel album: "Shoot the Dog", "Flawless" si "Freek!". In 2005 a interpretat noi duete, alaturi de unele dintre legendele muzicii americane, precum Ray Charles, pe un album denumit "Genius and Friends", si de Tony Bennett, cu care a inregistrat discul "Duets: An American Classic".

O noua compilatie, "25", care a marcat implinirea a 25 de ani de cariera, a fost lansata in noiembrie 2006. A urmat un turneu de promovare, "25LIve", ce a marcat revenirea pe scena a artistului britanic.

La 10 ani dupa ultimul album cu piese originale, George Michael a revenit cu un nou disc, inspirat din turneul lui simfonic din 2011-2012. Lansat in martie 2014, albumul "Symphonica" a inclus versiuni acompaniate de orchestra ale unor piese proprii si ale unor cantece clasice.

George Michael a intruchipat sinteza perfecta a muzicii pop britanice si a inclus toate curentele din muzica neagra americana, in special jazz, soul, fun.

Demersul lui creator a caracterizat perfect anii 1980 - 1990 dincolo de muzica sa: calitatea crescanda a regiei videoclipurilor sale a stat marturie pentru o epoca in care imaginea era esentiala pentru a vinde sunetul.

Estetica sofisticata a universului artistului se refera explicit la ambiante in care sexualitatea avea un rol important. Libertatea pe care a afisat-o in acest domeniu i-a oferit o tribuna de la inaltimea careia George Michael a putut sa revendice dreptul de a fi homosexual. S-a inscris din acest punct de vedere in miscarea initiata de grupuri precum Village People, Queen, Culture Club si Frankie Goes To Hollywood. Cariera si personalitatea lui i-au permis sa combine perfect o popularitate, care a stiut sa capteze spiritul unei epoci, cu vointa de a ramane stapanul propriilor sale alegeri artistice.

Insa excesele din viata personala i-au influentat negativ cariera. Au existat perioade in care lupta pe care a dus-o cu dependenta de droguri, dar si mai multe arestari, au generat titluri extrem de dure in presa vremii, care i-au eclipsat adeseori talentul muzical.

Pe masura ce cariera lui a intrat intr-un con de umbra dupa anul 2000, George Michael ajungea pe primele pagini ale ziarelor din alte motive decat cele artistice.

In 2006, si-a recunoscut vinovatia pentru conducerea automobilului dupa ce consumase droguri. Autoritatile i-au suspendat permisul auto pentru doi ani.

In 2008, George Michael a fost arestat pentru posesie de droguri extrem de periculoase, inclusiv cocaina.

In septembrie 2010, artistul britanic a fost condamnat la opt saptamani de inchisoare, in urma unui incident petrecut in luna iulie a aceluiasi an, dupa ce si-a izbit frontal automobilul - un model Range Rover - in fatada unui magazin din nordul Londrei.